polsmol Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 Czy nie jest to przypadkiem jeden z samochodów pancernych zbudowanych w Gdyni? http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250316150240 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomekSz Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Tylko to uzbrojenie trochę nie pasuje.Wygląda jak nkm 13,2mm a według książek które mam powinno być coś innego.Tylko że źródła mogą się mylić a Hotchkiss przecież był dostępny na wybrzeżu w 1939r. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WaldekM Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 Witam.Na zdjęciu samochodu widać działko urody, mniej więcej podobnej do tego obok. Jest to 37 milimetrowy Hottchkiss.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomekSz Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 Mnie to się kojarzy z czymś takim {oczywiście bez jarzma}. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WaldekM Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 Witam.Znane są zdjęcia wraku ORP Mazur ze zdjętymi działami 75 mm ale z pozostajacym nadal działem Vickersa, co wydaje się eliminować możliwość wykorzystania tego działa gdziekolwiek przez LOW. Jest jeszcze sporo innych poszlak" świadczących o tym ale to już inna historia. Faktycznie literatura podaje, że to słynne skąd inąd działo montowano w kilku różnych miejscach jednocześnie...Według mnie mocowanie działa widoczne wyraźnie na zdjęciu samochodu ewidentnie świadczy o 37 mm Hotchkissie ale... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzeM Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 A to nie jest pom-pom? Szybkostrzelny Vickers 37 mm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berlin Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 Do uzbrojenia impro.sam. panc w LOW wykorzystano to co otrzymano z magazynow MW a wiec wszelakiego rodzaju 'działka' morskie. To samo tyczy sie ustawienia na lądzie działek morskich + podstawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berlin Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 Chwalić się kto wyłożył 126 ojro na samochód?:) Przebił min. spółdzielnie złożona z ludzi interesujących się historia walk LOW jak i samych batalionów/jednostek wchodzących w jego skład? Generalnie poszły w tym samym czasie zdjęcie RWD łacznikowy dcy LOW jak i działko morskie na podstawie zamontowane na ladzie w okolicach portu Link to comment Share on other sites More sharing options...
trufelhunter Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 Berlin,Generalnie nie ma się czym chwalić - za to sprzedawca jest na pewno bardzo zadowolony. Jak już, jasna cholera, zakładacie spółdzielnię to może na początek postaracie się porozumieć z tymi, którzy najczęściej na eBay czy Allegro kupują? Nie ze wszystkimi (niestety), ale ze sporą częścią z nich idzie się bez problemu dogadać. Po to jest to forum, by móc takie pospolite ruszenie zorganizować - w końcu chodzi o tematy które nam wszystkim są bliskie, a wiekszości z nas i tak wystarczy przyzwoitej jakości skan, a nie oryginał.Ci z Was, którzy uważnie obserwują eBay i Allegro wiedzą, kto kupuje warszawskie tramwaje, kto 7TP, kto wz.29, a kto w zasadzie wszystko bo nie ma ochoty porozumiewać się z nikim (ponownie ku uciesze braci zza Odry). A Ci co od lat kupują wiedzą, którzy sprzedający sa solidni, a którzy np. od lat sprzedają podróbki zdjęć na oryginalnym papierze Agfa Lupex czy własnoręcznie sklejone oryginale" albumy.To tak na przyszłość :)Jak przyjdzie fotografia, dam znać. Nie przypuszczam jednak, by na oryginale było widać więcej, niż na jpegu na aukcji. Ale powinno pomóc przy odtworzeniu wyglądu pojazdu.Czy to spółdziecy" kupili działko i RWD? Chyba każda z tych czterech fotografii ma swąją ciekawą historię związaną z obroną Wybrzeża w 1939 r. do której do tej pory brakowało ilustracji.pozdrawiam,T Link to comment Share on other sites More sharing options...
akagi Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Podpisuje sie pod tym co napisał Trufel. Jak już, jasna cholera, zakładacie spółdzielnię to napiszcie to wprost.Napiszcie - koledzy, kupujemy, nie podbijajcie ceny.... Jakoś kilka osób, które kupują na ebayu potrafiło sie dogadać by nie wchodzić sobie w drogę. I to właśnie dlatego by nienabijać kabzy wszelkiej maści spekulantom na zachód od Polski. A tak wyszło jak zwykle... Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Witam,Byłem jednym z członków spłódzielni :)To co sie udało kupic to:-Działko z Oksywia (nie Westerplatte, mam 2 inne ujęcia)-kilka fotek niemieckich wodnosamolotów z Pucka (w tle płw. Hel)Gratulacje dla Łowcy Trufli! :) Ciesze się że przynajmniej w Polsce zostanie.Ktoś z Was kupował moze to działo kolejowe (2 fotki)???Sypie głowe popiołem-w przyszłości jestem otwarty na współprace z chętnymi do zakładania spłódzielni.Pozdrawiam@ndrew Na Ebay: Stukazufuss Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 ...a ha jeszcze kupiłem JU-87 rozbity na Oksywiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berlin Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Teuffel, Akagi..kiedyś napisałem na forum co by zrobić zrzutke to mnie wyśmiano wiec po co pisać po raz drugi?Na ebayu nie widac nazw kto licytuje wiec skad do diaska mam wiedziec ze kogos z Polski interesuje Fiat obudowany blacha? procz ludzi interesujących sie LOW a znam chyba wszystkich. Na drugi raz wiadomo z kim co załatwiać jak to napisali Andrew Link to comment Share on other sites More sharing options...
trufelhunter Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 No to gra gitara.Tak przy okazji - nie zakładajcie, że to co interesuje Was, nie interesuje nikogo innego. Dotyczy to zwłaszcza lotnictwa i broni pancernych (a co dopiero, jeśli w grę wchodza takie ciekawostki). Po ilości komentarzy i dwu literkach na eBay można niemal zawsze zidentyfikować najbardziej aktywnych licytujących.Nie zakładajcie także, że nikt inny się nie zorientuje, co jest grane. Mnie sie to udało - co prawda - dwa czy trzy razy, ale przy wielu innych okazjach srodze się na tym zawiodłem, na dokładkę niepotrzebnie mieszając szyki swoim dobrym znajomym ...No ale kto kupił RWD? Danwo w tym temacie nie siedzę, ale mam wrażenie że była z nim związana jakaś fajna historia ...pozdrawiam,MZ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berlin Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Po krótce:Pluton sformowano w ramach mobilizacji sierpniowej w dniach 24-31 VIII 1939 roku, z przydziałem do Morskiego Dywizjonu Lotniczego.Dowódcą plutonu został ppor. rez. pilot. Edmund JereczekObserwator- ppor. mar. obs. Alfons GórskiPiloci- mat pil. Stefan Czerwiński, szer. rez. pil. Wacław ZarudzkiWyposażenie- 2 samoloty RWD-13 ze stanu Aerokulbu Gdańskiego,1 Lublin R-XIII ter z MDLot.1 września- rozkazem d-cy LOW pluton został przydzielony do kompani sztabowej. Samoloty umieszczono w hangarze portu lotniczego, a następnie w hangarze Aeroklubu Gdańskiego na lotnisku Rumia.9 września- ewakuacja plutonu lotem niskim na Kępe Oksywską. Samoloty ukryto w parku majątku Obłuże. W tym czasie OPL lotniska [ km. Vickers wymontowany z R-XIII przez mata pil. Czrwińskiego i szer. pil. Zarudzkiego ] prawdopodobnie zestrzelił niemiecki bombowiec.13 września ppor. Jereczek otrzymał rozkaz przelotu samolotów RWD- 13 do Szwecji, natomiast pilot R-XIII[ mat. Czerwiński ] miał przygotować sie do lotu z meldunkiem na Hel.Oba samoloty wystartowały lecz do celu doleciał tylko ppor. Jereczek lądując w poblizu miejscowości Visby na wyspie Gotland. Samolot ppor. Jereczka widoczny na zdjęciu obok.Szer. pil. Zarudzki natomiast po kilku minutach lotu musiał zawrócić na skutek awarii silnika i lądować na polach majątku Obłuże. To ten co był teraz na ebay-u17 września- wystartował wieczorem mat pil. Czerwiński z pasażerem [ kim on był? ] na samolocie R-XIII ter. W kilka minut po starcie samolot runął do morza. Pilot zginął, a nieprzytomnego pasażera uratowano. Prawdopodobnie przyczyną wypadku był błąd w pilotażu.Ponoc RWD ppor. Jareczka byl wykorzystywany jeszcze w latach 50tych na Visby Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzeM Posted November 9, 2008 Share Posted November 9, 2008 No dobra, Panowie, pochwalcie się raczej zdjęciami, które kupiliście. Proszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof115 Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 Witam!Może Ktoś byłby uprzejmy zamieścić 2 zdjęcia działa kolejowego, o którym napisał @ndrew??Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 [URL=http://img397.imageshack.us/my.php?image=g68wb1.jpg][IMG]http://img397.imageshack.us/img397/2271/g68wb1.th.jpg[/IMG][/URL][URL=http://g.imageshack.us/thpix.php][IMG]http://img397.imageshack.us/images/thpix.gif[/IMG][/URL]Bateria kolejowa Gneisnau, na 99% pod Rzucewem :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
malpa Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 jakoś nie chce się otworzyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzeM Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 http://img397.imageshack.us/my.php?image=g68wb1.jpgTo spróbuj wykopiować i wkleić do przeglądarki.A ja proszę @ndrew o niemieckie wodnosamoloty. Bardzo proszę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadyk Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 Prośba do Łowcy M. jak będziesz miał w Swoich rękach oryginalne zdjęcie to może uda Ci się wyciagnąć coś więcej:1. czy czasem górą nie idzie droga i stoi tam jakaś tablica (może z napisem);2. napis na opasce, opaska jest jasna (może to jakieś przekłamanie zdjęcia), ten delikwent wygląda mi na wehrmachtowca;3. co to za jarzmo?Pozdrawiamsadyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
malpa Posted November 11, 2008 Share Posted November 11, 2008 Dziekuje .Teraz sie otworzyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 Rozbity Stukas Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 2 z 3-ech Link to comment Share on other sites More sharing options...
@ndrew Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 3 z 3-ech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.