Skocz do zawartości
  • 0

Hak artyleryjski? Grenadierski? Funkcja?

Wyro

Pytanie

Napisano

Zaczynam powoli decydować się na same artyleryjskie rzeczy, ale o ile wiem co do czego, to tego fantu nie umiem określić do czego dokładnie służył i w którym miejscu był na mundurze. Wzór pasuje do grenadierów, ale znalazłem na dawnym carskim poligonie artyleryjskim. Pomocy:)! Dwa lata temu Kolega pytał o podobny hak, ale nie ustalono nic dokładnie.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

von Neumarkt - dałeś fotkę z innej bajki, nie carską...:)

MK, wiem, że z szelek, ale z szelek to jest to co daje jeszcze raz grafikę. A to proste nie jest w kółku abcd zaznaczone na czerwono tylko to co jeszcze raz wklejam jako zdjęcie. Więc pytanie pozostaje bez zmian.

Napisano

Zaczynam powoli decydować się na same artyleryjskie rzeczy, ale o ile wiem co do czego, to tego fantu nie umiem określić do czego dokładnie służył i w którym miejscu był na mundurze. Wzór pasuje do grenadierów, ale znalazłem na dawnym carskim poligonie artyleryjskim. Pomocy:)! Dwa lata temu Kolega pytał o podobny hak, ale nie ustalono nic dokładnie.

Napisano

Znalazłem drugą część. Ten sam rozmiar, szerokość, wykonanie, te same dziurki na pasek. Nawet też widac na tym zwężeniu jakby granat, kolo takie. Pasuje do tego haka, zaczepu, ktory ten watek rozpoczał, ale jak i gdzie to było mocowane? Jak i czy współgrało z pierwszym elementem? Na zdjęciu plecaka (wyżej) tego nie widać.

Napisano
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=270175#733635
dzięki :)
I przyłączam się do pytania - plecak grenadierski? artyleryjski? standardowy?
Napisano
Rosyjskie opracowanie - dostępne jedynie w języku rosyjskim - Regularna Piechota 1855-1918,autorstwa O. Leonowa i I. Ulianowa - na które powołał się abcd - jest dla mnie wystarczającym argumentem potwierdzającym poprawność identyfikacji.
Sam posiadam egzemplarz Regularnej Piechoty 1801-1855 Ulianowa. Piękna, świetnie zilustrowana kolorowymi rycinami książka.
Pozdrawiam
Napisano
Oddziały grenadierów artylerii... To sporo wyjaśnia. A samych grenadierów nie mogło być w koszarach artyleryjskich? Pewnie też mogli.
Napisano
W opisie (¨Regularna Piechota¨ 1855-1918,autorstwa O. Leonowa i I. Ulianowa)plecak figuruje jako ¨raniec gwardiejskij s 1889 g.¨ czyli tornister gwardyjski wz.1889.
Napisano
Jeśli chodzi o to, że został znaleziony na terenie koszar artylerii (domyślam się gdzie:) to przypominam, że a wrmi rosyjskiej były oddziały grenadierów artylerii:
http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=39&n=art&fn=art
Pozdrawiam
Napisano
Patrz na post abcd (2349 / 105) 2008-11-14 00:51:48
koniec szelek. Na rysunku plecaka doskonale to widać, zaznaczone na czerwono.
Napisano
A więc opis wskazywałby na plecak piechoty. Być może, chociaż mam inne przeczucie. Na pewno jest to ten zaczep z plecaka żołnierskiego carskiego XIX/XX wiek tyle, że ma kształt bomby/granatu a ja znalazłem to na terenie dawnych koszarów carskich właśnie artyleryjskich dlatego podejrzewam, że to nie plecak piechoty tylko artylerii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie