Jump to content
  • 0

Zdjęcie lotnicze SP- AHO

Rotmistrz18

Question

Witam, mam taką prośbę do fanatyków lotnictwa Polskiego do 1939. Na toku moich poszukiwań źródeł ikonograficznych trafiłem na ciekawe zdjęcie, na którym oprócz trójki osób, widoczny jest prawie cały samolot dwupłatowy, dwumiejscowy o rejestracji SP-AHO, jak udało mi się ustalić, nie ma o nim praktycznie żadnych informacji, nawet na stronie skrzydlatej Polski...Jest jedynie, że takowy istniał, nic poza tym. Chciałbym by się cokolwiek i nim dowiedzieć. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

10 answers to this question

Recommended Posts

Witam, mam taką prośbę do fanatyków lotnictwa Polskiego do 1939. Na toku moich poszukiwań źródeł ikonograficznych trafiłem na ciekawe zdjęcie, na którym oprócz trójki osób, widoczny jest prawie cały samolot dwupłatowy, dwumiejscowy o rejestracji SP-AHO, jak udało mi się ustalić, nie ma o nim praktycznie żadnych informacji, nawet na stronie skrzydlatej Polski...Jest jedynie, że takowy istniał, nic poza tym. Chciałbym by się cokolwiek i nim dowiedzieć. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Nie ma się nawet nad czym zastanawiać, bo jak zauważyli to wcześniej kol. Coe i Woodhaven to poczciwy Kukuruźnik", a raczej jego budowana u nas wersja czyli CSS-13. A i kiecki w grochy" tych dam na zdjęciu to zdecydowanie lata 50-te.
Tylko dlaczego zapodałeś drugi wątek na ten sam temat w dziale IIRP? Poproś moderatora aby tamten usunął bo tylko zaśmieca dział IIRP.

Czy przypadkiem nie jest to oznaczenie SP-AHD a nie AHO bo jeżeli tak to parę rzeczy by się zgadzało w spisie jaki znalazłem jest taki samolot opisany jako DH.60G Moth czyli De Havilland DH-60GM Gipsy Moth (podobny do tego ze zdjęcia) zarejestrowany na Bernarda Skorzewskiego / A.W.>Mielzynski -Kurnatowski.
Spis http://www.goldenyears.ukf.net/reg_SP-.htm
Jeżeli się mylę to przepraszam że się wcinam.
Pozdrawiam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information