Skocz do zawartości

M42 i kwas szczawiowy

Diago

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 387
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pytanko odnośnie kwasu szczawiowego. Czy cały kwas musi się całkowicie rozpuścić czy czy też ma (lub może ) pozostać jakaś jego cześć na dnie w formie osadu ?
  • 1 year later...
Napisano

Witam
Mam o to taki M42 z zaschniętą gliną której nie moge się pozbyć nawet szczotką drucianą, moczył się w normalnej wodzie z 2 tygodnie bo myślałem ze glina rozmięknie ale nie idzie jej ruszyć. Wsadzić go tak jak jest do szczawianu a glina odpadnie?

Mam jeszcze pytanie bo w środku zostały resztki fasunku a w drugim hełmie który jest do czyszczenia jest on cały, można go zostawić jak jest i włożyć do roztowru czy trzeba koniecznie wyjąć?

Napisano
Na takiego grubego rudzielca to tylko elektroliza lub autoliza. Odpuść sobie ten kwas bo nie ma sensu hałera uczyć w nim nurkować. Kwas nie ruszy takiej rdzy.

pozdro
Napisano
Dzieki Hebda, spróbuje ale powiedz co z tą resztą fasunku, w M38, tym drugim jest ta siatka i pasek pod brodą, można to wsadzić do szczawianu bez problemu czy trzeba koniecznie wyjąc?
Napisano
Szczawiu?
Ja na 10litrów dawałem od 0,5kg do kilograma
Po moczeniu kwas możesz zlać do szczelnej bańki na inne fanty.
Napisano
ok dzięki za info a jeszcze jedno jak dziala to na plastik typu miska itp? nie miałem jeszcze z tym cudem do czynienia i dlatego te pytania.a musze troche wymoczyc fantów.
Napisano
Możesz śmiało moczyć w missce, skrzynce na kwiaty, dole wyłożonym folią itd, itp. kwas szczawiowy nie jest taki agresywny jak np solny. Jak włożysz do niego gołe ręce to lekko szczypie(chyba , że na dłoniach są rany)podobnie jak w kwasku cytrynowym. jeszcze jedno - ciepły (podgrzany) działa szybciej
  • 2 months later...
Napisano
witam mam takie pytanie zostawiłem hełm w kwasie szczawiowym i wyjechałem na 1,5 tygodnia po powrocie kwas wyparował przez te upały i całkowicie zasechł jak go teraz usunąć z hałerka
Napisano
No coś podobnego! jak to się mogło stać przy tak przemyślanym działaniu! szok!
Zostaw teraz na 1,5 roku - przyjdą mrozy,potem znowu upał i pewnie samo wszystko odpadnie.
Napisano
Przykro mi stonson,ale jak słusznie zauważyłeś na konsekwencje tejże głupoty niestety nie ma sensownej odpowiedzi.
Prawda jest taka,że tak długie leżakowanie w kwasie zniszczyło już powierzchnie i możesz se to teraz z powrotem zakopać.
Napisano
Ja nie rozumiem, jak można być tak mądrym" żeby zostawić fanta w kwasie na tak długi okres...... szczaw może i słabiutki, ale to zawsze kwas! Może tego nie widać gołym okiem ale struktura i powierzchnia stali jest teraz w opłakanym stanie, liczne mikrowżery itd. Wstaw go jeszcze raz do szczawiu, ale na krótko żeby tylko tę skorupę rozpuścić, albo zrób to drucianą szczotką na wiertarce a potem od razu odtłuść powierzchnię i zakonserwuj czymś ciężkiego kalibry np. paraloidem, bo inaczej predzej czy później wyjdzie Ci rdza. Stal przy takiej porowatosci jaka teraz posiada jest bardzo wrazliwa na korozję.
  • 8 months later...
Napisano
Witam

Nie do końca w temacie bo nie chodzi o hełm, a o puszkę po amunicji do mg.
Tam pod wieczkiem jest taka gumowa uszczelka, czy mogę to tak wrzucić do kwasu - nie zaszkodzi to tej gumie?

Pozdrawiam robert4567

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie