jazlowiak Napisano 20 Sierpień 2009 Share Napisano 20 Sierpień 2009 http://www.youtube.com/watch?v=8DxbqDe1kJA a otóż i on:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 20 Sierpień 2009 Share Napisano 20 Sierpień 2009 No z przodu troszkę jak sherman, ale mam nadzieję, że właściciel to poprawi. Musi się dotrzeć, jak to każda replika. Ważny jest gest i dobra wola wykonawcy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 21 Sierpień 2009 Share Napisano 21 Sierpień 2009 przywylkliśmy do dwójki" z kanciastym przodem. a ta jest tą wersją najwczesniejszą. wiec przód ma zaokrąglony.czy podobny do shermana.. kwestia perspektywy..grzesiek starał sie utrzymać wymiary i ta 2 dwójka jest w 90% zgodna. zostala nawet specjalnie przedłużona o 25 cmpoczekajcie jak na wiosnę wyjedzie juz z całym osprzętem...oczywiscie na zdjeciu jest dwójka z inną wersją podwozia. ta z filmiku to C" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 21 Sierpień 2009 Share Napisano 21 Sierpień 2009 Ja nie wiem gdzie wy widzicie podobieństwo do Shermana. Ale to w sumie nieistotne. Większość używanych w 1939 roku czołgów Ausf. C nie była dopancerzona z przodu płytami pancernymi. To zrobiono dopiero po Kampanii Wrześniowej. I wtedy stały się kanciaste. Wystarczy przejrzeć dokumentację foto. Dopiero wersja D miała kanciasty przód właśnie z powodu zamontowania z przodu grubszego pancerza w postaci prostokątnych płyt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 21 Sierpień 2009 Share Napisano 21 Sierpień 2009 No tak, na większości zdjęć jest jednak ten kanciasty" przód, może dlatego wydaje się ten drugi dziwny. Kwestia przyzwyczajenia oka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Wracając do rekonstrukcji bitwy, mam pytanie co do kwestii dojazdu.Bedzie jakieś oznakowanie jak np. skręcić z trasy nr. 7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Jakieś oznakowanie z pewnością będzie, choć raczej niepotrzebnie - pola bitwy" nie da się przegapić.Osobiście radzę zaparkować w Mławie i dojechać autobusem:http://www.mlawa.pl/index-2-1053.htmlI wygodniej, i spokojniej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hetfield Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Byłem na zeszłorocznej rekonstrukcji i bez problemu wjechałem na parking na polu samochodem o niskim zawieszeniu (i wyjechałem bez niczyjej pomocy ;) ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 27 Sierpień 2009 Share Napisano 27 Sierpień 2009 Do wszystkich zainteresowanych: Nie jadę na Mławę i nikt od nas nie jedzie. Decyzja wynikła ze względów organizacyjnych. Pozdrawiam grupy zainteresowane. Widzimy się na drugi dzień. Pozdrawiam.swojak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 27 Sierpień 2009 Share Napisano 27 Sierpień 2009 A to dlaczego Swojaczek nie jedzie pogniewał sie czy nie może?Sposób wypowiedzi nasówa to pierwsze.....mam nadzieje że sie myle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 28 Sierpień 2009 Share Napisano 28 Sierpień 2009 Szkoda Panie Swojaku ;) Widzimy się w niedzielę, tak czy siak od spotkania z nami się nie wykręcisz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 Witam!przed chwilą na TVPinfo pokazano krótki reportarz z przygotowań do rekonstrukcji.Pole bitwy(okopy,zasieki,zapory)robi duże wrażenie.Zapowiadana jest spora pirotechnika.Tak więc życzyć tylko dobrej pogody. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 Cały czas leje :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 M A S A K R A pełen szacunek dla wszystkich co dzisiaj tam walczyli....i nie utonęli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 Prawdziwa masakra byłem padało jak nie wiem :( druga masakra to wyjazd z parkingu takie błoto że szok. Ale ogólnie podobało mi się i nie żałuje.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henry99 Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 Impreza bardzo udana, deszcz dodawał jeszcze klimatu.Tylko jedna rzecz nie była udana. Nie widziałem dobrze okopów, więc nie jestem w stanie określić ilu Polaków zginęło, ale naliczyłem że zginęło 4 Niemców z... około 30? (nie jestem w stanie podać dokładnej liczby)Jak zwykle nieśmiertelność strasznie raziła w oczy, zwłaszcza w momentach jak przebiegnięcie Niemców 15m od KM, bez żadnych strat etc.Pozwolę sobie zażartować, że rekonstruktorzy powinni być kilka razy oddani pod ostrzał z ostrej broni, to może zmniejszyło by to odsetek osób piknikujących" na polu bitwy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik2002 Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 Niestety oprocz pogody nawalil najwyrazniej tez p. Woloszanski, ktory mial byc chyba spikerem. No i troche kulala prezentacja" 7TP. Fakt, ze w obecnym stanie nie wyglada jeszcze zbyt reprezentacyjnie, ale zabraklo chociazby tabliczki informujacej postronnych widzow, ze to nie Sherman. No ale kto sie chcial napatrzyc, ten mial znakomita okazje :)Zas sama rekonstrukcja bardzo mi sie podobala - szczegolne brawa dla wszystkich, ktorzy nie bali sie czolgac we wszechobecnym blocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tradytor Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 No fakt Wołoszański nawalił a ten zastępczy" spiker to tak jakoś śpiąco mówił :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawar Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 Na gorąco,bo jeszcze nie wróciłem do domu.Dwudniowa impreza-niesamowita.Piatkowa inscenizacja na rynku zapadnie pewnie wielu na długo w pamieci. Sobota stała pod znakiem błota.Ale dodalo to tylko realności całej imprezie.Dostaliśmy po tyle pestek,że nie mieściły mi się w ładownicach.Wielkie podziękowania dla organizatorów.Świetna impreza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 Mile widziane zdjęcia .Impreza udana .Czołganie w błocie osobiście traktuje jako ciekawe przeżycie w boju .Można było poczuć klimat zmory jaką jest pogoda w czasie potyczki w polu :-)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 29 Sierpień 2009 Share Napisano 29 Sierpień 2009 Niesamowicie trudna impreza - chyba żaden pech, na czele z pogodą, która niech będzie przeklęta, nie był nam darowany!A mimo wszystko, udało się!!! Trochę fotek: http://picasaweb.google.com/darda01/RekonstrukcjaMAwa2009# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igoor Napisano 30 Sierpień 2009 Share Napisano 30 Sierpień 2009 Rzeczywiście pogoda tragedia, zwłaszcza że pierwsze rzędy widzów zaopatrzone w parasolki szczelnie zasłaniały widok ludziom z tyłu. A swoją drogą czemu nie można było ustawić widowni po obu stronach rozwiązało by to problem większej ilości oglądających którzy sobie nawzajem zasłaniali widok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 30 Sierpień 2009 Share Napisano 30 Sierpień 2009 Feldfu - ktore chyba ma przedstawiac ten sprzet - weszly do uzytku o ile mi wiadomo w 1941. Nie jest wiec poprawnym uzywanie ich - co jak widze po zdjeciach czesto robicie - w rekonstrukcji 1939 r. Radiostacje w 1939 r. tak nie wygladaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Sierpień 2009 Share Napisano 30 Sierpień 2009 Swietna jak zwykle praca Łukasza Wojtczaka:http://dobroni.pl/rekonstrukcje,mlawa-2009-w-obiektywie-lukasza-wojtczaka,2401Serdeczne dzięki wszystkim, z którymi występowaliśmy razem.Szczególne podziękowania dla sanitariusza WP, który znalazł mój bagnet w okopie zagubiony podczas odwrotu. Wielkie dzięki brachu !pozdrawiamBolek, Strzelcy Kaniowscy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 30 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2009 Sani->Zapewne masz rację, jednak w polu musimy mieć łączność, jest to chyba lepsze niż współczesny radiotelefon. TornFuG wcześniejszy jest w trakcie budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.