Skocz do zawartości

I co Wy na to?

Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

W opublikowanym przez miesięcznik "Świat konsumenta teście wód mineralnych są zawarte przerażające informacje. Według badań, niektóre z wód mineralnych zawierają pierwiastki promieniotwórcze.

Wyniki testu pokazują, że najwięcej szkodliwych substancji posiada Staropolanka 2000. Zawiera bowiem 0,616 Bq/l radu 226 i 0,09 Bq/l radu 228.

Naukowcy obliczyli także, że aż 10 % maksymalnej dawki, jaką może przyjmować człowiek w ciągnu dnia, może pochodzić z wody, którą piją. Jak podaje "Świat konsumenta, okazuje się, że wypijając codziennie 1,5 l Staropolaniki 2000, przekroczymy tę granicę aż o 30%.

Kolejnym niechlubnym kryterium badanym przez naukowców była zawartość uranu w wodach pitnych. Uran wywołuje choroby nerek, a promieniotwórcze produkty rozpadu tego pierwiastka są przyczyną nowotworów. W tej kategorii najgorzej wypadła Ustronianka z wynikiem -1,02 mg/l. Staropolanka 2000 z wynikiem 060 mg/l znalazła się na drugim miejscu.

Zatem pić czy nie pić? - pyta "Świat konsumenta. Człowiek powinien codziennie wypijać co najmniej 2 litry wody. Jedno jest pewne - nie powinna to być woda z pierwiastkami promieniotwórczymi."

(Świat konsumenta")

...suszy na wykopkach???

Wiedziałem, że to nie jest dobre i zawsze kupowałem słodzone cukrem i z jak najmniejszą ilością E", ale jak obejrzałem dokumentalny film na Planete o słodzikach i tzw napojach bez cukru to zdębiałem. Makabreska co za spustoszenie mogą narobić te substancje słodzące. Raz zakupiłem kwas chlebowy. Czytam skład a tam Woda, E???, E???, E???, Aspartam, Asulfam i jeszcze ze dwa słodziki, barwniki karmel E????, aromat id z naturalnym E???. Nawet w śledziach w occie są te syfy...
POZDRAWIAM konsumentów.

Panowie nie dramatyzujcie
Nawet produkty pochodzenia naturalnego jak karmel czy kwasek/kwas cytrynowy mają przydzielony numer E.....
najlepiej gdy oprócz numeru jest napisane co to naprawdę jest.
Ty nie wiesz co potrafi sie w piwie trafić:-)

Pierwiastki radioaktywne są jak wszystkie inne występują w środowisku organizm je toleruje a nawet potrzebuje mimo że mogą to być ilości nie oznaczalne. Tak samo jak szkodliwy może być nadmiar np mleka.

Nie mówię tu o kwasie askorbinowym tylko o innych sztucznych substancjach. Są broszury o tym co jest co i przewertowałem co niektóre składy i Strach si bać. W bardziej naturalnym jest napisane ekstrakt z ....., a nie aromat identyczny z naturalnym....
Co też nie koniecznie oznacza, że napisano prawdę....

Dlatego należy zapoznać sie z chemią spożywcza by wiedzieć co kryje sie (jaki związek i jak otrzymywany) pod którym E na osłodę dodam że GMO tez sie tam plącze.
Czasem wystarczy spojrzeć na ceny produktów i substratów aby wiedzieć że jest przekręt.

O ile mnie pamięć nie myli to lista E zawiera składniki przebadane i dopuszczone do spożycia. Bardziej obawiałbym się ersatzów zastępujących czasami" ulepszacze z listy E..
PS najbardziej mnie cieszą zieloni" reklamujący superzdrową ekologiczną i w ogóle zastępującą mięso soję ... a jednocześnie protestujący przeciwko GMO

Jakiś czas temu słyszałem opinię, iż powoli odchodzi się od E" na liście składników na etykiecie, a zastępuje się je niezrozumiałymi nazwami dla zwykłych konsumentów, po to aby nie czytać E-cośtamcośtam kilka razy. Ludzie patrzą na skład i co widzą? Żadnego E, a tak naprawdę to to samo tylko pod inną nazwą........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie