Skocz do zawartości

Czy to legalne??

tadeks6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy legalne są naboje pozbawione ładunku , ze zbitą spłonką i przewiercone?Czy można mieć za takie coś problemy z policją?
Pozdrawiam wszystkich tadeks6.
Napisano
Maxim026, napisałeś nie jednoznacznie:... Możesz mieć"... Możesz mieć w domu, czy możesz mieć problemy z Policją? Tadek pytał czy to legalne. Pozdrawiam, Grzebiuszka
Napisano
Niech się wypowiedzą tutaj policjanci :)
Kupiłem kiedyś dla szpanu na allegro taki jeden nabój, właśnie z przewierconą dziurką i zbitą spłonką - sprzedający twierdził, że to legalne. Z resztą z praw fizyki wynika, że z czegoś takiego nie da się już strzelić.
Napisano
możesz miec w domu. Problemów za takie naboje bez ładumku i ze zbitymi spłonkami i poprzewiercane ni bendziesz miał problemow z Policją.pozdrawiam
Napisano
Legalne to niby jest, ale problemy i tak mogą być, chociaż to już łuska nie do użytku, nawet łuska 60 letnia jakby ktoś chciał elaborować i z niej strzelić to by się rozerwała w komorze, ale takie jest prawo i się tego nie zmieni.

PozdrO
Napisano
Ja też bym się poddał;)
A tak serio - mamy chore prawo i to jest fakt. Wg. prawa UE jesli coś zostaje uznane za prawidłowe w jednym z krajów za takie samo winno być uznane w reszcie krajów.Wiec jesli kupię zadekowany karabin np. na Słowenii albo we Francji to spokojnie mogę go mieć a nawet sprzedać w Polsce. Czy tak jest-sami wiecie.
Napisano
...Jeśli będą sprawdzać Panie Policjantki to poddaję się bez walki ;)..."

Szczególnie tym którym będzie brakowało 2 lata do emerytury
:-D
Napisano
a kiedyś ładna pani Policjantka mnie zchasltowała sie usmiechala ładnie a ja makaron nawijałem:)) a ta pani powiedziała mi tak... i tak mandat ci wp...rdole i nie cukruj mi tu .To ja Łosia walłem i wziołem ten mandat i to zgodny z taryfikatorem ....
Napisano
Traper policjantka 2 lata przed emeryturą może mieć nawet 32 lata (po 15 latach służby można iść na emeryturę), więc to jeszcze całkiem niezła sztuka się może trafić ;)
Pozdro
Hood
Napisano
Panowie odbiegamy od tematu :P Dziwi mnie tylko jedna sprawa. Podatek VAT dostosowaliśmy do wymogów europejskich. Tak samo dzieje się w różnego rodzaju firmach i zakladach. Wszystko pod wymogi europejskie. Dlaczego nie zostanie wprowadzona nowelizacja ustawy o broni i amunicji też pod wymogi europejskie? Jeden kolega wcześniej wspomniał o kupnie broni we Francji. Tam bron zostala uznana za niesprawna. Polska jako czlonek Uni Europejskiej powinna rowniez uznawać takie przypadki. Dlaczego dostosowujemy się tylko ,,po czesci'' do Europy..? Pozostawiam resztę tematu do snucia refleksji :P
  • 9 months later...
Napisano
A co jak są naboje pozbawione ładunku ze zbitą spłonką ale nie przewiercone czy to dalej legalne??? I jeszcze jedna opcja bo to tez bardzo często się trafia na allegro jak są naboje pozbawione ładunku ale spłonkę mają całą albo jak gdzieś pisało dezaktywowaną czyli pewnie wypaloną nad gazówką czy to nadal legalne???
Napisano
legale jest , ale przy zbiegu róznych okolicznosci mogą sie przyczepic do tego ze np sam je zbijałes (bo nie trudno zapewne udowodnić ze zbijane były np po wojnie ,,ręcznie) i tym samym ,,zbijający" mogl spodowować zagrożenie dla życia i zdrowia innych osób ( przy wiekszych pociskach- luskach).

Wiec standardowa procedurka 48 h, przeszukania może byc obligatoryjna ;] Skoro przczepili się do kupujących kilka lat temu przez alledrogo- kolby drewniane do mauserów więc do tego typu spraw też mogą.

Osobiscie zbieram monety, odznaczenia i spie spokojnie:)
Napisano
Taki trochę OT, opowiadał mi ktoś, kto mieszkał po wojnie w okolicy gdzie Niemcy pozostawili po sobie kilka pociągów amunicji, że pomimo to iż sowieccy saperzy większość wysadzili w 45r. to jeszcze przez kilka lat po wojnie młodzież się zabawiała tym co pozostało i to na różne sposoby. Jednym z nich było wsadzanie naboju w dziurę po sęku w płocie i za pomocą gwoździa i młotka zbijanie spłonki...
Osobiście zalecałbym jednak zbieranie guzików i monetek, bo należy pamiętać, że w tym naszym bardzo mocno porąbanym kraju ci co zbierają militarkę" to tak z automatu podpadają pod paragrafy wymyślone do walki z mafią i terrorystami...

Tu tylko taka moja uwaga na marginesie - ci wszyscy debile, którzy znoszą do domów różne naprawdę groźne urwiłapki" i ozrywki" powinni być moim zdaniem faktycznie surowo karani.
I tyle w tym temacie.
Napisano
Swoja droga, nie wyobrazam sobie, zeby material w malej splonce karabinowej byl bardziej niebezpieczny chociazby od sprzedawanych kiedys na bazarach korkow do straszakow (jako dzieciak wyciagalem z nich na mokro chloran potasu, czy co tam siedzialo, zeby potem rzucac tym o sciane... do chwili jak mi sie zapalila w reku cala garsc tego swinstwa :/)
A juz napewno od nabojow do wstrzeliwania kolkow w sciany, ktore sa conajmniej wielkosci luski od kbks i o ile sie orientuje calkiem legalne...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie