Skocz do zawartości

MŁAWA 2009

Steiner7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 215
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

przywylkliśmy do dwójki" z kanciastym przodem. a ta jest tą wersją najwczesniejszą. wiec przód ma zaokrąglony.
czy podobny do shermana.. kwestia perspektywy..
grzesiek starał sie utrzymać wymiary i ta 2 dwójka jest w 90% zgodna. zostala nawet specjalnie przedłużona o 25 cm
poczekajcie jak na wiosnę wyjedzie juz z całym osprzętem...
oczywiscie na zdjeciu jest dwójka z inną wersją podwozia. ta z filmiku to C"

Ja nie wiem gdzie wy widzicie podobieństwo do Shermana. Ale to w sumie nieistotne.
Większość używanych w 1939 roku czołgów Ausf. C nie była dopancerzona z przodu płytami pancernymi.
To zrobiono dopiero po Kampanii Wrześniowej. I wtedy stały się kanciaste. Wystarczy przejrzeć dokumentację foto.
Dopiero wersja D miała kanciasty przód właśnie z powodu zamontowania z przodu grubszego pancerza w postaci prostokątnych płyt.

Jakieś oznakowanie z pewnością będzie, choć raczej niepotrzebnie - pola bitwy" nie da się przegapić.

Osobiście radzę zaparkować w Mławie i dojechać autobusem:
http://www.mlawa.pl/index-2-1053.html

I wygodniej, i spokojniej :-)

Impreza bardzo udana, deszcz dodawał jeszcze klimatu.
Tylko jedna rzecz nie była udana. Nie widziałem dobrze okopów, więc nie jestem w stanie określić ilu Polaków zginęło, ale naliczyłem że zginęło 4 Niemców z... około 30? (nie jestem w stanie podać dokładnej liczby)
Jak zwykle nieśmiertelność strasznie raziła w oczy, zwłaszcza w momentach jak przebiegnięcie Niemców 15m od KM, bez żadnych strat etc.
Pozwolę sobie zażartować, że rekonstruktorzy powinni być kilka razy oddani pod ostrzał z ostrej broni, to może zmniejszyło by to odsetek osób piknikujących" na polu bitwy..

Niestety oprocz pogody nawalil najwyrazniej tez p. Woloszanski, ktory mial byc chyba spikerem. No i troche kulala prezentacja" 7TP. Fakt, ze w obecnym stanie nie wyglada jeszcze zbyt reprezentacyjnie, ale zabraklo chociazby tabliczki informujacej postronnych widzow, ze to nie Sherman. No ale kto sie chcial napatrzyc, ten mial znakomita okazje :)
Zas sama rekonstrukcja bardzo mi sie podobala - szczegolne brawa dla wszystkich, ktorzy nie bali sie czolgac we wszechobecnym blocie.

Na gorąco,bo jeszcze nie wróciłem do domu.Dwudniowa impreza-niesamowita.Piatkowa inscenizacja na rynku zapadnie pewnie wielu na długo w pamieci. Sobota stała pod znakiem błota.Ale dodalo to tylko realności całej imprezie.Dostaliśmy po tyle pestek,że nie mieściły mi się w ładownicach.Wielkie podziękowania dla organizatorów.Świetna impreza

Niesamowicie trudna impreza - chyba żaden pech, na czele z pogodą, która niech będzie przeklęta, nie był nam darowany!

A mimo wszystko, udało się!!!

Trochę fotek: http://picasaweb.google.com/darda01/RekonstrukcjaMAwa2009#

Rzeczywiście pogoda tragedia, zwłaszcza że pierwsze rzędy widzów zaopatrzone w parasolki szczelnie zasłaniały widok ludziom z tyłu. A swoją drogą czemu nie można było ustawić widowni po obu stronach rozwiązało by to problem większej ilości oglądających którzy sobie nawzajem zasłaniali widok.

Swietna jak zwykle praca Łukasza Wojtczaka:
http://dobroni.pl/rekonstrukcje,mlawa-2009-w-obiektywie-lukasza-wojtczaka,2401

Serdeczne dzięki wszystkim, z którymi występowaliśmy razem.
Szczególne podziękowania dla sanitariusza WP, który znalazł mój bagnet w okopie zagubiony podczas odwrotu. Wielkie dzięki brachu !

pozdrawiam
Bolek, Strzelcy Kaniowscy"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie