Skocz do zawartości

bibuła...

Hebda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
opowiem wam historie:)
było to dnia 13 czerwca.ładna pogoda.pojechałem z towarzyszem na wykopki do lasu,z moim smętkiem.jak zwykle do ząbek,koło warszawy... wychodziły głównie łuski,odłamki,takie tam,jak zwykle...
ale nastąpił TEN sygnał,zacząłem kopać...piach..
pół metra wgłąb warstwa rdzy...
zarys jakiejś menażki/wiaderka...
w tragicznym stanie...proszek...
rozsypało się...
ale zawartość....
podkopując delikatnie,wybierając piach rękoma wyjąłem TO!!!
teraz,każda strona,rozłożona w domu na podłodze suszy się... przetrwało mimo 65lat w ziemi praktycznie bez zabezpieczenia nie liczęc tego wiaderka(menażki?)
cdn(będą fotografie:))
Napisano

prawie całość...
cdn
będą skany stron...
papiery trafią prawdopodobnie do muzeum powstania warszawskiego(kontakt już nawiązany) :)))

Napisano
gratulacje kol. Hebda :)
ja też mam 'cynk' na miejsce spoczynku podobnej zawartosci, niestety czeka wiele pracy przy odrzucaniu kamieni i żwiru, ktore zostaly nadrzucone po wojnie.
Na przełomie Lipca i Sierpnia będziemy działać.
jeszcze raz gratsy :)
pozdro!!
Napisano
> papiery trafią prawdopodobnie do muzeum powstania warszawskiego(kontakt już nawiązany)

Oby szybko. Takie domowe suszenie jedynie sprawi, że papier po wysuszeniu stanie się kruchy a w cieple będą na nim się namnażać bakterie i grzyby. Koniecznie powinny przejść przez komorę odkażającą.

Poza tym przyłączam się z gratulacjami.
Napisano
Chyba kazdemu szczeka opadla a material dobry na temat do gazety odkrywca :) szczena opada gratulacje znaleziska i chyba wszystkich cieszy ze owe fanty beda ogolnodostepne. Piekny wklad w historie.

pozdrawiam
Napisano
Decyzja przekazania dokumentów do Muzeum Powstania Warszawskiego jest ze wszech miar słuszna,przedstawiają one ogromną wartość historyczną ,przy niewielkiej (w tym stanie) wartośći materialnej,poza tym w Muzeum Powstania jest pewność że przekazane przedmioty zostaną docenione i po konserwacji zaistnieją,a nie jak w wielu innych placówkach muzealnych trafią na dno pudła w magazynie,lub zostaną rozszabrowane przez pracowników.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie