KZ Napisano 7 Wrzesień 2008 Share Napisano 7 Wrzesień 2008 KZ wytłumacz mi skąd taki reżyser wziął te bzdury jak nie z różnych często sprzecznych wypowiedzi jednej osoby.Bo we wszystkich jego wypowiedziach powoływał się na informacje od Wachmistrza .Czyż nie tak ?"No jesli Chochlew powiedzial gdzies, ze wzial swoje rewelacje z postow wachmistrza na forum Odkrywcy, to daj mi linka gdzie on takie cos powiedzial:) PISF chce, zeby Chochlew przedstawil dokumenty i zrodla, na podstawie ktorych powrzucal pewne sceny. Jesli zrodlami sa wypowiedzi z watku o W-tte na tutejszym forum, lub jakies inne wypowiedzi roznych osob w roznych miejscach, no to gratuluje.Nagłe okazuje się że pisane są dwa scenariusz Pana Chocolewa i Wachmistrza.Ciekawe jak przedstawi jeden i drugi Majora Sucharskiego???"Wachmistrz nie pisze zadnego scenariusza. Wachmistrz mial zawsze duzo roznych pomyslow, o ktorych opowiadal. Czesc z tego wychodzi, czesc nie. Nie ma tematu scenariusza do filmu o W-tte.Dla mnie akurat teciak był przykładem prawdomówności Wachmistrza i to oblanym."Wciaz sie zastanawiam o co tak naprawde chodzi z tym teciakiem. Skad ta zajadlosc, ktora nie pozwala na spokojnie ocenic scenariusza Chochlewa, tylko wyjezdzac z teciakiem. Mam wrazenie, ze jakby wachmistrz powiedzial, zeKatyn" Wajdy to udany film, to Ty bys mu wypomnial teciaka i na tym gruncie uznal, ze Katyn" musi byc beznadziejny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 7 Wrzesień 2008 Share Napisano 7 Wrzesień 2008 I jeszcze jedno, poldek.Czytalem ostatnia wersje scenariusza, czytalem jedna ze wczesniejszych. Czytalem tez eksplikacje. Zmiany poczynione w stosunku do poprzednich wersji przekonuja moze takich jak Ty. Ja pozostaje przy swoim zdaniu.A jesli chodzi o tego teciaka... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 7 Wrzesień 2008 Share Napisano 7 Wrzesień 2008 Poldek trochę dobrej woli i możesz własnoręcznie pozbyć się choć części swoich wątpliwości. Oto na znanej stronie:http://www.westerplatte.org/glowna/index.phpznajduje się następujący tekst:Oświadczenie w sprawie filmu Tajemnica Westerplatte" W związku z zamieszczonym w dzienniku Polska" z dnia 10.07.2008 roku (nr 160) artykułem Magdaleny Rigomonti zatytułowanym Inwestowanie w powstanie", oświadczamy, że zawarta tam informacja dotycząca mającej się rozpocząć produkcji filmu Tajemnica Westerplatte" i mówiąca, że z filmowcami współpracuje Mariusz Wójtowicz-Podhorski" jest nieprawdziwa. Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte, której prezesem jest Mariusz Wójtowicz-Podhorski oraz on sam, nie współpracują z twórcami filmu Tajemnica Westerplatte", oraz oswiadczają że nikt związany z produkcją tego filmu nie zwrócił się oficjalnie do SRH WST w sprawie ewentualnej współpracy lub pomocy przy tworzeniu scenariusza i filmu. Pragniemy także dodać, że jako Stowarzyszenie dysponujące największym archiwum związanym z obroną Westerplatte z uwagą śledzimy doniesienia o powstawaniu filmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 7 Wrzesień 2008 Share Napisano 7 Wrzesień 2008 Ja tylko dodam, ze to oswiadczenie pojawilo sie na naszej stronie www.westerplatte.org zaraz po spotkaniu wachmistrza z filmowcami, gdy stalo sie jasne, po rozmowie ze scenarzysta i rezyserem w jednej osobie, co to moze byc za film. Oswiadczenie pojawilo sie na naszej SG jeszcze zanim prasa ujawnila szczegoly scenariusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 KZ dzięki za info.Ale co do scenariusza to była to wypowiedz prasowa Wachmistrza. Nie mażna było tego dementi dać do prasy jak zaczoł się ten cyrk . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irke Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Fragmenty scenariusza z kontrowersyjnymi scenami w dzisiejszym DZIENNIKUhttp://www.dziennik.pl/kultura/article233738/Ujawniamy_scenariusz_filmu_o_Westerplatte.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Mysmy to dali do tych gazet, w ktorych pojawiło sie info o wpołpracy filmowców z wachmistrzem i Stowarzyszeniem.Poszło dementi w tresci takiej jak wyzej, dodatkowo z powołaniem sie na odpowiedni artykuł Prawa Prasowego.Nie zostało opublikowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Cóż, Chochlew wychodzi na jakiegoś miłośnika pissingu po pijaku. Ile razy pada słowo mocz"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 http://wiadomosci.onet.pl/1821209,11,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Juz o tym pisałem wczesniej w innym miejscuPlan wydarzen:Filmowcy , rezyser (biedny, ofiara chiałem dobrze) aktorzy bardziej niz cacy- plus ładnie ubrany krytyk i autorytet. Głosy rozsadku odbrazawiamy" - pokazujemy prawde" - czas połknac gorzką pigułke" wiele osób chciało by pokazywac zołnierzy jako postaci z brazu/marmuru"Z drugiej strony telwizja pokaze/gazety napiszą o przeciwnikach filmu - rozmodlone babcie z krzyzykami, dziadka wymachujacego laską gdzies w tle po cichutku radio maryja ale tylko tak by sie skojarzyło. Do tego pokazać grupy rekonstrukcji historycznych w niemieckich mundurach jako faszysci" co nie chca w filmie grac. Do tego na koncu historyka który jest za ale przeciw.I majac taki wybór szary czlowiek musi wybrac strone po ktorej stanie.Ale starczy poczytac opinie na onecie - mozna sobie zdac sprawe jak to bedzie i na co to wszystko jest obliczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilniuk Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Obejrzałem program Dzień dobry TVN. Dla mnie rewalacja. Może on służyć jako instruktażowy materiał, pokazujący jak media (wzystkie media)manipulują społeczeństwem. Wiadomo, że nasze społeczeństwo jest nienajlepiej wyedukowane i w interesie naszego kraju leży by tę edukację prowadzić przy pomocy najrozmaitszych środków. Tu zaś w ciągu zaledwie 9 minut widz kilkakrotnie i z pełną premedytacją jest wprowadzany w błąd. Przeciez nie kazdy zna historię Westerplatte, PRL czy też przepisy prawne. By nie być gołosłownym wymienię tylko przykłady, które sam zauważyłem1. Pada twierdzenie, że zaczyna działać cenzura, która ma za zadanie niedopuścić do powstania filmu. Jest to nieprawda co najwyżej trwa walka by film nie dostał dotacji z naszych podatków.2. Pada stwierdzenie, że o wolności słowa mówi bodajże art. 2 Konstytucji a urzędzie Prezydenta RP art. 10. Sugeruje się widzowi, że kolejność artykułów w ustawie ma wpływ na ich znaczenie. Jest to nie prawda. Każdy artykuł ustawy jest równie ważny zarówno pierwszy jak i ostatni. 3. Pada twierdzenie, że politycy mają postkomunistyczną mentalność i dlatego nie chcą się zgodzić na taki film o Westerplatte. Tu już mamy do czynienia z podwójną próbą wprowadzenia w błąd widza. Po pierwsze milcząco zakłada się, że okres PRL był przez całe 45 lat taki sam. Otóż nie. Taki film o Westerplatte mógłby powstać w czasach stalinowskich. Natomiast nie mogłby powstać po roku 1956. Drugie kłamliwe stwierdzie to, że to specyfika komunizmu. Otóż znowu kłamstwo. W Polsce Niepodległej przed 1939 r. nie mógłby również powstać taki film. Oczywiście wtedy nie było jeszcze obrony Westerplatte ale wyobraźmy sobie, że p. Chochlew chciałby stworzyć film o podobnej wymowie dajmy na to o bitwie pod Kościuchnówka. By uświadomić sobie co by mu się przydarzyło przypomnę przygodę" docenta Cywińskiego. W jednym z prasowych artykuów wyraził się on o nieżyjącym juz Marszałku J. Piłsudskim (nie wymieniając go zresztą z imienia i nazwiska) pewien kabotyn". W efekcie tego został dwukrotnie pobity (raz w w domu a drugi raz w redakcji) przez oficerów Wojska Polskiego i trafił do szpitala. Potem zaś wylądował w więzieniu z którego juz żywy nie wyszedł (dzieła dokończyli Sowieci). Podejrzewam, że po próbie nakręcenia filmu o Kościuchnówce p. Chochlewa spotkałby podobny los. Zwracam uwagę, że Polska Niepodległa nie miała nic wspólnego z komunizmem.4. W programie pada stwierdzenie, że jeden z recenzentów scenariusza (Wachmistrz) nie jest zawodowym historykiem tzn. podpowiedź dla widza brzmi, że jest to jakiś dyletant. O tym, że od lat zajmuje sie historią obrony Westerplatte i próbuje dokonać rewitalizacji półwyspu nie ma ani słowa. To własnie komunistyczne myślenie, gdzie nie ważny jest dorobek tylko papierek. W myśl tej zasady prezentowanej w TVN światowej sławy matematyk S. Banach to tez dyletant przecież nie ukończył wyższej uczelni i nie miał owego papierka. I to wszystko w ciągu 9 minut. Jestem na prawdę pod wrażeniem i szczerze prowadzącym audycję gratuluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Tu się też liczą inne papierki kiedyś zielone" teraz też w innych kolorach... Ale oglądając tv czy to z n na końcu mam codziennie podobne spostrzeżenia i nie tylko w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 hermateuss - takiego wlasnie mechanizmu jestesmy swiadkami od lat, w roznych tematach.Wilniuk - TVN to dosc wyrafinowana agitstacja. To opisanego przez Ciebie celnie wystapienia" w Dzien Dobry TVN, doszedl jeszcze przekaz budujacy klimat i nastawiajacy odpwiednio opinie publiczna w programie Dzien Dobry TVN dnia nastepnego. Wystapil Slawomir Idziak, tlumaczac w materiale filmowym czym jest scenariusz, po co sie go pisze itp. Potem byla rozmowa w studiu Magdy Molek i tego skulonego w okularach z jakims gosciem, mniejsza z tym jakim. Gosciu opowiadal, ze teraz film moze krecic kazdy, wystarczy kamera, nawet komorka mozna nakrecic. Moze z tego powstac calkiem fajna rzecz.I w tym momencie, kazdemu co ogladal TVN dzien wczesniej przychodzil ja mysl Chochlew, co mu - biedakowi- nie pozwalaja filmu nakrecic. Kazdy moze, a on nie. Ewentualnie przy nastepnym programie z udzialem Chochlewa widz bedzie juz mial w glowie zapamietana agitke, ze kazdy moze film nakrecic, nawet komorka, a zatem dlaczegoz to biedny Chochlew nie moze.Tak sie robi, panowie, propagande! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Dziś szoł nad cenzurowanym Chochlewem" ciąg dalszy jazdy w TVN. Będzie pewnie ciepło, bo ma być Linda we własnej osobie i minister Zdrojewski.Zaczyna mnie coraz bardziej irytować ten cyrk - już ja bym wziął w obroty tych całych filmowców"......ehhh szkoda, że to nie stare dobre" czasy kiedy było WSW i jednostki karne ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Taka cytata:Norman Davies był też pytany przez czytelników o burzę wokół scenariusza i dopuszczenia do realizacji filmu Tajemnica Westerplatte" Pawła Chochlewa, któremu zarzucono przedstawianie nieprawdziwych faktów i prezentowanie w niekorzystnym świetle polskich żołnierzy broniących placówki.Historyk zaznaczył, że nie czytał scenariusza, ale - jak powiedział - jego podejście do tego sporu jest sceptyczne.- Słyszałem, że jednym z faktów w scenariuszu jest to, że niektórzy żołnierze na Westerplatte byli pijani. Czy to coś nowego na świecie? Brytyjska Marynarka Królewska rozdawała litr rumu, czyli ciężkiego spirytusu każdemu marynarzowi brytyjskiemu przez 200 lat, więc wszystkie nasze zwycięstwa odnosili na wpół albo kompletnie pijani marynarze, tylko nie było wtedy filmów - żartował prof. Davies.Podkreślił też, że żołnierz i każdy inny człowiek będący pod wpływem wielkiego stresu i realnego zagrożenia życia może reagować szczególnie.- Oni nie są grzecznymi uczniami w klasie, to są ludzie, którzy mają umrzeć. Wszystko zależy od tego, jak te ciemniejsze strony ludzkiej natury są pokazane, ale powinniśmy przyjąć rzeczywistość, nie udawać, że ten bohater jest nieskazitelny - ocenił Davies.http://wiadomosci.onet.pl/1821541,11,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Zgaduje, ze to bedzie rozmiekczanie Zdrojewskiego roznymi metodami: grozba i prosba.Bogus Linda pewnie bedzie plakal, ze bardzo chce zagrac Sucharskiego, bo to taka dramatyczna rola, wielowymiarowa itd.Potem ma w Superwizjerze ma poleciec film pokazujacy, ze na W-tte rozne rzeczy sie dziac mogly. To dlaczegoz to Chochlew nie mialby tego pokazac.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Czlowiekusniegu,Moja przewaga nad Toba jest taka, ze Ty cytujesz z netu Normana Davisa, a ja slyszalem go na zywo, i to dzis - w Bibliotece Slaskiej w Katowicach. Powiedzial mniej wiecej to samo, co zacytowales. Ale dodal jedno zdanie, ktorego jakos trudno szukac w serwisach i notkach pisanych przez usluznych dziennikarzy, majacych zlecenie na obrone Chochlewa. Norman Davis dodal mianowicie: Wszystko zalezy jak to bedzie pokazane".Pozdr.KZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Dla rozluźnienia tematu jutro w Gdańsku ma się odbyć konferencja o Estońskiej wyprawie na wrak niemieckiego pancernika „Schleswig-Holstein” a za tydzień wypływa pierwsza polska ekspedycja na ten wrak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Poldek - gratuluje, rozluznienie ci sie udalo. Nawet nie wiesz jak bardzo :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 http://www.nurkowanie.v.pl/index.php?idn=n_HlpCCu4rkpYJoJHcPN5R7C5&s=10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Poldek, nie trolluj wpisami nie na temat. Wczesniej plakales tu po teciaku, teraz reklamujesz pewien magazyn o nurkowaniu. O wyprawie na Schleswiga jest juz w dziale Aktualności, newsy, wydarzenia".A tak w ogóle to zastanów sie nad soba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onezero Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 http://www.tvn24.pl/-1,1564239,0,1,oto-schleswig_holstein-zobacz-unikalny-film,wiadomosc.htmlhttp://www.polskatimes.pl/dziennikbaltycki/stronaglowna/43222,okret-pozostanie-na-dnie,id,t.htmlWyglada na to, ze Podhorskiemu sie znowu udalo. Co by nie mowic o tej postaci to jednak porażek nie odnotowuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 onezero zrób może w jakiejkolwiek dziedzinie co Podhorski 10% tego co zrobił on dla szeroko pojętej sprawy Westerplatte to i może tobie coś się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Dla Lindy ten film to być albo nie być bo teraz gra tylko w żałosnych serialach typu Dziki" albo I kto tu rządzi". POwinni jednak nakręcić ten film. Wtedy ci wszyscy filmowcy zobaczą jakiego gniota tak zaciekle bronili. Mogę się założyć że końcowy efekt bedzie bliski filmowi Skorumpowani" w którym Chochlew maczał swe paluszki jako II reżyser a to szmira niemiłożebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Ale takim Lindom nie chodzi wcale o tresc tego filmu ze bedzie to gniot czy nie. Oni sie nie wstydza niczego w czym graja dopuki dostaja za to pieniazki (są jeszcze podobne zawody). Tu chodzi o cos co podnieca filmowców" bardziej niz kokaina a sa to dotacje z budżetu. Czyste pieniazki do wydania wystarczy zatrudnic przy filmie ( tym czy nastepnym )osóby ktore te dotacyjke przyznawały ( O jejku tu tez tak było?). A takie gadanie P. Szulina Czy Nałecza co jest czlowiekiem bez honoru i o czym osobiscie sie przekonałem jest dla mnie nic nie warte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.