draven85 Napisano 7 Wrzesień 2010 Share Napisano 7 Wrzesień 2010 to jakaś zabawa wskaż różnicę na zdjęciach? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paton Napisano 22 Październik 2010 Share Napisano 22 Październik 2010 Pytanko odnośnie kwasu szczawiowego. Czy cały kwas musi się całkowicie rozpuścić czy czy też ma (lub może ) pozostać jakaś jego cześć na dnie w formie osadu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
test_m4a1 Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 WitamMam o to taki M42 z zaschniętą gliną której nie moge się pozbyć nawet szczotką drucianą, moczył się w normalnej wodzie z 2 tygodnie bo myślałem ze glina rozmięknie ale nie idzie jej ruszyć. Wsadzić go tak jak jest do szczawianu a glina odpadnie? Mam jeszcze pytanie bo w środku zostały resztki fasunku a w drugim hełmie który jest do czyszczenia jest on cały, można go zostawić jak jest i włożyć do roztowru czy trzeba koniecznie wyjąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
test_m4a1 Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Po szczotce drucianej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
test_m4a1 Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Na takiego grubego rudzielca to tylko elektroliza lub autoliza. Odpuść sobie ten kwas bo nie ma sensu hałera uczyć w nim nurkować. Kwas nie ruszy takiej rdzy.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
test_m4a1 Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 To nie jest rdza, to jest glina o twardości skały. Na zdjęciu nr. 2 widzisz że po obklepaniu go pod gliną jest wmiare dobra stal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Tak czy siak jeżeli nie ma farby to ja bym zrobił tak jak napisałem wcześniej.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Miałem 6nitowca oblepionego gliną.Wydłubałem ile się dało,potem długo leżał we wrzątku90% syfu zeszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
test_m4a1 Napisano 29 Maj 2012 Share Napisano 29 Maj 2012 Dzieki Hebda, spróbuje ale powiedz co z tą resztą fasunku, w M38, tym drugim jest ta siatka i pasek pod brodą, można to wsadzić do szczawianu bez problemu czy trzeba koniecznie wyjąc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Maj 2012 Share Napisano 29 Maj 2012 Skóra kwasu niewytrzya. Trzeba wyjąć. Do gotowania dodać proszek do prania, efekt zdecydowanie lepszy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CZARNY.PL Napisano 31 Maj 2012 Share Napisano 31 Maj 2012 Ja troche się pogubiłem to jaka to będzie mix-tura na prosty język procętowo 10litrów wody to ile kilogramów kwasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 31 Maj 2012 Share Napisano 31 Maj 2012 Szczawiu?Ja na 10litrów dawałem od 0,5kg do kilogramaPo moczeniu kwas możesz zlać do szczelnej bańki na inne fanty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CZARNY.PL Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 ok dzięki za info a jeszcze jedno jak dziala to na plastik typu miska itp? nie miałem jeszcze z tym cudem do czynienia i dlatego te pytania.a musze troche wymoczyc fantów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Możesz śmiało moczyć w missce, skrzynce na kwiaty, dole wyłożonym folią itd, itp. kwas szczawiowy nie jest taki agresywny jak np solny. Jak włożysz do niego gołe ręce to lekko szczypie(chyba , że na dłoniach są rany)podobnie jak w kwasku cytrynowym. jeszcze jedno - ciepły (podgrzany) działa szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CZARNY.PL Napisano 2 Czerwiec 2012 Share Napisano 2 Czerwiec 2012 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz pozdrawiam wszystkich ,,darzdół,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonson Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 witam mam takie pytanie zostawiłem hełm w kwasie szczawiowym i wyjechałem na 1,5 tygodnia po powrocie kwas wyparował przez te upały i całkowicie zasechł jak go teraz usunąć z hałerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 No coś podobnego! jak to się mogło stać przy tak przemyślanym działaniu! szok!Zostaw teraz na 1,5 roku - przyjdą mrozy,potem znowu upał i pewnie samo wszystko odpadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonson Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 oczekiwałem jakiejś sensownej odpowiedzi ale widzę, że głupota ludzka nie zna granic pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 ja bym mu zrobił kąpiel jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 Przykro mi stonson,ale jak słusznie zauważyłeś na konsekwencje tejże głupoty niestety nie ma sensownej odpowiedzi.Prawda jest taka,że tak długie leżakowanie w kwasie zniszczyło już powierzchnie i możesz se to teraz z powrotem zakopać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 Ja nie rozumiem, jak można być tak mądrym" żeby zostawić fanta w kwasie na tak długi okres...... szczaw może i słabiutki, ale to zawsze kwas! Może tego nie widać gołym okiem ale struktura i powierzchnia stali jest teraz w opłakanym stanie, liczne mikrowżery itd. Wstaw go jeszcze raz do szczawiu, ale na krótko żeby tylko tę skorupę rozpuścić, albo zrób to drucianą szczotką na wiertarce a potem od razu odtłuść powierzchnię i zakonserwuj czymś ciężkiego kalibry np. paraloidem, bo inaczej predzej czy później wyjdzie Ci rdza. Stal przy takiej porowatosci jaka teraz posiada jest bardzo wrazliwa na korozję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Wrzesień 2012 Share Napisano 1 Wrzesień 2012 Teraz to wypiaskować i pomalować.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbarossa1941 Napisano 9 Maj 2013 Share Napisano 9 Maj 2013 Koledzy kwas szczawiowy rozpuszczać w wodzie przegotowanej czy w zwykłej kranówie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert4567 Napisano 10 Maj 2013 Share Napisano 10 Maj 2013 WitamNie do końca w temacie bo nie chodzi o hełm, a o puszkę po amunicji do mg. Tam pod wieczkiem jest taka gumowa uszczelka, czy mogę to tak wrzucić do kwasu - nie zaszkodzi to tej gumie?Pozdrawiam robert4567 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.