Skocz do zawartości

Niezidentykowany grób

tuniek4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Czy wiecie coś może o pojedynczm,nieezidentykowanym grobie w lesie,który znajduje sie około 4 km za Władysławowem w strone Chałup?
Napisano
ludzie mówili że nieznany żołnierz.Drugi taki sam jest zaraz za ostatnim domem jastarni po prawej stronie w kierunku na Hel.To podobniesz żołnierz lub żołnierze niemieccy.Pozdro.
Napisano
Wczoraj z kolegą byliśmy w lubelskim i przy pewnej drodze stał wielki drewniany krzyż i data 1937, i akurat przyjechała do niego starsza Pani aby wyminić kwiaty na grobie, i okazało się że leża tam 3 rosjanie a krzyż postawił jej ojciec. I starsza Pani , która źle wspomina czasy drugiej wojny (dopytaliśmy się co się działo w miejscowości w czasie wojny , i mówiła jak to niemcy spalili doszczętnie całą wieś) co do rosjan tez za dobrze się o nich nie wyrażała to jednak przyjeżdża na tą mogiłę nie patrząc na zakręty historii.
PozdrO
tomekk
Napisano
Prośba do MrSmith. Naucz się kolego tej formuły i używaj jej zawsze. Lepiej nie mówić nic i udawać głupiego niż powiedzieć coś i rozwiać wszelkie wątpliwości".
Napisano
MrSmith, skad wiesz ze chciał isc na wojne i walczyc? może nie miał wyboru, dom, żonę i dzieci płaczące za Nim??
bez komentarza..
Napisano
Dokładnie nie wszyscy Niemcy byli źli. Oczym dowiedziała sie moja babcia podczas wojny Niemcy wywlekclj ja z domu i jeden z Niecuw pomugł jej ciec czym uchronił ją przed rozstrzelaniem.
Ale teraz nie mówcie że jestem miło nastawiony do Niemioszków
bo też ich nie lubie.
Napisano
Bardzo mile,ze takowi ludzie,ktorzy o te obiekty dbja sa wogole.A odnosnie Pana MrSmith:moze ktos za wschodnia granica lub za Odra dba o groby naszych żołnierzy.Wez to po uwage.
Napisano
yrek58 tym swoim powiedzonkim wątpliwosci rozwiałes :) nie dośc ze kwiaty na ich grobach to moze jescze pomniki zaczniemy im stawiac ?
Napisano
Może zaczniemy nawet symboliczne!!,to też ludzie!! sid30,MrSmith chcieli byście na obcej ziemi spoczywać bez pamięci?To byli żołnieże i wykonywali rozkazy oni na wojnę się nie pchali.
Napisano
Grób jest zawsze grobem.Nie wiemy czy przybyli w to miejsce z wlasnej woli i czy moze ktos z rodziny pali swiece na symbolicznych grobach. Panowie troche szacunku.Polacy tez lezą w obcej ziemi.
Napisano
sid30 a co ci kwiaty przeszkadzają. Nie rozumiem o pomnikach nic nie pisałem. Ciebie i tobie podobnych nikt do tego nie zmusza. To był człowiek i nie nam go oceniać. Zapominasz że nie wszyscy niemcy to hitlerowcy. A idąc twoi tokiem myślenia to przawdą jest że wszyscy polacy to złodzieje bo część polaków jeżdzi kraść auta w niemczech. I uważam że zanim znowu zaczniesz pisać brednie tylko poto żeby nabić ilość postów. To nie pisz wcale. I Chrystusa zostaw w spokoju. Żegnam.
Napisano
Panowie czy sie pchali na wojnę ,czy się niepchali.Nieistotne.Grób jest grobem.I jako takiemy szacunek sie nalezy.Nigdy niewiadomo co nas czeka.Więc o co się sprzeczac?Pozdro.
Napisano

Jedną z cech człowieczeństwa jest szacunek dla zmarłych i dbałość o miejsca pochówku.Na zdjęciu - grób w Studziankach Pancernych 12 sierpnia 2007 roku.Świeczka ode mnie.Identyczna
zapalona chwilę wcześniej przy czołgu - pomniku w czasie uroczystych obchodów 63 rocznicy bitwy.

Napisano

O ile jestem w stanie zrozumieć nienawiść starszych ludzi którzy sporo od Niemców wycierpieli - to wśród młodszych jest to chore.A nawet wśród starszych większość już wybaczyła.Naprawdę nienawidzicie tego 18 - latka ? Być może był Ślązakiem.Wiem że nieśmiertelnik drugiego poległego wywędrował gdzieś w Polskę do domowej kolekcji - może czas uzupełnić dane ? Czekam.

Napisano
Jak nie widzicie różnicy pomiędzy polskim partyzantem, zastrzelonym przez niemieckich żołnierzy, a żołnierzem niemieckim zastrzelonym przez polskich partyzantów i ofiara ich śmierci jest wg. was taka sama to bardzo wam współczuję.

Niech sobie te gróby stoją, nie przeszkadza mi.
Ale ten położony kwiat czy znicz mówi: Dziękuję ci dzielny żołnierzu, że poświęciłeś swoje życie w walce z polskimi bandytami/podludźmi."
Ale dlaczego miałbym okazywać szacunek przedstawicielowi najeźdzców - że miał pecha i dostał od naszych kulę?
Bo wykonywał tylko taki rozkaz?
To zdecydowanie za mało...
Z chęcią za to położyłbym kwiaty na grobie dezertera z Wermachtu czy takiego który odmówił np. strzelania do cywilów.
Niestety nie znamy szczegółowych okoliczności śmierci tych dwóch osób z grobami na pierwszych zdjęciach, więc dalsze dywagacje nie mają sensu.
Napisano
MrSmith ... naprawdę nie widzisz różnicy?
Ale mam nadzieję, że między polskimi żołnierzami rozstrzelanymi w Ciepielowie a rozstrzelanymi przez partyzantów ss-manami już różnicę ... może nawet najmniejszą .. ale jednak udaje się Tobie wychwycić, czego serdecznie życzę w razie jakby było innaczej.
Napisano
SPROSTOWANIE DO MrSmith ... przepraszam , bo post kierowałem do tych do których kierowałeś i Ty, a wyszło niezręcznie , jeszcze raz przepraszam.
Zauważę tylko, że wszyscy ci polegli, zastrzeleni czy rozstrzelani Niemcy na ziemiach polskich nie zgubili się w czasie wycieczki krajoznawczej.

Mr Smith .. jeszcze raz przepraszam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie