danieloff Napisano 4 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2008 Witam, postanowiłem zadać to kontrowersyjne pytanie, ale myślę, że jest ono w dużym stopniu uzasadnione. Kupowałem Odkrywcę" od kilku lat, lecz od kilku numerów już tego nie robię. Po prostu gazeta w obecnej formie i z obecną tematyką nie wzbudza już mojego zainteresowania. Podobne decyzje podjęło wielu moich znajomych, w tym również osoby, które mają na półkach całe roczniki Odkrywcy". Wiem, że polskie prawo nie pozwala redaktorom publikować artykułów o odkryciach dokonanych przez amatorów poszukiwań z wykrywaczem metali, a jedynie o oficjalnych" odkryciach pod okiem WKZ i innych powołanych do tego celu instytucji, ale ta wyważona i poprawna forma gazety jest po prostu NUDNA! Wiem, że odkrycia to nie tylko kopanie szpadlem w ziemi, ale ile można czytać o sztolniach??? Forum, z wszelkimi jego dziwactwami i niedoskonałościami, jest zdecydowanie ciekawsze niż papierowa wersja Odkrywcy". Jestem świadomy, że wielu z Was nie zgodzi się z moim zdaniem, ale dla mnie osobiście Odkrywca" wieje nudą, NUDĄ, NUDĄĄĄĄ!!! Ja na razie nie kupuję tej gazety. A Wy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Nuda, nuda - brak fachowych artykułów jakie były kiedyś... Ja skończyłem kupowanie na nr 4(63) z kwietnia 2004 r... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Głupio przyznać, ale mi Żona kupuje. A czy z rozpędu i z przyzwyczajenia czy też lizus z Niej, to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Na szczęście na stronie głównej można przejrzec zawartośc" danego numeru.Ostatni numer który kupiłem był z artykułem o wydobyciu sztuga w Grzegorzewie.Artykuł jak artykuł ale zdjecia tam umieszczone można było sobie darowac.Na forum były lepsze.Nastepny numer który kupię będzie z artykułem o wydobyciu i remoncie Sapera".Wiec łatwo obliczyc kiedy Odkrywca na mnie zarobi.No chyba że w międzyczasie bedzie np reportaż z remontu sztuga czy hetzera albo i innego pojazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Wkradło sie więcej historii a mniej wypraw i tajemnic. Ja nie kupuję od kilku lat, przeglądam u wujasa który kupuje, nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Z gazetą byłem od początku. Przez pierwsze lata czytałem ją od dechy do dechy". Później wybrane artykuły, a później przestałem wogóle kupować.To co mnie interesuje znajduję na Forum lub w necie. Posiadane przezemnie numery nr. 0 - 70 odsprzedałem hurtem.Nie czarujmy się Odkrywca" stał się nudny i nie ciekawy.Nie ma w Nim miejsca dla szaraczków. Większość poruszanych w nim tematów są nie do ugryzienia" dla mas.Pozdrawiam i bez obrazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 4 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2008 Mnie raczej odstręczają kolejne artykuły o kolejny raz odkrywanych sztolniach, tajemniczych korytarzach i tajemniczych obiektach III Rzeszy - rozumiem, że to temat ważki i dla wielu ciekawy, ale i najlepszymi słodyczami można się z czasem przesycić. No i te zajmujące pół wydania relacje z imprez rekonstrukcyjnych - połączenie stylu Trybuny Ludu z Maglem Towarzyskim, wzajemne słodzenie sobie wąskiego grona przyjaciół redakcji (specjalne podziękowania dla Pana R., wybitny udział Pana K., zaszczytna obecność Państwa XYZ..., bleeee, ale przynajmniej wymienione osoby moze kupią gazetę:-). Z tego, co wiem, są gazety typowo rekonstrukcyjne a Odkrywca zaczyna się już robić czasopismem o wszystkim, czyli o niczym. Historyczno - turystyczno - rekonstrukcyjny collage, taki eklektyczny patchwork bez tematyki przewodniej. A na pewno nie jest to juz gazeta dla poszukiwaczy, raczej kolejne kolorowe czasopismo bez klimatu do poczytania w pociągu - pewnie dobrze sie sprzedaje w sieci Relay. Proszę nie traktować moich słów jako atak na gazetę - nikt przecież nie zmusza mnie do jej czytania ani tym bardziej kupna. Brakuje mi jednak dawnej poszukiwawczej krwi", relacji z odkryć, nawet tych drobnych, fachowych atykułów z dziedziny barwy i broni, ukazania trochę szerszej panoramy środowiska (nie tylko sponsorów imprez i przyjaciół redakcji), a przede wszystkim żałuję, że Szanowna Redakcja nie szuka inspiracji na Forum - bardzo czesto poruszane tu tematy, dyskusje są o klasę lepsze i ciekawsze niż drukowany owoc Waszej ciężkiej dziennikarskiej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 4 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2008 eklektyczny - czyli łączący różne, często odmienne od siebie stylepatchwork - rodzaj art-deco w dziedzinie tekstyliów, polegający na zszywaniu ze sobą różnokolorowych łat z różnych rodzajów tkanin (od ang. patch" - łata)eklektyczny patchworki - z polskiego na nasze - groch z kapustą" lub kogel mogel":-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Chciałbym poprawic swoją wypowiedż ale niestety nie ma możliwości edytowania swoich postów(ciekawe czemu?).Otóż pobiegnę do MPiK-u po papierowe wydanie w momencie gdy znajdzie się tam możliwośc ściagnięcia za kilka(?) zł tapety na komórkę z gołą babą.Tego mi po prostu w obecnych numerach Odkrywcy brakuje.Gdy juz Redakcja zdecyduje się na tego typu reklamę proszę pamietac ze to ja podsunałem pomysł i z tego tytułu należy mi sie jakiś ekwiwalent pieniężny(bo z darmowych gazet rezygnuję jest jeszcze Metro jest Echo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Od wielu lat prenumeruję Odkrywcę ale trzeba przyznać,że ostatnio coś się w nim :zepsuło:.Jeśli odrzucić coraz liczniejsze artykuły o wszelkiego typu inscenizacjach i walkach rycerskich oraz reklam to niewiele ciekawego zostaje.Brakuje mi kiedyś często publikowanych opisów różnych bitew I i II wojennych w odniesieniu do obecnego stanu pola bitwy.Co mnie najbardziej irytuje to ciągnące się w nieskończoność artykuły dotyczące kompleksu Reise i wszelkiej maści bunkrów.Litości. Na razie kupuję siłą rozpędu i przyzwyczajenia ale niedługi jest czas,że nieżdzierżę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Witam. Ja prenumeruje Odkrywce od 2006. Niestety zgodzę sie z kolegami wyżej , ze tematy są troche nudne. W kółko wałkowany jest temat o sztolniach itp. Jedynie miło mi się czyta artykuły Wojtka Stojaka. Są fajnie napisane i mogą naprawdę zainteresowac czytelnika.Bardzo bym prosił , aby było więcej takich artykułów.Pzdr Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Jak już wyliczamy... Brakuje artykułów-relacji, jeden z ostatnich arcików który mi sie spodobał to ten o sztolni ze zdjęcia i jego poszukiwanie w terenie-TAKICH artykułów w gazecie brakuje-relacji z wypraw zwyczajnych ludzi-jak ktoś nazwał-szaraczków. I co ciekawe-one są najbardziej intrygujące i wciągające. A krypty z Malborka, Riese, wszelkiej maści bunkry i inne można wsadzić na jedną stronkę na miesiąc i wystarczy. Inscenizacji i rekonstrukcji nie czytam wogóle, obszerne ostatnio artykuły o podwodnych wrakach najchętniej bym wyciął z gazety nożyczkami, w sumie tak naprawdę to ze 3 artykuły może prześledzę na miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 A wogóle to może ktoś z redakcji się wypowie o co chodzi? Dlaczego Gazeta zmieniła tory??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Na innych forach można wyczytac że sie zmienił Właściciel.Może to prawda?Może dla tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 4 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2008 Rynek nie znosi próżni, więc skoro Odkrywca powoli staje się czasopismem dla bunkrowców i rekonstruktorów, to może jakieś inne pismo wypełni niszę dla poszukiwaczy? Ehhhh.... Archeologia Wojskowa mi się przypomina, to było profesjonalne pismo z poszukiwawczym klimatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Witam. Ja osobiście staram sie kupować,ale jest również trudno dostępny .artykuły mogą być, chodz czasem są niektóre kiepskie , i jeszcze cena wysoka.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M164U Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Mi Odkrywce kupuje teściowa, ale ostatnio coś nawala:)))Na 100 procent chce się mi przypodobac a ja jej pozwalam:) Ale przyznaje racje koledze danieloff, klimat i teksty już nie te same co kiedyś, albo ja się po prostu starzeje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QB@ Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Racja, brak artykułów trafiających w gusta, a na dodatek w tym miesiącu gazetka podrożała ;/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy84 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 A ja z innej beczki, może nie Odkrywca ale Militaria XX wieku. Jak dla mnie gazetka ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 podrożała ? do ilu bo niema jeszcze u mnie w emipiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Ja skonczyłem kupowac odkrywce luty 2005r.Dokładnie mam to samo zdanie co autor wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dżihad Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 a ja nadal kupuję. jak dla mnie za dużo inscenizacji i rekonstrukcji. najbardziej lubię Stojaka (uwielbiam go za to, co można nazwać swoistą archeologią emocji". Ale: racji jest tyle co dziur w d... Każdy ma swoją. Nie chcecie, nie kupujcie. Ja będę. Dżihad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda_szczecin Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Dżihad popieram Cię ,ja też kupuję ,choć ostatnio żeczywiście może trochę nudniejszy jest ten miesięcznik.Natomiast W.Stojak to mój ulubiony autor ,on nigdy nie przynudza , jego artykuły czyta się od dechy do dechy.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rjp71 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 Odkrywcy" nie kupuję już od dwóch lat.Co do tezy,że jest tam za dużo artykułów o rekonstrukcjach,to jako rekonstruktor mam inne zdanie.Dla mnie jest właśnie za mało i po łebkach". W świetle obowiązującego prawa ,nikt nie będzie się chwalił w gazecie co wykopał(nie daj Boże zardzewiały karabin).Muszą wymyślić coś innego. Niech redakcja nawiąże kontakt np. z red.Sikorskim i zamieszcza co miesiąc relacje z legalnych poszukiwań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian84 Napisano 4 Grudzień 2008 Share Napisano 4 Grudzień 2008 a Ja kupuje Odkrywcę zgodze się, że jest trochę nudniejszy, niż wcześniejsze nr. czarnobiałe... Artykuly W. Stojaka zajebiste jak dawniej... a co się stało z seriami artykułów takich jak : armia szyta na miarę, testy wykrywaczy metali czy krótka historia monet...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.