Skocz do zawartości

Dorwac wolinska w wielkiej brytani

lego50

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czekamy az ta banda idiotow wyda wkoncu ta stalinowska oprawczynie i bedzie mozna ja skazac na KS-a ktory jest w Polsce zakazany
Napisano
Czekamy...tyle, że tu znaczenie mogą mieć już nawet miesiące i nie będzie już kogo osądzać.
Ale na miejscu - w kraju jest pewnie z kulkuset czerwonych bandzioró do osądzenia za utrwalanie władzy ludowej" i jakoś cisza, nikt się nie kwapi, prokururatorzy w IPN-ie biorą co miecha te skromne pare patyków i tyle - po co sie wysilać- skoro kasa nie zależy od efektówpracy,prokuratorzy wojskowi pensyjki mają jeszcze lepsze i też za nie dłubia se w nosie od 8 do 16...
A ofiary komunistycznych bandytów udających władzę pokornie czekają na sprawiedliwy osąd ich oprawców.
No już ponad 60 lat w niektórych przypadkach czekają - to bardzo cierpliwi, skromni ludzie ze zdrowiem zniszczonym za próby walki o Wolną Polskę, z dodatkami rzędu kilkuset złotych, które im Ta Wolna Polska teraz daje jako podziękowanie...
Smutne ale prawdziwe.
Napisano
Dzieci, wnukowie i już też prawnukowie oprawców z UB, KBW, MO, ORMO kształtują rzeczywistość Wolnej Polski. To oni dzięki swoim rodzicom mieli dobry, łatwy start życiowy. Nie można tego powiedzieć o następcach bohaterów walczących o Wolną Polskę. Może nadejdą lepsze czasy. Musimy dbać i upamiętniać Ich Czyny. WiN Trwa i Czuwa.
Napisano
Witam.Wydaje mi sie mocno, że dopóki będziemy w pocie czoła harować na emerytury ubeków i innych takich, to niestety nikt nigdy nie poniesie żadnej odpowiedzialności za sprzyjanie czerwonemu reżimowi.Nikt nie poniesie odpowiedzialności za otępienie całego narodu.E tam ,szkoda pisania.
Napisano
Fiu fiu, inkwizycja nam się szykuje. WiN-y powinny byc wybaczone, ksiądz nie uczył ?
Zerwali się po 18 latach.
Teraz poWiNno się pracować, aby nie doszło do takiego czegoś czym był ustrój w powojennej Polsce, bo ani to komunizm ani socjalizm był.

I nie sądźcie, abyście nie byli osądzeni !

jawor1956, brakuje tylko : Tak mi dopomóż Bóg !!
Napisano
do kolegi Pyra jesli byłes w SB lub jesli był tatus (te 75 przy Twoim nicku swiatczy ze raczej tatus) , rozumiem ze masz takie zdanie , wiekszosc jak sadze Polaków ma zdanie zupełnie inne. Dlaczego ktos kto gnoił ludzi o innych pogladach ma miec kilka razy wieksza emeryture , od uczciwego czlowieka . Zabrac i dac najnizsza mozliwa.
Napisano
większość Polaków" - to pojęcie względne... Wystrzegam się wszelkich rzeczników, którzy w imię większości deklaracje składają...
uczciwy człowiek" - subiektywna ocena kategorii osoby, kolejne pojęcie względne i zależy od kryteriów...
Za 20-30-40 lat będą ganiać BORowików, UOPowców i innych współczesnych a fali"... Tyle, że każdy dziś wykonuje swoje obowiązki... Hmm.. a miała praca czynić wolnym... Tymczasem staje się kajdanami historii...
Taka dedykacja nasuwa mi się jako epitafium na pomniku historii: Hipokryci hipokrytom.
Napisano
Jak widze lobby sbeckie silne jest , rozmydlic , zagmatwac, poplatac . Proscie o przebaczenie byc moze je dostaniecie. Przyznajcie sie do swoich grzechów a będą wam odpuszczone. Moze gdbybys Pan, Panie Faustus w odpowiednim czasie dostał pare pał na goła dupe lub po łydkach, miałbys ciut jasniejszy poglad na niektóre oczywisye sprawy. Trzeba było rozliczac w 1989, rozliczac i krac, a tak co nam dała gruba kreska, własnie dała nam takie opinie pseudo socjologów.
A wiekszosc naroddu to jak sadze wszyscy którzy nie głosowali na SLD czyli jakies 90%.
Napisano
A ty Jedyny Sprawiedliwy Polaku, używaj polskich znaków, bo twoje pismo to jeden wielki bełkot.

A prywatne wycieczki do rodziny to zostaw dla kolegów z piaskownicy bo sobie nie życzę.
Napisano
Wodzu- Pyra75 ani mój brat ani kolega, ale Twój sposób prowadzenia dyskusji" jest, delikatnie pisząc chory. Jeśli masz problem- chętnie Cię wysłuchamy, ale postaraj się przy okazji liznąć odrobinę zasad pisowni ojczystej.

P.S. Znów, rozhibernowany, nieudany opozycjonista?

Pozdrawiam.
Napisano
Ehh, co za ludzie, ma pewnie ze 20 parę lat, zna historię z opowiadań katechetki i się udziela.

Nie wodzu8, nikt z mojej rodziny nie był w UP, SB czy innych takich organizacjach, a ja od 16 lat jestem w OSP ( o ile wiesz co to jest) ratownikiem medycznym ( czy jestem inny ?).
Ups, za reżymu byłem w ZHP, SKO, więcej grzechów nie pamiętam.

Dodam jeszcze że mój dziadek, za to że bił bolszewików pod Kijowem, poszedł z rodziną w jednej koszuli, gdy w gościnę" wpadło do domu NKWD, tak się bawili że dom poszedł z dymem. Do śmierci opowiadał, że miał to szczęście i zemścił się prędzej ( ot, taki humor dziadka).
Brat mojej matki, siłą został wcielony ( w bodajże 1945-46) do KBW, walczył w Bieszczadach z bandami UPA,ranny, inwalida, za co Odrodzona i Niepodległa zabrała mu status kombatanta, jako utrwalaczowi władzy ludowej". Po wojnie nikt się nie pytał czy chcesz iść do wojska, przyjechali na wieś i zabierali tych co nie kuleli i umieli w miarę czytać i pisać.

Mógłbym podać więcej, ale mi się nie chce pisać.

Wątek miał być o Wolińskiej, a nie o naszych rodzinach, wyczerpałeś temat i czepiasz się innych ? Czy to była zamierzona prowokacja, by wyłapać komuchów" z forum ?

Ostrzegam, jeszcze raz ruszysz moją rodzinę, zgłoszę to adminowi.
Bo co innego polemika, a co innego uwłaczanie komuś.
Napisano
Nie chcesz, żeby Cię obrażano, a zarazem obrażasz 20kilkulatków na tym forum, których jest tu sporo.
Nie ma przyszłości bez rozliczenia przeszłości ale powinno się to było zrobić właśnie 18 lat temu - choćby symbolicznie i dla propagandy. Teraz zapisujemy na kartach historii, że dręczenie drugiego człowieka uchodzi płazem w dzisiejszych czasach, a nawet spotyka się z nagrodami w postaci kilkutysięcznych emerytur na które płacę ja i Wy.
Napisano
Panowie, jeżeli jakiś funkcjonariusz UB, MO, KBW, SB, ZOMO itp. itd. popełnił przestępstwo, nadużył władzy, zabił, prześladował - od tego są sądy, aby taki fakt stwierdzic i wyciagnąć konsekwencje, np. odbierając uprawnienia emerytalne. Tymczasem nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. Wbrew temu, czego teraz uczą w szkołach - milicja nie zajmowała się wyłącznie zwalczaniem demokratycznej opozycji. Nikt już nie pamięta o szarej milicyjnej robocie, a nasz naród nie składał się wyłącznie z zaprzedanych komuchów i szlachetnych opozycjonistów (teraz ich coraz więcej przybywa:-), nie brakowało bandytów, złodziei, bimbrowników, no ale teraz pewnie powiecie, że ich też system prześladował. KBW oprócz zwalczania poakowskiej i NSZ-owskiej partyzantki zrobił dobrą robotę w walce z ukraińskimi bandytami, bandami rabunkowymi pustoszącymi ziemie odzyskane i całą pospolitą bandycka swołoczą, w ktorej wojna wyzwoliła najgorsze instynkty. Tak, tacy też byli nasi rodacy. To nie były proste czasy. Broń Boże nie biorę w obronę stalinowskich sędziów czy UB-owskich katów, ale wielu funkcjonariuszy, żołnierzy i milicjantów oddało życie po prostu w obronie porządku publicznego. Nie zapominajmy tego patrząc na czasy powojenne i PRL wyłącznie przez współczesny filtr polityczny.
Napisano
Tylko widzisz danieloff, wielu z nich z czerwonych zrobiło się różowymi a teraz są czarni. Przykład:
mój były juz ( na szczęście ) sąsiad, za komuny był w ORMO, denuncjował mojego ojca o co tyko mógł ( ojciec mój był w Solidarności od 1980 do połowy lat 90tych), czasem były to takie rzeczy że śmiech teraz bierze, przedtem można było trafić za kraty. Teraz należy do Rady Parafialnej, jest mężem zaufania ( sic) przy wielu okazjach. A kiedyś, gdy ojciec musiał się meldować co chwilę na komisariacie MO, przygadywał mu że miejsce takich jak on jest w piachu.
Jak chciał startować na radnego, poszliśmy z ojcem na spotkanie wyborcze, przypomnieliśmy ludziom kim był. To wystarczyło.

A ogólnie mówiąc, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, nie wie nikt jak by się zachował w tamtych latach, poszedłby z prądem czy pod prąd, i nie ma co gdybać że : ja bym był anty. Dziękuję temat skończyłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie