GrzeM Napisano 8 Grudzień 2008 Autor Napisano 8 Grudzień 2008 Czy ktoś wie o jakichś zdobycznych niemieckich czołgach czy innych pojazdach pancernych, używanych przez Polaków we wrześniu 1939? W takiej Warszawie, na przykład, to byłoby całkiem możliwe, był na to i czas, i pewnie techniczne możliwości. Ja wiem tylko o półgąsienicowym ciągniku, opancerzonym i uzbrojonym w Gdyni.
Flanker Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 Kojarzy mi się Panzer I, zdobyty i odholowany (zdjęcie było w bodajże Polskiej Broni Pancernej R.Szubańskiego), ale czy był używany - nie wiem...
balans Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 A może być samochód pancerny?Bo 51 dywizjon z Krakowskiej Brygady Kawalerii zdobył takowy w okolicach Słupi, ale po przejechaniu pięciu kilometrów zatarli mu silnik, no i koniec końców utopili go w stawie koło Sędziszowa.Łowił tam ktoś z kolegów ryby w tym stawie koło Sędziszowa :-]]]
brodaamor Napisano 9 Grudzień 2008 Napisano 9 Grudzień 2008 Temat ciekawy i próbowałem go kiedyś drążyć. Niestety nic ciekawego nie wpadło mi w ręce. Jedynie w relacji Tabaczyńskiego jest mowa o próbie uruchomienia samochodu rozpoznawczego pod Osowcem. Samochód uszkodzony z Ur 35. To też ciekawostka, bo niewiele jest relacji o jego użyciu.
marcelbloch Napisano 10 Grudzień 2008 Napisano 10 Grudzień 2008 Kiedyś czytałem relację Witolda Rychtera z jazdy zdobycznym niemieckim czołgiem. Prawdopodobnie w książce Dzieje Samochodu" tegoż autora, ale nie jestem pewien.Być może chodzi o ten sam Panzer I, o którym wspomniał Flanker.
brodaamor Napisano 14 Grudzień 2008 Napisano 14 Grudzień 2008 Por. Albiński z nadwyżek 30 pSK w swojej relacji podaje, że zdobyli 3 niemieckie czołgi i przyciągnęli je na własne pozycje. Akcja rozgrywała się w okolicy Cmentarza Włoskiego na Bielanach w Warszawie (wtedy poza miastem)Rocznik Warszawski V/1964 str. 216
ASZ71 Napisano 14 Grudzień 2008 Napisano 14 Grudzień 2008 Nie pamiętam niestety w czyich wspomnieniach czytałem o zdobytym zdaje się Panzerze I.Miało to mieć miejsce w drugiej połowie września, podchorążowie obwozili nim za papierosy chętnych do przejażdżki naszych żołnierzy - niestety cel tylko rekreacyjny.Pzd.
GrzeM Napisano 14 Grudzień 2008 Autor Napisano 14 Grudzień 2008 Dzięki wszystkim! Balansie, tak, oczywiście samochód pancerny też ma sens, wiadomo, jaki to był? A wyłowili coś?Panzer I na pewno był jeden w Ogrodzie Saskim, jest zdjęcie i gdzieś tu na forum.
fiku Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 Antoni Heda Szary" wspomina o zdobytym i używanym (nie bojowo) przez siebie niemieckim samochodzie pancernym we wrześniu 1939 roku (chyba okolice Starachowic).
bodziu000000 Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 to jest ten Panzer I w Ogrodzie Saskim
roox Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 Kilka czołgów 4 DP zniszczonych na Grójeckiej zostało odholowanych na Plac Piłsudskiego, w celu podniesienia morale mieszkańców i obrońców Warszawy. Było nawet jakieś zdjęcie, jak znajdę to wrzucę.
