Skocz do zawartości

TK3 i TKS 11 listopada 2008

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Oj, serce rośnie jak się na to patrzy. GRATULACJE!!!
Tylko dlaczego TK-3 w takim jednolitym mundurku" khaki?

P.S.
Ten TK-S to ten z MWP, czy ten prywatny?
Napisano
A to przepraszam pomyliłem informacje z tabliczki, która objaśniała pochodzenie obu pojazdów.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:28 15-11-2008
Napisano
Podłączam się z pewnymi pytaniami nurtującymi mnie od pewnego czasu. Otóż interesuje mnie ile jest już w Polsce tankietek TK (różnych typów). Na fotkach są 2, w Łodzi jest zdaje się jeszcze jedna, a ludzie od 7TP restaurują kolejną TK-3. Czy się mylę, czy tak właśnie jest. I pewne pytanie do ostatniej wspomnianej grupy odbudowującej TK-3 (ostatnio widziałem ich wyprawę do Belgradu w programie Było nie minęło").Skoro w kraju są już i modele TK-3 i TKS to czemu nie można tu, na miejscu zdobyć potrzebnych wymiarów. No ale być może ciągle myślę o tych samych pojazdach i stąd moje nieco trywialne pytania.
Napisano
masz pierwszy link
http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=s&hl=pl&q=Surviving_Polish_armoured_vehicles&lr=&btnG=Szukaj+w+Google
Napisano
HD1940:

(1) W Polsce są 3 tankietki:
- TK-3 własność braci Kęczyckich sprowadzona z Francji i obecnie rekonstruowana w FWP (to ta z fotek powyżej)
- TK-S własność prywatna Jacka Kopczyńskiego (z Łodzi) sprowadzona z Norwegii. Kiedyś posiadała silnik bodajże od Żuka(?) i była niepomalowana, ale to było z 2 lata temu i nie wiem jak jest teraz. Może ktoś mądrzejszy od mnie pomoże :)
- TK-S własność MWP sprowadzona ze Szwecji i rekonstruowana przez Ursusa (to ta z fotek powyżej). Jakiś rok temu stała jeszcze bez silnika na Czerniakowie - jak jest teraz też nie wiem. Może ktoś bardziej z 'towarzystwa' będzie w stanie powiedzieć czy już jest na chodzie.
(2) W Belgradzie jest TK-F, a nie TK-3.
Napisano
eeeee....

Crocliczku:
ad.1 - TK-3 nie jest własnością Kęszyckich, bo ją sprzedali. A Grześ prace swoje zakończył i obecnie pojazd jest u właściciela.

ad3. - rekonstruowana to ona była przez wiele instytucji i osób. W tej chwili jeździ na swoim własnym silniku.

W Belgradzie jest TK-F.
Napisano
Jakies 18 lat temu o tych tankietkach czytałem w ksiażce z serii Tygrys" tytułu nie pamietam i próbowałem sobie je wyobrazić a tu proszę .Po tylu latach mozna je juz ogladać to jest to co w tej pasji jest najlepsze .pozdrawiam
Napisano

Link zapodany przez kol. Muslima, acz ciekawy, to nie obejmuje wszystkich zachowanych polskich TK.
Na ten przykład przeczytałem kiedyś, że w Arlon w Belgii mieli aż dwa nasze C2P i oba po likwidacji muzeum trafiły do USA. Swoją drogą bardzo szkoda, że nasze rządowe elyty" nie stanęły na wysokości zadania i chociaż jednego z nich nie zakupiły dla MWP, bo cena pewnie nie była zaporowa...
Mnie natomiast interesują losy innego TK-S'a, mianowicie tego ze zdjęcia w Galerii Odkrywcy w wątku TKS [zdjęcia zapodał kol. Harys]. Na zdjęciach jest jedna kompletna tankietka TKS [to pewnie obecnie ta prywatna], ale na innym zdjęciu jest drugi pojazd tego typu. A dokładniej jest zachowana wanna + jakaś pewnie powojenna nadbudowa upodabniająca go do C2P...

Czy może ktoś ma jakieś informacje o losach tego drugiego pojazdu? Gdzieś chyba słyszałem, że trafił do Wlk. Brytanii, ale czy to prawda?

Napisano
Po kolej - na linku tym są wszystkie zachowane pojazdy polskie - chyba, że ktoś buduje coś zupełnie nowego i jeszcze się nie chwalił - a ja wiem o dwóch takich pojazdach, na razie przyjmijmy, że ich nie ma, po co psuć przyjemność budowniczym.

W Belgii był jeden C2P - został sprzedany za 11 tys.$ do USA, gdzie jest mu całkiem dobrze. Nikt z Polski się nim nie interesował, bo nie było możliwości kupna - to był transakcja prywatna jakich wiele, a nie publiczna sprzedaż.

Na zdjęciu Balans jest tankietka , która jest własnością Jacka Kopczyńskiego. Znaleźliśmy ją w Vasdo, w płn. Norwegii. Na zdjęciu - tak wyglądała w lesie u Norwega.
To jest ta sama tankietka.

Natomiast jeśli byś dobrze Balans poszukał Odkrywcę, to powinieneś znaleźć zdjęcia z pewnego norweskiego fiordu, gdzie leży wrak ft17 i podwozie ... typu Carden Lloyd , najprawdopodobniej naszej tankietki.
Napisano

Dzięki Akagi za odpowiedź, kilka spraw się wyjaśniło.
Mnie zmyliło to zdjęcie bez nadbudowy, bo na pozostałych zdjęciach jest prawie kompletny [źródło i autora zdjęć podałem powyżej].
Co do C2P z Belgii, to informację o dwóch tego typu pojazdach wyczytałem ładnych parę lat temu [jeżeli dobrze pamiętam] w czeskim miesięczniku modelarskim. Pisali coś o tym, że odnaleziono je stosunkowo niedawno w stodole u jakiegoś [francuskiego?] farmera.
Nie wątpię, że w Auburn ma się świetnie, ale wolałbym mimo wszystko, aby się miał świetnie u nas, a nie za oceanem...
Bardzo możliwe, że był nie do zdobycia, ale mimo wszystko chyba należało próbować, bo wiadomość o bankructwie muzeum i wyprzedaży [bardzo ciekawych zresztą zbiorów] była publiczna.
Gdyby np zaproponowano właścicielowi przysłowiowe dwa razy tyle" to by się pewnie zgodził, a to i tak byłyby śmieszne pieniądze dla takiego kraju jak nasz. No chyba, że to była sprzedaż całości, no wtedy to faktycznie nie było możliwości kupna.

Pozdrawiam

Napisano
Witam. A jam mam pytanie dotyczące TK-3 z trochę innej beczki. Ciekawi mnie czy zostanie on pomalowany w trójbarwny kamuflaż czy zostanie w takim malowaniu jak jest. W sumie jeżeli zielony zostanie taki jaki jest, to brakuje mu tylko szaropiaskowego i ciemnobrązowego. A może już jest pomalowany? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedż.
Napisano
A C2P znaleziony w niemczech parę lat temu?? co z nim
http://the.shadock.free.fr/Surviving_Panzers.html Tu sa jeszcze 2 wanny C2P .... niby w Polsce.
Napisano
C2p znaleziony w Niemczech zmajduje sie nadal w Niemczech ;]
2 x c2p - w prywatnych rękach w Polsce.
Akagi możesz coś więcej o tym ft17 i podwoziu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie