8total4 Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 Dokładnie 69 lat temu, gniew III Rzeszy sięgnął Zenitu.Jednym z pierwszych miejsc, na które spadły bomby był Szpital w Wieluniu (ok. 4:40 rano).Do dnia dzisiejszego pozostało niewiele pamiątek po owych krwawych wydarzeniach, które rozpoczęły prawdziwe piekło.Oto jedna ze ścian nosząca ślady odłamków bomb, spadających na iście 'militarny' cel..Chwała i Cześć Wszystkim Poległym i Pomordowanym w pierwszych dniach Września 1939 roku.'Przechodniu, zatrzymaj się, zauważ jaka to jest boleść.. - Boleść moja.'[*][*][*][*][*][*][*]
akcej Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 16-08 w Ilży rozmawiałem z kobietą która była świadkiem bombardowania Wielunia w 1939 przyjechali cała rodziną do Iłży nie na rekonstrukcje ale przypadkiem przejazdem obiecali że w niedziele będą oglądać inscenizacje napstrykali sobie fotek z moim udziałem byłem dumny że po 69 latach mogłem stanąć na baczność przed babcią która przez łzy wspominała tamte czasypozdrawiam jacek
akcej Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Zaszczytem jest odtwarzac obrońce Ojczyznyjacek
traper6 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 ..Zaszczytem jest odtwarzac obrońce Ojczyzny..."Jeżeli się rozchodzi o grupy reko, to jesteście JEDYNYMI formacjami gdzie przyklękam na kolano i chylę czoła.Pozdrawiam.
Leuthen Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Dziś o 8 rano na TVP Info była ciekawa rozmowa z Andrzejem Przewoźnikiem, sekretarzem generalnym Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, o polityce historycznej. Są plany, by za rok utworzyć muzeum poświęcone IX '39.
martian. Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Pamiętajmy o tych co walczyli za nas, a sobie życzmy, by nie było takich chochołów jak Chochlew i jemu podobni....
senectus Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Westerplatte broni się jeszcze... Gloria Victis!!!
Maniek7_2006 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 dokładnie zgadzam się z Kolegą Traper, WIELKA POLSKA NA WIEKIPozdrO
a.korbaczewski Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 czy początkiem wojny światowej jest 1 czy 3 września?
Maniek7_2006 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Adr sorry ale ja nie hailuje, więc nie wiem o co chodzi.PozdrO
Maniek7_2006 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 nie ma to nic wspólnego z NS, żeby nie było niejasnościPozdrO
MK Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Na szczęście nie wszystkim ta rocznica jest zupełnie obojętna, jako jeden z przestępców-poszukiwaczy-kolekcjonerów-miłośników historii składam wielki hołd wszystkim walczącym w IX/X '39.
zbyniek Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Myślę że każdy w takim dniu czuję się dumnym z naszych Bohaterów z 39r.pozdr
Swiety82 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Nie jestem historykiem, ale znajomy opowiadał(pochodząc z Wielunia) że podczas wojny podobno wymordowano połowę ludności miasta... Czy to prawda czy trochę przesadził?Wieluń skądinąd został bardzo zdemolowany przez wojenną zawieruchę.
Dąbek Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Punktułalnie o godzinie 4.00 mjr Bronisław Schlichtinger,dowódca 1 batalionu 80.pułku piechoty,wchodzącego w skład 20 .DP,okopanej na przedpolach Mławy,otrzymał od pzydzielonego do straży granicznej oficera łącznikowego krótki meldunek -Kompania piechoty i grupa konnych przekroczyła granicę.Co robić.Major odpowiedział jednym słowem. -Strzelać!! Wybrałem ten cytat jak myślę będzie dobry na dziśiejszy dzień
Leuthen Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Swiety82 napisał: Nie jestem historykiem, ale znajomy opowiadał(pochodząc z Wielunia) że podczas wojny podobno wymordowano połowę ludności miasta... Czy to prawda czy trochę przesadził?Wieluń skądinąd został bardzo zdemolowany przez wojenną zawieruchę."Szacuje się, że w wyniku nalotów 1 IX '39 (było ich kilka, nie jeden) zginęło ok. 1200 osób. W centrum zniszczenia w zabudowie sięgały 70-90 procent.
jermar1959 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Poniżej kilka linków z info i zdjęciami dotyczącymi nalotów na Wieluń o godz 4:40 1.09.1939 :http://commons.wikimedia.org/wiki/Bombing_of_Wielu%C5%84http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/203/1596/Wrzesien_1939.htmlPoniżej materiały z relacjami bezpośrednich świadków nalotów:http://www.historiawielunia.fora.pl/pamiatki,2/artykul-b-bojarskiej-przeglad-zachodni-nr-2-1962,248.htmlhttp://www.zbn.uni.wroc.pl/ps_kstepien.htmlZachęcam do przeczytania ciekawe materiały.Pozdr.
Marcin Pe Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Dziś na Helu, 11.00 pod pomnikiem - miejscowe władze po kilku latach marazmu stanęły na wysokości zadania. Były dzieci ze szkoły, była kompania reprezentacyjna garnizonu Hel, uroczystości, w przeciwieństwie do tych zorganizowanych rok temu, przyciągnęły masę turystów (wiadomo, salwa honorowa, marynarze w galowych mundurach...).Dzieci (również te przyjezdne, przypadkowe) - dostały biało-czerwone chorągiewki, to już zasługa pracowników samorządu. Uroczystości na cmentarzu: garstka starszych osób, kilka wiązanek, niestety debile wczasowicze" z samochodów chcieli rozjechać powracającą z cmentarza kompanię (spieszy się kuźwa, nie mogli przejechać spokojnie 200 metrów!!) , mimo, że eskortowała ją żandarmeria na sygnale. A było wydać po dwa-trzy ostre naboje... Nie licząc tego incydentu - uroczystości na poziomie, widać, że mimo uszczuplenia garnizonu wszystko idzie ku lepszemu. 1.09.1939 - chwała bohaterom.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.