Dziadkus Napisano 24 Grudzień 2008 Autor Napisano 24 Grudzień 2008 Czołem!Wiadomo, że polscy (i nie tylko )żołnierze oprócz przedmiotów określonych regulaminami i warunkami technicznymi używali przedmiotów cywilnych" zakupionych przez siebie (mój Dziadek wspominał np, jak to dostał od rodziny niemiecką pastę do butów). Dotyczy to zwłaszcza rezerwistów (nie tylko oficerów!) mobilizowanych przed Kampanią Wrześniową. Trudno jednak znaleźć w literaturze czy w internecie informacje na temat używanych wówczas przedmiotów (środki higieny - pasty i proszki do zębów, szczoteczek itp, lekarstw, zapałek, past do butów itd) - wyjątkiem są papierosy, o których informacje się trafiają. Nawet muzea nie mają, lub nie chcą udzielić informacji na ten temat . Słowem to często pomijany obszar kolekcjonerstwa i historii. wiem,że kiedyś w Odkrywcy" T.Bienek publikował serię artykułów pt Wojna od strony kuchni" gdzie oprócz manierek, menażek i chlebaków zdarzało się zobaczyć inne drobiazgi z kolekcji tegoż autora. Zdjęcia były jednak małe i czarno-białe, a i objętość artykułu ograniczała ilość podanych w nim informacji. Mam więc prośbę do szanownych forumowiczów o - w miarę chęci i możliwości - prezentowanie posiadanych informacji na ten temat. FOTKI MILE WIDZIANE.
kowalinho Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 Czołem, masz na myśli tego typu drobiażdżki chlebakowo-tornistrowe?
Dziadkus Napisano 24 Grudzień 2008 Autor Napisano 24 Grudzień 2008 Dokładnie. Przy okazji zapomniałem,że tytoń - a właściwie pudełka na tytoń z okresu II RP też są dość znane. Myślę, że warto byłoby móc dzięki fotkom przyjrzeć się takim artefaktom, tym co jest na nich napisane (po obu lub więcej stronach), również poznać wymiary. Pozwoliło by to łatwiej odróżniać przedmioty przedwojenne od powojennych.
kowalinho Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 To z mojej strony będą te pierdoły, wszystkie przedwojenne, może niewiele ale własne znaleziska z nielicznymi wyjątkami - papierosy Silesia, Śląski rarytas", zapałki Polskiego Monopolu Zapałczanego, tytoń fajkowy specjalny, zapalniczka Konopczyńskiego z Warszawy, częstochowska latarka Elektrodyn, tubka po paście do zębów, pasta do butów Dobrolin, kubek cywilny z 38r. Tak na szybko, jak będzie potrzeba coś obfotografować to po świętach będę mógł.
bjar_1 Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 Na dniach" zaprezentuję znalezione przezemnie drobiazgi z chlebaka"...
michal16 Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=114746może to pomoże.pozdrawiam
Dziadkus Napisano 24 Grudzień 2008 Autor Napisano 24 Grudzień 2008 Po części tak, choć, jak pisałem, mnie akurat chodziło o stricte polskie" to znaczy takie, jakie mogłyby się znaleźć w chlebaku polskiego żołnierza we Wrześniu (nie chodzi o przedmioty polskiej produkcji, bo, wiadomo, w sklepach można było kupić przedmioty różnej produkcji). Wiadomo, że armia niemiecka stosowała przedmioty również produkowane w latach 1940-45 a więc już po Kampanii Wrześniowej i mogące się różnić etykieta, producentem, wielkością czy kształtem (to oczywiście tylko przypuszczenia do weryfikacji) od tych sprzed 1939 roku.
pawelec40pp Napisano 25 Grudzień 2008 Napisano 25 Grudzień 2008 WitamTak trochę ode mnie, dwa zdjęcia z drobiazgami w tornistrze i pełnym jego stroczeniem.Wszystkie detale są oryginalne.Próbowałem odtworzyć tak jak powinno być ułożone to w środku tornistra w modelu wz 27.
balans Napisano 25 Grudzień 2008 Napisano 25 Grudzień 2008 Skan instrukcji dołączanej do karty mobilizacyjnej z lat 30-tych. Trochę może OT, ale zarazem potwierdzenie, że rezerwiści w tornistrach mieli wiele cywilnych drobiazgów.
8total4 Napisano 25 Grudzień 2008 Napisano 25 Grudzień 2008 ciekawe jak radzono sobie z faktem 'brzęczenia' wszystkich drobiazgów, tak aby nie biegać na froncie jak grzechotki..każdy na swoj sposob pakował graty do tornistra czy był do tego jakiś odpowiedni regulamin??pozdro!
mietek Napisano 25 Grudzień 2008 Napisano 25 Grudzień 2008 Zrodlem, acz smutnym, sa rzeczy z ekshumacji w Katyniu, a znajdujace sie w muzeum w Warszawie. Widac tam iz roznorodnosc rzeczy byla bardzo duza, przy czym wiele bylo zagranicznych marek.
lucjusz8 Napisano 26 Grudzień 2008 Napisano 26 Grudzień 2008 Większość z w/w przedmiotów najpierw była zapakowana w odpowiedni woreczek a potem ściśle umiejscowiona w kolejnej warstwie" tornistra lub w chlebaku. Przedwojenne regulaminy nie przewidywały przypadku/dowolności w tych sprawach.
mietek Napisano 26 Grudzień 2008 Napisano 26 Grudzień 2008 Ciekawe iz na liscie wstawionej przez balansa nie ma wymienionych rzeczy kosmetycznych - maszynki, mydla, recznika itp.
bjar_1 Napisano 26 Grudzień 2008 Napisano 26 Grudzień 2008 Kowalinho : pokazana przez Ciebie na zdjęciu paczka zapałek, to produkt niestety nie pre'39", a pierwsze z powojennych juz zapałek (lata 1945-48...).
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Kilka z moich zbiorów...Kakao Suchard Milka" 100 gram,
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 akcesoria palacza - trzy opakowania bibułek i paczka zapałek,
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 'Salvator' - plaster wyniszczający odciski, W. Borowski Warszawa,mógł się przydawać w czasie marszy we Wrześniu...
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Krem 'Nivea' - wykopek z wrześniowych pozycji 7 pp Leg.
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 opakowania waty hygroskopijnej", to raczej już apteczka niż chlebak...
kowalinho Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Bjar_1 - troszkę mnie tym zaskoczyłeś, jesteś pewien? Zamieszczam fotkę. Byłem przekonany że nazwa Polski Monopol Zapałczany tak samo jak Polski Monopol Tytoniowy oznacza przedwojenny produkt.
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 100% powojenne - mam znajomego kolekcjonera etykiet zapałczanych, dla pewności jeszcze zapytam. Nazwa Polski Monopol Zapałczany" była używana jeszcze po wojnie w latach 1945-50.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.