Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie lotnicze SP- AHO

Rotmistrz18

Pytanie

Napisano
Witam, mam taką prośbę do fanatyków lotnictwa Polskiego do 1939. Na toku moich poszukiwań źródeł ikonograficznych trafiłem na ciekawe zdjęcie, na którym oprócz trójki osób, widoczny jest prawie cały samolot dwupłatowy, dwumiejscowy o rejestracji SP-AHO, jak udało mi się ustalić, nie ma o nim praktycznie żadnych informacji, nawet na stronie skrzydlatej Polski...Jest jedynie, że takowy istniał, nic poza tym. Chciałbym by się cokolwiek i nim dowiedzieć. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, mam taką prośbę do fanatyków lotnictwa Polskiego do 1939. Na toku moich poszukiwań źródeł ikonograficznych trafiłem na ciekawe zdjęcie, na którym oprócz trójki osób, widoczny jest prawie cały samolot dwupłatowy, dwumiejscowy o rejestracji SP-AHO, jak udało mi się ustalić, nie ma o nim praktycznie żadnych informacji, nawet na stronie skrzydlatej Polski...Jest jedynie, że takowy istniał, nic poza tym. Chciałbym by się cokolwiek i nim dowiedzieć. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Napisano
Nie ma się nawet nad czym zastanawiać, bo jak zauważyli to wcześniej kol. Coe i Woodhaven to poczciwy Kukuruźnik", a raczej jego budowana u nas wersja czyli CSS-13. A i kiecki w grochy" tych dam na zdjęciu to zdecydowanie lata 50-te.
Tylko dlaczego zapodałeś drugi wątek na ten sam temat w dziale IIRP? Poproś moderatora aby tamten usunął bo tylko zaśmieca dział IIRP.
Napisano

Czy przypadkiem nie jest to oznaczenie SP-AHD a nie AHO bo jeżeli tak to parę rzeczy by się zgadzało w spisie jaki znalazłem jest taki samolot opisany jako DH.60G Moth czyli De Havilland DH-60GM Gipsy Moth (podobny do tego ze zdjęcia) zarejestrowany na Bernarda Skorzewskiego / A.W.>Mielzynski -Kurnatowski.
Spis http://www.goldenyears.ukf.net/reg_SP-.htm
Jeżeli się mylę to przepraszam że się wcinam.
Pozdrawiam.

Napisano

Obawiam się, że załączone przez Rotmistrza zdjęcie jest powojenne i przedstawia poczciwego Kukuruźnika.

Z pewnością nie jest to De Havilland - prosze zwrócić uwagę na zastrzały skrzydła.

Napisano
SP-AHD nie jest to napewno, co do jego przedwojenności to reki nie dam uciąć, bo niestety nie jest podpisane...a kupiłem je razem z wieloma zdjęciami z lat 1924-1951 więc ciężko stwierdzić. Dziękuję wszystkim za pomoc!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie