Skocz do zawartości

Lato 2008

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 285
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Z tym każdym wyjściem to przesada, ale dzięki. Urlopowe fanty okupiłem paroma wyjeżdżonymi zbiornikami paliwa, zniszczonymi w krzakach jeżyn spodniami, zepsutymi słuchawkami, kilometrami marszu w terenie i sporą ilością wylanego potu. Nie ma nic za darmo.

okupiłem paroma wyjeżdżonymi zbiornikami paliwa, zniszczonymi w krzakach jeżyn spodniami, zepsutymi słuchawkami, kilometrami marszu w terenie i sporą ilością wylanego potu"
i to jest najpiękniejsze w tym wszystkim

Pozdrawiam!

To zależy, akurat ja i moi znajomi dotychczas trafialiśmy wyłącznie moskiewskie", więc ta ostatnia jest dla mnie rzadsza. A jak jest obiektywnie to nie wiem, zna ktoś może dane na temat ilości wybitych egzemplarzy każdego wzoru?

Obiektywnie to znacznie więcej jest kuric" bić lubelskich -

Orzełki moskiewskie" praktycznie wybito w ilości odpowiadającej liczebności formowanych oddziałów WP w ZSRR czyli w zasadzie 1 Dywizja i eskadry lotnicze.

Moskwa tym się różni od lubelskiej, że jest w większości bita w stali mosiądzowanej i jest dość solidny orzełek.

Lublin to już masówka, duże uproszczenie wzorca sztancy w porównaniu do pierwowzoru produkcji rosyjskiej, miękka blacha miedziana co znacznie przyśpieszało proces produkcji - przecież na Lubelszczyźnie szybko formowano kolejne jednostki WP, i trzeba było błyskawicznie rekrutów umundurować. Nie ma żadnych wątpliwości, że lubelskich wersji było najwięcej. Akurat traf znalezisk nie przesądza o faktach.

Moskwę potem nosili w zasadzie już tylko weterani, którzy zaczynali od pierwszego capstrzyku w Sielcach.

Zresztą wersja Moskiewska" ma dla mnie (takoż i na rynku) znacznie większe znaczenie i wartość niż Lublin, i ma swój charakter znacznie twardszy niż lubelska.

Proszę sobie obejrzeć zdjęcia z Sielc - wszystkie rogatywki (te wyprodukowane w Rosji to już ogromne rarytasy) pięknie ozdobione nowiutkimi typami orłów z Mennicy w Moskiewskie.
Jest takie zdjecie szergowej Ryszardy Hanin w Sielcach z ostrym i szczegółowym ujęciem pierwszej wersji orła na rogatywce.

Akurat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie