Jump to content
  • 0

Hak artyleryjski? Grenadierski? Funkcja?

Wyro

Question

Zaczynam powoli decydować się na same artyleryjskie rzeczy, ale o ile wiem co do czego, to tego fantu nie umiem określić do czego dokładnie służył i w którym miejscu był na mundurze. Wzór pasuje do grenadierów, ale znalazłem na dawnym carskim poligonie artyleryjskim. Pomocy:)! Dwa lata temu Kolega pytał o podobny hak, ale nie ustalono nic dokładnie.

20 answers to this question

Recommended Posts

von Neumarkt - dałeś fotkę z innej bajki, nie carską...:)

MK, wiem, że z szelek, ale z szelek to jest to co daje jeszcze raz grafikę. A to proste nie jest w kółku abcd zaznaczone na czerwono tylko to co jeszcze raz wklejam jako zdjęcie. Więc pytanie pozostaje bez zmian.

Zaczynam powoli decydować się na same artyleryjskie rzeczy, ale o ile wiem co do czego, to tego fantu nie umiem określić do czego dokładnie służył i w którym miejscu był na mundurze. Wzór pasuje do grenadierów, ale znalazłem na dawnym carskim poligonie artyleryjskim. Pomocy:)! Dwa lata temu Kolega pytał o podobny hak, ale nie ustalono nic dokładnie.

Znalazłem drugą część. Ten sam rozmiar, szerokość, wykonanie, te same dziurki na pasek. Nawet też widac na tym zwężeniu jakby granat, kolo takie. Pasuje do tego haka, zaczepu, ktory ten watek rozpoczał, ale jak i gdzie to było mocowane? Jak i czy współgrało z pierwszym elementem? Na zdjęciu plecaka (wyżej) tego nie widać.

Rosyjskie opracowanie - dostępne jedynie w języku rosyjskim - Regularna Piechota 1855-1918,autorstwa O. Leonowa i I. Ulianowa - na które powołał się abcd - jest dla mnie wystarczającym argumentem potwierdzającym poprawność identyfikacji.
Sam posiadam egzemplarz Regularnej Piechoty 1801-1855 Ulianowa. Piękna, świetnie zilustrowana kolorowymi rycinami książka.
Pozdrawiam

Jeśli chodzi o to, że został znaleziony na terenie koszar artylerii (domyślam się gdzie:) to przypominam, że a wrmi rosyjskiej były oddziały grenadierów artylerii:
http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=39&n=art&fn=art
Pozdrawiam

A więc opis wskazywałby na plecak piechoty. Być może, chociaż mam inne przeczucie. Na pewno jest to ten zaczep z plecaka żołnierskiego carskiego XIX/XX wiek tyle, że ma kształt bomby/granatu a ja znalazłem to na terenie dawnych koszarów carskich właśnie artyleryjskich dlatego podejrzewam, że to nie plecak piechoty tylko artylerii.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information