GrzeM Napisano 15 Grudzień 2008 Autor Napisano 15 Grudzień 2008 Dzięki, dzięki, Panowie, wątek się rozkręca, może jeszcze coś się pojawi?Szary" był jednym z ostatnich wielkich żyjących dowódców, bardzo go brakuje...
njorl Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale coś mi się roi o czołgu zdobytym przez pancerniaków z któregoś pododdziału (półkompanii??) mobilizowanego przez 12 batalion pancerny. Po wymoszczeniu zakrwawionego siedzenia kierowcy słomą mieli nim wozić kolegów za papierosy:)Jak wrócę do źródeł" to postaram się napisać coś więcej.Pozdr.,MJU
voodoo34 Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 W ośrodku zbierania nadwyżek II/4 pac-u w Tomaszowie Mazowieckim 5 września przyprowadzono niemiecki sam. panc. zdobyty pod Piotrkowem. Samochód miał przestrzelony pancerz ale działko 20 mm i km były sprawne. Sprawny był też silnik, więc wóz był na chodzie. W nocy z 5 na 6 września oddział ten otrzymał rozkaz ewakuacji do Warszawy. Załadowano sprzęt i ludzi na zarekwirowane samochody (2-3 osobowe i 6-8 ciężarowych) i wyruszono do Warszawy zbierając też zdobyty sam. panc.. W rejonie Rawy Mazowieckiej oddział był kilkakrotnie bombardowany. W czasie jednego z nalotów bomba strąciła pojazd do rowu, uszkadzając go. Wymontowano z niego uzbrojenie i porzucono. Może coś więcej na ten temat wie (i może coś ciekawego dorzuci) Piotr Zarzycki, bo to z jego publikacji zaczerpnąłem te dane.
GrzeM Napisano 16 Grudzień 2008 Autor Napisano 16 Grudzień 2008 Dzięki za kolejne informacje. Tak na marginesie, podejrzewam że Panzer I z Ogrodu Saskiego to jeden z tych zaciągniętych na Plac Piłsudskiego rozbitków z 4. Pancernej. Ogród Saski przylega do Placu Piłsudskiego, więc w zasadzie na jedno wychodzi. Fajnie byłoby, gdyby się znalazła jakaś kronika filmowa z tymi czołgami, np. taka jak ze sztukasem na Dynasach. Może była?Sztukas:http://pl.youtube.com/watch?v=r2WMTuD5dBI&feature=related
njorl Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 Z opisu działań półkompanii por. Józefa Jakubowicza (Jan Tarczyński 12 Batalion Pancerny", Pruszków 1995, s. 59):Jeden z uszkodzonych niemieckich czołgów uruchomił por. inż. W. Rychter. Wyłożył słomą zakrwawione siedzenie kierowcy i doprowadził wóz do biwaku półkompanii, gdzie podchorążowie wozili nim chętnych za paczkę papierosów."Zdarzenie miało miejsce 21.09. w okolicach Kamionki Strumiłowej, gdzie w walkach z niemiecką 44 DP i 4 DLekką miano zdobyć 5 czołgów i samochodów pancernych (przynajmniej wg ppor. Józefa Rynkiewicza, straty niemieckie relacjonowane są różnie przez różne osoby).Pozdr.,MJU
brodaamor Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 W komunikacie wojennym Dowództwa Obrony Warszawy z dnia 12 września jest mowa o zdobyciu trzech czołgów ciężkich podczas wypadu na Okęcie oddziału ppłk-a Chmury. Z kolei w meldunku sytuacyjnym z tego dnia z godziny 20.00 mowa jest o zabraniu z Okęcia czołgu 22-tonowego.Obrona Warszawy w 1939 r. Wybór dokumentów wojskowych. Str 73 i 77
GrzeM Napisano 13 Styczeń 2009 Autor Napisano 13 Styczeń 2009 Znaczyłoby to, że wyholowali z Okęcia Panzer IV. Fajnie. Ciekawe, co z nim zrobili. W dzisiejszych czasach taki zdobyczny czołg byłby obfotografowany przez wszystkie agencje prasowe, ciekawe, czy w 1939 w Warszawie też działali fotoreporterzy Havasa, Reutera czy podobnych?
iron66 Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 Witam.Działali...http://resources.ushmm.org/film/display/main.php?search=simple&dquery=warsaw&cache_file=uia_cdCpLi&total_recs=284&page_len=25&page=2&rec=30&file_num=4399
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.