Fanatyk tygryska Napisano 16 Grudzień 2008 Autor Napisano 16 Grudzień 2008 Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia czołgów, samochodów wojskowych z Breslau (chodzi mi o II wojnę światową) niech wrzuci na forum.
Fanatyk tygryska Napisano 18 Grudzień 2008 Autor Napisano 18 Grudzień 2008 Serdeczne dzięki Trooper!! Jak masz jeszcze jakieś to wrzuć :)
Fanatyk tygryska Napisano 19 Grudzień 2008 Autor Napisano 19 Grudzień 2008 Prosze także pozostałych o wrzucanie :)
Fanatyk tygryska Napisano 22 Grudzień 2008 Autor Napisano 22 Grudzień 2008 Skończyły się pomysły??? Dorzucam na ponowne rozruszenie tematu - rozpie... rozwalony czołg radziecki IS-2 (zdjęcie zrobione najprawdopodobniej na Placu Czerwonym)
senectus Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 a ja myslalem ze na placu strzegomskimhttp://www.nasz.wroclaw.pl/festungbreslau/is2.htm
Fanatyk tygryska Napisano 23 Grudzień 2008 Autor Napisano 23 Grudzień 2008 No to przepraszam, ale może wojny się tak nazywał???
Fanatyk tygryska Napisano 23 Grudzień 2008 Autor Napisano 23 Grudzień 2008 ***No to przepraszam, ale może podczas wojny się tak nazywał???
krystian-szabla Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 no podczas wojny to sie tak raczej nie nazywal raczej po wojnie
senectus Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 Przed wojna nazywal sie Striegauer Platz a po wojnie Plac Strzegomski, Plac Czerwony to dzisiejszy Plac Solidarności znajduje sie niedaleko Placu Strzegomskiego
senectus Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 a zdjec pojazdow pancernych walczacych w breslau,szczegolnie tych niemieckich jest niestety jak na lekarstwo
butchcassiddy Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 Czy ta Pantera na pewno jest z Breslau? Bo z informacji które posiadam wynika, że najcięższym niemieckim pojazdem pancernym w Festung Breslau był Stug IV/70 - aż jedna sztuka! Może ta Pantera została sfotografowana w okolicach Wrocławia. Opieram się na informacjach zawartych w książce Festug Breslau w ogniu" będącą polskim przekładem wybranych fragmentów z So Kämpfte Breslau" Ahlfena i Niehoffa. Pozdrawiam.
pepe Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 Zdjecie czołgu Pantera jest co najwyzej z około Breslau ". Chyba nie sa znane ( szerszemu gronu ) zdjecia sprzetu pancernego z festung Breslau " ( chodzi mi tu oczywiscie o sprzet niemiecki ). natomiast znane sa zdjecia rozbitych samolotów, armaty, samochody, ciezarówki....hm..jak równiez stalowe kopuły pancerne "..tak to nazwijmy ..:) W prywatych zbiorach jest natomiast powiedzmy reprodukcja rys. niemieckiego czołgu z Festung Breslau..i tu niespodzianka bo ten typ pojazdu nie wystepuje w wykazie sprzetu pancernego FB".
pepe Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 na pociechę Junkers 52..fotografia wykonana przez D. Baltermansa Downed German Airplane, Breslau"
Fanatyk tygryska Napisano 25 Grudzień 2008 Autor Napisano 25 Grudzień 2008 Wiesz pepe gdzie zostało zrobione to zdjątko Junkersa???
pepe Napisano 26 Grudzień 2008 Napisano 26 Grudzień 2008 Zerknij na strone Hydrala -Dolny Śląsk " tam znajdziesz sporo fotografi,ujęcia z kronik , filmów itd... Zreszta temat był wałkowany" na forum, zdjecia, informacje znajdziesz zapewne w archiwum. Pzdr. A zdjecie Junkersa..hm..nie mam pojecia..:)
wojciu Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 a poza tym niewiele zobaczysz bo większośc jest już zabudowana, polecam okolice stacji Popowice gdzie walczyły stugi hartmana oraz zniczczono wiele radzieckich dział Su-122 i su-152
wojciu Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 ps na serwisie hydral jest zdjęcie koła naciągowego jakiegoś pojazdu, znalezione na placu wolności, jakby je ktoś rozpoznał byłbym zobowiązany http://wroclaw.hydral.com.pl/170119,foto.html
Fanatyk tygryska Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Napisano 29 Grudzień 2008 Dzięki Wojciu, niedługo się tam wybieram to przy okazji zobacze czy coś tam zostało :)
wojciu Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 no nie bardzo ale troszkę mniejszych pamiątek przy lepszym sprzęcie znajdziesz koło mostu w parku są lub były stanowiska obrony plot. ale mój kumpel mówił mi że nic tam nie znalazl liczę na zdjęcia rezultatów, niestety sprzęt pancerny garnizonu breslau w całości pojechał do huty
Lukas P Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 Witam,z tego co pamiętam z moich poszukiwań odnośnie pojazdów w Twierdzy Wrocław to jedyne oryginalne egzemplarze pojazdów jakie brały udział w walkach to cztery T-34 na Cmentarzu Żołnierzy Radzieckich na Krzykach i jeden (wydobyto spod jednego z mostów dwa) Goliath" w Muzeum Militariów w Arsenale. Jeden z czołgów na Krzykach to ponoć maszyna która przeszła szlak bojowy spod Stalingradu (?), nie pamiętam dokładnie, i została zniszczona podczas walk w okolicach ulicy Powstańców Śląskich. Wiem, że w walkach o twierdzę brały udział trzy Pantery", przynajmniej tyle znaleziono w zdobytym mieście. Jeden z czołgów został zajeżdżony" przez żołnierzy radzieckich (prawdopodobnie uszkodzone sprzęgło). Pantery" używano przy pracach porządkowych na Jazie Opatowickim (jest zdjęcie, które gdzieś widziałem). Niemcy używali też pojazdów remontowanych w FAMO (jakich, ile i kiedy dokładnie nie pamiętam :) ). Jeżeli chodzi o samoloty to kilka Ju-52 stało po zakończeniu działań wojennych na Polu Marsowym. Też są ich zdjęcia. Przepraszam, że mój post jest dość chaotyczny, ale chciałem tylko zasygnalizować czego można się spodziewać w Twierdzy Wrocław. PozdrawiamŁukasz
pepe Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 O tych T-34 pisał chyba Majewski, tylko sie tak zastanawiam czy wersja T34/85 była uzywana pod Stalingradem..chyba nie za bardzo. Co prawda sa to czołgi wczesnej serii ale to chyba 1944 rok produkcji ( najwczesniej - tez pisze z pamieci :). O tych Panterach słyszałem...ale nie widziałem zdjecia, brak innych dokumentów ( ?? ), tak wiec to tylko przypuszczenie. W zasadzie wszyscy opieraja sie na tym co opisali gen. Ahlfen i Niehoff w swojej książce. jak wspomniałem wczesniej widziałem rys. pojazdów z FB i był tam widoczny m.inn. Sd.kfz 10 ( tak przypuszcam) i inny pojazd pancerny. Obecnosc transporterów w Twierdzy wydaje sie prawdopodobna ( holowanie armat ).Byc moze było ich wiecej, stąd info. ze strony sowieckiej o zniszczeniu ( zdobyciu) wiekszej ilości panzerów" niz to wynika z zestawienia. Przy okazji mam w kolekszyn" zdjecie goliata wykonane we Wrocku , lata ok. 45-47 ( tak mysle ). Chyba jedeyne znane w tej chwili ..;). Pzdr. pepe.
Trooper85 Napisano 29 Grudzień 2008 Napisano 29 Grudzień 2008 T-34/85 weszły do produkcji na początku 1944, tak ze historia o szlaku nojowym aż od Stalingradu odpada.W arsenale sa dwa Goliaty, a przynajmniej jak byłem ostatnio to były oba.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.