Skocz do zawartości

Daty wyzwolenia poszczególnych miejscowości w 1945 r.

grzeb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tereny tzw. ziem odzyskanych nie mogły zostać wyzwolone! Przecież były to tereny Niemieckie od kilku stuleci, tam nie było co wyzwalać, jeśli w ogóle można proces, o którym myślisz nazwać ,,wyzwalaniem''.
Napisano
a jest jakas pozycja ksiazkowa ktora dzien po dniu opisuje coi i kiedy wyzwolono - taka dosyc gruba - niestety tytulu nie wspomne (to jakies stare komunistyczne wydawnictwo z komunikatami z moskwy)
Napisano
ZŁOTÓW - miasto woj. wielkopolskiego, pierwsza walka o przełamanie Wału Pomorskiego - wyzwolenie: 30 I 1945 r. przez 11 pp 4 DP 1 AWP.

Więcej dat znajduje się w książce o 11 pp 4 DP.

Pozdrawiam
Aikikai
Napisano
pomysł b.dobry...
ale dlaczego tylko 1945 ?
ale dlaczego tylko wyzwolenie" ?
ciekawszym rozwiązaniem byłoby:
data;miejscowość;obecne_województwo;p
data;miejscowość;obecne_województwo;k
(p" data podejścia" wojsk, a w przypadku walk wielodniowych kolejny wpis k" wyzwolenia)
patrz Wrocław, Opole

taki spis dałby dobrą podstawę do utworzenia realistycznych map czasowych sytuacji na froncie...
Napisano
Odpowiedż dla Alberta. Istotnie tereny tzw. ziem odzyskanych nie mogły zostać wyzwolone! Słowo wyzwolone powinienem wziąć w cudzysłów. Co do wyzwolenia, to czerwonoarmijcy wyzwalali miejscowych z zegarków itp. zdobyczy. Interesuje mnie teren obecnej północnej Wielkopolski. Jeszcze jedno - mieszkam na b. terenach przygranicznych b. III Rzeszy.
Pozdrawiam.
Napisano
i jeszcze:
tereny objęte urzą" były wielokrotnie" wyzwalane...
czyli
data;miejscowość;obecne_województwo;p;r (lub ")
data;miejscowość;obecne_województwo;k;r (lub ")

r - A.Cz.
b - Burza"
Napisano
Coś niecoś można znależć w Wyzwolenie Polski, 1944-1945: Działania wyzwoleńcze Armii Radzieckiej i ludowego Wojska Polskiego". Autor: Bolesław Dolata. Opublikowana przez Wydawn. MON w 1971 r.
Napisano
Jeszcze jeden tytuł: Wyzwolenie Polski północnej 1945".
Autor: Edmund Kosiarz. Opublikowana przez Wydawnictwo Morskie, 1967. Liczba stron: 335
Napisano
Ale pamiętaj, że pod tą nazwę podlega np Dolny Śląsk- ot, choćby Wrocław, który z Ziemiami Odzyskanymi" czyli wcześniej polskimi ( przez przeważającą część historii ) ma tyle wspólnego co ja z pływaniem synchronicznym.

Policz dokładnie, ile przykładowy Wrocław należał do Polski, ile do Czech, ile do Niemiec ( pal licho, nazwy i koligacje ).

Pozdrawiam.
Napisano
Ja tam się nie znam ale mój wujek coś kiedyś wspominał że go czerwonoarmiści od krwiożerceczego bauera w Prusach Wschodnich to wyzwolili a nie odzyskali, ale pewnie coś mu się mu pokręciło. Dla reszty z obozów koncetracyjnych to pewnie też się pokręciło i też ich odzyskano.
Chyba jasno się wyraziłem że nie tylko o ziemię wtedy chodziło.
Napisano
Nie żadne odzyskanie" - nikt nam niczego nie myślał ot tak sobie oddawać po iluś wiekach zajmowania i trzeba było wyzwalać od wroga. Ziemie Odzyskane jak ówcześnie głoszono - ziemie po wielowiekowym zajmowaniu przez Niemców. Tu pomyłki nie ma.
Napisano
dosłowny cytat ostatniego zdania książki 'wyzwolenie dolnego śląska 1945'-warszawa, 1987:

'i tak ziemie zachodnie,wydarte Polsce przed wiekami, powróciły do macierzy'

Jeśli chodzi Ci o dln.Śląsk to tą książkę polecam- masz wszystkie daty z perspektywy sowieckiej w zasadzie zgodne ze stanem faktycznym, tylko jeśli pisze przy czymś 'po zaciętych walkach'to oznacza,że ruscy dostali po d... i teren został na jakiś czas odbity przez niemaszków.
Napisano
Jest jeszcze dodatek do numeru 2/1961 Wojskowego Przeglądu Historycznego z datami wyzwolenia niektórych miejscowości.
Do arci
W tym wykazie nie ma daty wyzwolenia Dobiegniewa.
Napisano
Nie wiem, po co wrzucać na forum te daty, skoro są książki, gdzie są one zestawione. Przykładowo - dla Dolnego Śląska:
Bolesław Dolata, Wyzwolenie Dolnego Śląska w 1945 roku", Wrocław 1985, na stronach 182-191.
Napisano
A ja powiem tak - odpalcie sobie mapkę na google map danego miasta co chcecie, wiele ma taką ulicę np. 16 stycznia czy coś tam stycznia, lutego - którego ni cholewy do żadnej innej sytuacji nie pasuje w historii - to wtedy będziecie wiedzieć kiedy wkroczyły tam wojska radzieckie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie