Skocz do zawartości
  • 0

Id. krzyżyka.

honker

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cze.Krzyż łaciński,popularny we wszystkich kolekcjach,zawsze w dobrym stanie zachowania,nie występuje w żadnym katalogu z XIX wieku,rożnorodność odmian i wielkości.Moja prywatna typologia-przełom XIX i XX wieku.pzdr.

Napisano
Daj foto uszka krzyżyka, ale prawie na pewno XVIII wiek, widziałem takie trafiane na bardzo starych miejscówkach, karczmach, ładnie zachowany.
yasiooxx@wp.pl
Napisano
Witam
U stóp Pana Jezusa czaszka-symbol śmierci.Z tylu napis Maria,i tak jak odczytałem Matei-czyli Maria Matka.Podejrzewam iż pochodzi z ukrajany,ale nie jest prawosławny.Na pewno XVIII wiek/początek I wojny światowej.
Ładny krzyżyk.
POZDRAWIAM
Napisano
w XIX i XX wieku popularna metoda manufakturowa było tłoczenie przedmiotów, a te są wybijane.
Prawy dolny róg można nawet podciagnac pod XVIIw.

kol. bandolero, to nie kłótnia tylko rozważanie, sprawa nie jest na tyle łata jak z medalikami, ponieważ tamte można przypisywać po wizerunkach do określonych wydarzeń, ogloszenia świętości danych osób itp..

w II-poł XIX i początku XXw, robiono krzyzyki tłoczone, nitowane z dwóch częsci lub łączone przez spojenie, masywniejsze, grubsze, często z elementem drewnianym, pozatym kształt uszka nie wskazuje na manufakturę, a wykonanie ręczne, kolejny aspekt to stylistyka przedmiotu, nie chcę się sprzeczać z nikim ale wiek XVIII i początek XIX to wg. mnie odpowiednie ramy dla powstania tego typu krzyżyków.
pozdrawiam!
Dawid.
Napisano
Pozwolę sobie przesunąć wiek medalika na koniec XIX w. Wiem, że niechętnie to zostanie przyjęte, a raczej nie zostanie przyjęte, bo każdy chciałby mieć starsze przedmioty niż w rzeczywistości są.
Napisano
Panowie, wasza kłótnia jest bezcelowa i śmieszna, bo nikt z was nie jest w stanie stwierdzić, z którego wieku pochodzi ten przedmiot. Krzyżyki to nie ceramika, nie istnieje coś takiego jak ypologia krzyżyków". Dopóki nie były one produkowane maszynowo, wyglądały tak samo, zarówno w 17 jak i 20 wieku. Trochę zdrowego rozsądku Panowie.
Napisano
Skrót pałac biskupi - większa miejscowość; takie krzyżyki + Sap-y+ Księstwo Warszawskie+ fryderyki+ dużo Sasów grubasów+ węgierskie z tego okresu , b. sporadycznie lata 30 XIX w i w znikomych ilościach późniejsze. No i boratini... A na jednym medaliku wykonanym w tej technice była nawet data 1717 lub 27, ale troszkę wyglądał na starszy od tego KRZYŻYKA. Także moim; przełom wieków XVIII-pocz XIX lub coś odrobinę wcześniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie