zwolin Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 ano tam jest balć pochowana ,jakby kogoś to jeszcze interesowało Oxford Cmentarz Wovertcote Fajgi Mindli Danielakna samym poczatku cmentarza, sektor żydowski , na tym samym cmentarzu są groby Polskich Zolnierzy.
Gizio Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Następna czerwona żydowska łachudra dożyła swoich dni .Szkoda,że Polacy nie tak,jak żydzi ścigają zbrodniarzy i nie wieszają śmieci.No ale żydki podobno mają przywileje,a szkoda.
kindzal Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Widze ze kolega" nie może się doczekać czerwonej kartki?
Erih Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Ostatnio czytając forum Onetu zauważyłem znaczącą zwyżkę formy u tamtejszych komentatorów.Natomiast tutaj co rusz trafiam na wykwity".Na osobników którzy 30 lat temu z całą pewnością zasilili by szeregi ORMO.
Czlowieksniegu Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Panie i Panowie, podmiot liryczny dostał już informację @. Proszę, abyście nie kopali leżącego...
Erih Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 No niech będzie.O ile nie zacznie brykać.Albowiem czuję się zmęczony , a więc tolerancja dla buractwa ma u mnie poziom obniżony.
ktos451 Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Ciekawe komentarze...Po wojnie w rządzi PRL-u było wielu żydów, i sądzę, że było to też takie odbicie się na polakach za lata sanacji, gdzie Piłsudski troszku ich gnębił. Aktualnie moim zdaniem trochę się Żydów wybiela" ze względu na poprawność polityczną. Dlatego ostatnio modny staje się dobry biedny żyd i zły polak który nie chce mu pomóc, a jak bielscy rabowali polskie wsie to było dobrze. Niemożna też porównywać jednego człowieka do drugiego - jeden żyd czół się polakiem, a drugi żyd czół się Żydem. Osobiście nie czuję się antysemitą, i nie mam nic do innych religii, ale jeśli ktoś jest obywatelem danego państwa, a zdradza przez podejmowane decyzje to jest kanalią większą niż niejeden esesman który mordował, ale nie zdradził. I naprawdę, denerwują mnie komentarze typu kij jej w oko, lub w innym naszczał bym na jego grób (czy coś podobnego)so pewne granice dobrego smaku" i przyzwoitości. To jest tylko i wyłącznie moje zdanie, możecie mnie zbluzgać, skrytykować czy co wam na myśl przyjdzie - jest to forum i w pewnych granicach można wygłaszać swoje poglądy i opinie - nie uważam abym któreś z nich złamał.
grba Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Piłsudski troszku ich gnębił"Piłsudski nie gnębił.
ktos451 Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Żle się wyraziłem, chodziło mi raczej o II RP
Czlowieksniegu Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 II RP jako Instytucja niekoniecznie gnębiła Żydów... Robili to tacy sami mieszkańcy/obywatele, jak oni.
HUBERTS Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Yeti,czy mieszkańcy to nie obywatele?Obywatelami II RP bywali także wyznawcy innych religii.
Czlowieksniegu Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Z prostego powodu tak napisałem- żeby nie było dyskusji, czy np unikający asymilacji Żydzi, tudzież niepiśmienni chłopi z Polesia to też prawdziwi obywatele...
HUBERTS Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Przedwojenni niepiśmienni chłopi z Polesia,wg Ciebie są wg Ciebie mało Polscy,wg mnie są są typowymi przedstawicielami obecnej populacji.Niektórzy nawet mają komputery,piszą komentarze na tym forum....
Czlowieksniegu Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 :-)Tyle, że np dziewczęta i chłopcy zafascynowani Konowalcem, np, mieli nasze obywatelstwo...
HUBERTS Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Moze obywatelstwo nie zawsze byo powiázane z Polskoscia.
ktos451 Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 @YetiChodziło mi oczywiście czasy II RP (tudzież we wcześniejszej wypowiedzi o lata życia i władzy Piłsudskiego - co rzeczywiście było mało trafnie)), jak bym napisał źle się wyraziłem chodziło mi raczej o międzywojnie" to też byś mi odpowiedział, że to nie międzywojnie gnębiło żydów.
Listopadowy Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Co do pani Wolańskiej powiem tylko tyle, że czytając obecnie Michnikowszczyzmę" Ziemkiewicza przypominam sobie klimat Okrągłego Stołu i środowisko Kuronia, Michnika, Geremka oraz z Kiszczakami i jemu podobnych (wynik: całakowita blokada lustracji, rozliczenia, nacjonalizacji złodziejskiego majątku nieboszczki PZPR itd.). Gdzies tutaj szukałbym źródeł spokoju jakim mogła przez tyle lat cieszyc się zmarła nie dawno pani prokurator. Rozbawiła mnie troche dywagacja o piekle dla katolików, otchłani dla ateistów i znowu piekle dla Żydów:) Zapachniało teologią z dziedziny soteriologii:) W każdym razie Sędzia najwyższy jeden wie czy nawet największy potwór nie doznał łaski przed śmiercią i nie jest w niebie, ale zazwyczaj doświadczeni kapłani mówią, że zatwardziałość najczęściej uniemożliwia otwarcie się na łaskę w godzinie śmierci... Ale to chyba nie rozkminka dla nas... Za to w tym zniuansowaniu na Żydów i ateistów jedno można powiedzieć. Żydzi w UB i NKWD często byli zagorzałymi ateistami i komunistami (jak przystało), ale jednak po śmierci nie wędrowali na Powązki, ale na cmentarz żydowski... Chociaż swojego żydostwa nigdy nie obnosili a tym bardziej religii. Takich Żydów - ateistów" na cmentarzu żydowskim jest sporo. Polecam spacer. Dla przykładu: Józef Różański (Żyd, od młodych lat związany z organizacjami żydowskimi i NKWD, oprawca) - leży na cmentarzu żydowskim.
sowiejskij Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Czy II RP gnębiła Żydów"? Z całą pewnością osobliwą część Żydów, takich jak Ozjasz Szechter, ojciec Michnika Adama. A za co? Za działalność antypolską. Nie zapominajmy, że takich Ozjaszów było w Polsce tysiące- to oni witali serdecznie bolszewików w 1920 roku i zakładali ady narodowe". To oni strzelali do polskich żołnierzy we Lwowie w 1918 roku i to oni katowali polskich patriotów wa czekowskich mordowniach.
cairo1 Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Listopadowy, jaki ty madry po czasie, czemu nie pisales tego jak to sie dzialo na biezaco tylko po dwudziestu latach?
Erih Napisano 24 Marzec 2012 Napisano 24 Marzec 2012 Kol Listopadowy, nie ma się czemu dziwić ,żydem zostaje się nie z racji wyznania a z racji pochodzenia. Tak więc czyjś ateizm nie ma znaczenia- żyd przechszta wg nauk religii mojżeszowej nie przestaje być żydem , i jako taki zostanie pochowany na cmentarzu żydowski.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.