honker Napisano 3 Wrzesień 2008 Autor Napisano 3 Wrzesień 2008 Proszę o wszelkie informacje na jego temat.Chyba przedwojenny.*
banderas Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Cze.Krzyż łaciński,popularny we wszystkich kolekcjach,zawsze w dobrym stanie zachowania,nie występuje w żadnym katalogu z XIX wieku,rożnorodność odmian i wielkości.Moja prywatna typologia-przełom XIX i XX wieku.pzdr.
yasioo Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Daj foto uszka krzyżyka, ale prawie na pewno XVIII wiek, widziałem takie trafiane na bardzo starych miejscówkach, karczmach, ładnie zachowany. yasiooxx@wp.pl
leszekranger11 Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 WitamU stóp Pana Jezusa czaszka-symbol śmierci.Z tylu napis Maria,i tak jak odczytałem Matei-czyli Maria Matka.Podejrzewam iż pochodzi z ukrajany,ale nie jest prawosławny.Na pewno XVIII wiek/początek I wojny światowej.Ładny krzyżyk.POZDRAWIAM
yasioo Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Maria Mater Dei - Maryja Matka Boża, skąd pomysł z Ukrainą?
leszekranger11 Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Żle odczytałem ale na pewno XVIII wiek/początek I WŚ
8total4 Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 w XIX i XX wieku popularna metoda manufakturowa było tłoczenie przedmiotów, a te są wybijane.Prawy dolny róg można nawet podciagnac pod XVIIw. kol. bandolero, to nie kłótnia tylko rozważanie, sprawa nie jest na tyle łata jak z medalikami, ponieważ tamte można przypisywać po wizerunkach do określonych wydarzeń, ogloszenia świętości danych osób itp..w II-poł XIX i początku XXw, robiono krzyzyki tłoczone, nitowane z dwóch częsci lub łączone przez spojenie, masywniejsze, grubsze, często z elementem drewnianym, pozatym kształt uszka nie wskazuje na manufakturę, a wykonanie ręczne, kolejny aspekt to stylistyka przedmiotu, nie chcę się sprzeczać z nikim ale wiek XVIII i początek XIX to wg. mnie odpowiednie ramy dla powstania tego typu krzyżyków.pozdrawiam!Dawid.
honker Napisano 3 Wrzesień 2008 Autor Napisano 3 Wrzesień 2008 Uszko.Wymiary krzyżyka 44x19 z uszkiem.Znaleziony w Warszawie. Dzięki.Pozdro.*
martian. Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Przedwojenny, ale raczej z przed wojen napoleońskich.
honker Napisano 3 Wrzesień 2008 Autor Napisano 3 Wrzesień 2008 Zawsze jest,a tym bardziej było przed jakąś wojną.:o) Pozdro.*
Raned Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Pozwolę sobie przesunąć wiek medalika na koniec XIX w. Wiem, że niechętnie to zostanie przyjęte, a raczej nie zostanie przyjęte, bo każdy chciałby mieć starsze przedmioty niż w rzeczywistości są.
8total4 Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 a ja się nie zgodzę i proszę o argumenty :)dalej się będę upierał że to XVIII / lub ewentualnie skrajny początek XIXw.zdrów!
bandolero Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Panowie, wasza kłótnia jest bezcelowa i śmieszna, bo nikt z was nie jest w stanie stwierdzić, z którego wieku pochodzi ten przedmiot. Krzyżyki to nie ceramika, nie istnieje coś takiego jak ypologia krzyżyków". Dopóki nie były one produkowane maszynowo, wyglądały tak samo, zarówno w 17 jak i 20 wieku. Trochę zdrowego rozsądku Panowie.
martian. Napisano 3 Wrzesień 2008 Napisano 3 Wrzesień 2008 Skrót pałac biskupi - większa miejscowość; takie krzyżyki + Sap-y+ Księstwo Warszawskie+ fryderyki+ dużo Sasów grubasów+ węgierskie z tego okresu , b. sporadycznie lata 30 XIX w i w znikomych ilościach późniejsze. No i boratini... A na jednym medaliku wykonanym w tej technice była nawet data 1717 lub 27, ale troszkę wyglądał na starszy od tego KRZYŻYKA. Także moim; przełom wieków XVIII-pocz XIX lub coś odrobinę wcześniej.
Pytanie
honker
Proszę o wszelkie informacje na jego temat.Chyba przedwojenny.*
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.