Skocz do zawartości

Wyrzutnie pocisków przeciwpancernych , karabiny i mina

kindzal

Rekomendowane odpowiedzi

Broń, amunicję, zapalniki, wyrzutnie przeciwpancerne oraz sprzęt do produkcji amunicji zabezpieczyli policjanci z Pruszkowa w mieszkaniu 45-letniego Adama T.

Jak poinformował rzecznik stołecznej policji, Adam T. przyznał się do posiadania tych przedmiotów. Teraz mężczyźnie za nielegalne posiadanie broni grozi do 8 lat pozbawienia wolności. Jak dowiedziała się PAP ze źródeł zbliżonych do śledztwa, mężczyzna to były instruktor strzelectwa z WAT.

Do odkrycia arsenału doszło nietypowo. Policjanci zostali wezwani do zwykłej kolizji drogowej. Okazało się, że jednym z uczestników zdarzenia był Adam T., u którego badanie alkomatem wykazało ponad 2 promile alkoholu w wydychanym powietrzu.

Gdy funkcjonariusze wykonywali swoje czynności, zauważyli w samochodzie mężczyzny dwie wojskowe skrzynie. Na pytanie co się w nich znajduje, odpowiedział, że jest tam amunicja, natomiast klucze do tych skrzyń trzyma w swoim mieszkaniu.

Arsenał w prywatnym mieszkaniu

Policjanci postanowili to sprawdzić. Gdy weszli do mieszkania mężczyzny, ujrzeli zaskakujący widok - znajdowała się tam broń maszynowa, pistolety, maszyna do produkcji amunicji oraz tysiące sztuk amunicji. Mężczyzna posiadał również proch strzelniczy, zapalniki oraz 3 wyrzutnie pocisków przeciwpancernych. W jednym z pomieszczeń funkcjonariusze odnaleźli także minę przeciwpancerną, która została zabezpieczona przez pirotechników i zdetonowana na poligonie.

Policja ustala teraz, w jaki sposób mężczyzna wszedł w posiadanie nielegalnych przedmiotów oraz od jakiego czasu zajmował się niezgodnym z prawem procederem. Sprawdza również, czy znaleziona broń i amunicja nie była wykorzystywana do popełniania przestępstw.

Adam T. był już wcześniej karany za nielegalne posiadanie amunicji. Oprócz zarzutu nielegalnego posiadania broni prawdopodobnie usłyszy również zarzut sprowadzania bezpośredniego zagrożenia dla życia i zdrowia innych osób.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5899701,Wyrzutnie_pociskow_przeciwpancernych___karabiny_i.html

Macie Panowie tragedie w tym kraju..
facet pojdzie siedziec na pare lat za posiadanie paru wykopkow, magazynka, pieknej kolekcji faustow?
Gdybym mieszkal w Polsce i dorwali moja kolekce skonczyloby sie chyba dozywociem. Kolega Murzyn prezydent na pewno cos zmieni, ale poki co sprzedaz broni wzrosla juz o 50%.
chart

Trzeba być idiotą żeby to trzymać. Wyobraź sobie że facet ma w domu wybuch gazu lub powstał pożar w budynku... Zaznaczam że rzecz się dzieje w mieszkaniu-nie w prywatnym domu...

Teraz pytanie-wolisz być jego sąsiadem i mieszkać dosłownie na minie, czy też może strażakiem który gasi ten pożar? Którą bramkę wybierasz? W której siedzi 'zonk'?
:)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 18:33 09-11-2008

Swiety82 w internecie cześto mozna spotkać artykułu otym jak to nasza wspaniała policja wykryła ogromny arsenał" lub kolekcje pocisków które to saperzy zdetonowali a na zdjęciach widać że są to łuski lub puste skorupy. Z kąd wiesz że panzerfausty były sprawne? A mina mogła wyglądać na sprawną ale mogła tez być zupełnie pusta. A w przypadku pożaru czy czegoś tam amunicja małego kalibru narobi conajwyżej troche chałasu ale nic pozatym...

Kolego czytaj ze zrozumieniem:

W jednym z pomieszczeń funkcjonariusze odnaleźli także minę przeciwpancerną, która została zabezpieczona przez pirotechników i zdetonowana na poligonie" , no chyba że balistycy policyjni dekują" też skorupy.

2. Puszka prochu...hmm, nie chciałbym być w pobliżu

3. Skrzynie z Ammo, klucze w mieszkaniu(myslisz że skrzynie chciał trzymać w aucie a nie w mieszkaniu, bo iebezpieczne"?)

4. Narażanie innych ludzi na utrate życia lub kalectwo to twoim zdaniem nic, tak?

No dobra, moze i kolekcjoner, ale te fanty to na wykopkowe destrukty nie wyglądają. Ta fabryczka amunicji też wypada dosyć dwuznacznie.

Jakis czas temu ktoś zapodał linki do policyjnych sukcesów". Sporo tam było arsenałów" pordzewiałych wykopków i czeskich dekowników, ale bywały też poobrzynane mośki z tłumikami i różne samopały. A to z kolekcjonerstwem mi się jakoś nie kojaży. Prędzej z kłusownictwem lub przeświadczeniem o byciu Rambo.

Zdrów!

Święty pisze min :

Wyobraź sobie że facet ma w domu wybuch gazu lub powstał pożar w budynku"
I myślisz że eksplozja puszki prochu jest chociażby porównywalna w skutkach - śmieszne !

o chyba że balistycy policyjni "dekują też skorupy."
A to tak się da ? - Też śmieszne.

A tak wracając do tematu koleżka przesadził po pijaku nie siada sie za kłóko tym bardziej że ma się tak wiele do stracenia.

Zubiked nim mnie zacytujesz i nazwiesz śmiesznym, przeczytaj 5 razy i załap kontekst.
Nie napisałem że pucha prochu może zabić czy być porównywalna w skutkach, więc nie twórz bajek-napisałem że może być niebezpieczna jeśli jesteś w pobliżu(a'propo wątku o strażakach)
Zdanie o minie-przeczytaj poprzedni post przed moim.

I pomyśl 5 razy nim mnie obsmarujesz...

Czujesz sie obsmarowany sorry

A skąd wiesz czy ta mina nie była jedynie opakowaniem" po minie. Skąd wiesz ile tam tego prochu strzelniczego było.
Proch jak chcesz wiedzieć tylko w odpowiednich w warunkach wybucha, ilaczej spali sie.
To czy było zgrozenie czy nie niech sprawdzą biegli. Oby nie, ale nie można załadać że koleżka z wyrokiem i recydywą jest z góry winny .
Domniemanie niewinnosci u nas obowiązuje.
Nazywasz tego gościa idiotą. czy masz do tego podstawy.Teraz sie zastanów zanim coś napiszesz!

Ja go tak nazwę bo jednym czego jestem pewien w tj sprawie jest to ze jeździ po pijaku.

Biegli wspomniani przez ciebie sprawdzili że mina była niebezpieczna, ammo pełne, koniec końców facet spowodował zagrożenie.
Powiedzmy że mieszkałbyś z nim przez ścianę, masz rodzinę, dzieci, i nagle dowiadujesz się że sąsiad obok zajmuje się kolekcjonowaniem materiałów niebezpiecznych. Dalej tak byś domniemywał jego niewinności?

O ile mnie wzrok nie myli to co dzis w TV widziałem to nie była broń kolekcjonerska, ammo i wyrzutnie itp. ale współczesna w większości. Zresztą sama lokalizacja w P. powinna conieco do wyobraźni przemawiać obrońcom tego hobby".
Pozdro

No zanim sie iegli" wypowiedza najpierw swa opinie przedstawiaja policyjni pirotechnicy ,potem saperzy robia szopke niezla... Tak bylo w moim przypadku. Byly 3 puste skorupy gr.obronnych ,byla szopka w wynoszeniu owych skorup przeaz saperow ,byla wypowiedz o zagrozeniu ,o promieniu razenia ponad 200metrow...

Ci prawdziwi biegli" wydadza opinie znacznie pozniej ,jak sie bedzie toczyc postepowanie wyjasniajace.
Posiadanie maszyny do elaboracji nie jest przestepstwem.
Watpie zeby owa mina byla sprawna ,tak jak te panzerfausty.

Na swiecie miliony osob ma bron ,amunicje ,nawet tysiace sztuk amunicji i nikt nie placze o zagrozeniu ,o pozarze itp wypadkach. Nie sadzisz ze rownie dobrze moze wybuchnac butla z gazem ?

Beda nowe rewizje po sznurku z allegro i wyciagu z konta bankowego...Czyscie swe obejscia panowie ,art 263 to nie zarty ,malo potrzeba zeby sie pod niego zalapac :)

Znam pewnego barana z GRH ktory trzymal na wierzchu 30sztuk slepakow do mausera ,wzial je z reko imprezy. Mowil mi ze to jest legalne ,ze w razie wizyty policji powie ze jest w GRH i bedzie wszystko ok ...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 07:05 10-11-2008

Sorry ,ale tym co w jakim celu wytwarzal te amunicje niech zajmie sie sąd ,a nie my ! Mjut ,moze masz racje ,moze robil je dla hobby" ,bron to fetysz...

Tak na marginesie ,wie ktos co to byly za wynalazki wlozone w tasme od PK z foto nr 5 ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie