YARD Napisano 17 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2008 Dni Ułana Poznań 2008Program:http://www.tutej.pl/cms.php?i=29900 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 I jeszcze: http://www.15pu.zoom.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
281 Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Witam!Byłem na cytadeli,lecz bez aparatu i jak co roku było ciekawie.Pozdr.281 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art234 Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Było krótko ale treściwie, ma ktoś jakies zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Dni Ułana - 15 Pułk Ułanów uświetniło przybycie przebierańców Waffen-SS! Tych zdjęć lepiej nie glądać...Pozdro!PS. Na moje pytanie, co robią na dniach ułana jeden z gości odpowiedział mi, że służą w dywizji kawalerii SS! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Też zadałem pytanie w tej kwestii, ale mój post usunięto.To SS tam to chyba jakieś nieporozumienia, to Dni Ułana a nie Normandia 44... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 W zeszłym roku to tam nawet spory zlot GRH był przy okazji i wszyscy sie bawili bardzo dobrze (wiem bo akurat byłem) grupy polskie uczestniczyły też w uroczystościach oficjalnych (i ja miałem wtedy taką okazję) niemieckie swietnie sobie radziły podczas kilku potyczek i nikt slowem sie wtedy nie odezwał a teraz znajduje sie jakis prowokator i jęczy, skrzeczy nie wiedziec po co i dlaczego, jeśli się nie podoba to nie musiałeś sie tam zapuszczać, lepiej siedzieć z tyłkiem przed telewizorem całe dnie a pozniej ujadać na forum że komuś sie chciało wziac udział, dyskutowac to mozna jedynie o poziomie umundurowania (a zdjec nie widzialem jeszcze wiec sie nie podejme) ale 'przybycie przebierancow' pachnie mi 'niemczy CZYLI NAZISCI, o mój Boże, NEMCE IDOM!!!' itp stękaniem. Jesli sie nie podoba to za rok wystaraj sie o organizacje imprezy i zrób ją po swojemu, utrzymaj poziom który od lat trzymaja koledzy z Poznania i potem dyskutuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Gwoli prawdy historycznej - w rejonie Brochowa walczył LSSAH tak więc 15 p.uł. miał okazję się z nim zetknąć w 1939 roku, a jeżdżący samochodem pancernym Witmann został tam nawet ranny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 brawo Jazłowiak, krótko i zgodnie z prawda!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Ta, w 1939 kamuflaże włoskie i DOT-44, tropikalne polówki.... Niezgodnie z prawdą ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Z historii pułku:# 8 października 1942, już w Iraku batalion "S został przekształcony w 15 Pułk Kawalerii Pancernej który pełnił funkcję pułku rozpoznawczego 5 Kresowej Dywizji Piechoty.# pod koniec 1942 Pułk powrócił do nazwy 15 Pułk Ułanów Poznańskich. Następnie żołnierze doskonalili swoje umiejętności stacjonując kolejno w Iraku, Palestynie, Libanie i Egipcie."I dalej:# na przełomie lutego i marca 1944 Pułk przerzucono do Włoch# 6 kwietnia 1944 wszedł do walki pod Capracotta, a następnie dotarł pod Genuę.# 3-29 maja 1944 Pułk brał udział w bitwie o Monte Cassino walcząc na wzgórzu Castellone, następnie miał swój udział w przełamywaniu Linii Hitlera zajmując Pizzo Corno i Monte Cairo.# 20 lipca 1944 Pułk zakończył swój udział w walkach o Ankonę# W październiku 1944 Pułk walczył w Apeninie Emiliańskim biorąc udział w przełamywaniu Linii Gotów. 23 października zginął dowódca ppłk. Zbigniew Kiedacz"Wciąż niezgodne z prawdą? Jeśli z tymi rekonstruktorami SS walczyli rekonstruktorzy PSZ w barwach 15 PU? Rok temu byli, myśle że w tym roku też - barwnie pokazano wiec że pułk po 39 nie zniknal i walczył dalej a jego żołnierze jeszcze nie raz dali niemcom do wiwatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper93 Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 A mi tam sie podobało. Najlepszy był bofors, piekna maszynka. Taka zwinna, groźna ślicznotka:) Piro tez była niezła, normalnie jak prawdziwe działo plot. Pozdrawiam!(szczególnie kucharza z GRH B. Grolman:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Kolego Acer - w takich mundurach jak występują pododdziały na dniach ułana kawalerzyści też nie walczyli w 1939 roku. Ba w pododdziałach występują też osoby w mundurach ułanów, ale w kurtkach wyjściowych wz. 36, których polska kawaleria w ogóle nie miała do 1939 roku, bo używano kurtek wz. 19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Czyli że jakby ktoś przyszedł w stroju Lorda Vadera też byłoby ok.Wszystko jasne, zupełne androny nie rekonstrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Panowie, SS na dniach ułana w mundurach zgodnych ze wzorem na 1939 - prosze bardzo. A tak, daliście tylko malkontentom powód do czepiania się. Czasami trzeba pomyśleć. To nie boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Tylko Akagi oni nie brali udziału w rekonstrukcji AD 1939. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Dobrze, ale malkontenci mają powód do czepiania sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Zdjęcie Waffen-SS dedykowane dla: Bergfurera (za błyskotliwy wywód), Jazlowiaka (za prawdę historyczną), Sturmanna (za klakierstwo), Akagiego (za malkontentów).http://www.tutej.pl/cms.php?i=29952Pozdro!PS. Bez odbioru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Na tyle Cię stać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Wystarczy, widać że to pomieszanie epok historycznych1939 / 1944Chyba że faktycznie w domyśle chodziło też o kawalerię SS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bergfuhrer Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 jak to mawiała pewna partyzantka z Allo Allo - nie bede sie powtarzać - ale widać muszę...Z historii pułku:# 8 października 1942, już w Iraku batalion "S został przekształcony w 15 Pułk Kawalerii Pancernej który pełnił funkcję pułku rozpoznawczego 5 Kresowej Dywizji Piechoty.# pod koniec 1942 Pułk powrócił do nazwy 15 Pułk Ułanów Poznańskich. Następnie żołnierze doskonalili swoje umiejętności stacjonując kolejno w Iraku, Palestynie, Libanie i Egipcie."I dalej:# na przełomie lutego i marca 1944 Pułk przerzucono do Włoch# 6 kwietnia 1944 wszedł do walki pod Capracotta, a następnie dotarł pod Genuę.# 3-29 maja 1944 Pułk brał udział w bitwie o Monte Cassino walcząc na wzgórzu Castellone, następnie miał swój udział w przełamywaniu Linii Hitlera zajmując Pizzo Corno i Monte Cairo.# 20 lipca 1944 Pułk zakończył swój udział w walkach o Ankonę# W październiku 1944 Pułk walczył w Apeninie Emiliańskim biorąc udział w przełamywaniu Linii Gotów. 23 października zginął dowódca ppłk. Zbigniew Kiedacz"Czy to wystarczy malkontentom? Byli niemcy z 39 z ktorymi walczyli ułani z 39 i byli niemcy z 44 z ktorymi walczyli ułani w ramach PSZ w roku 44 i aż chce sie spytac: O SSOOO CHOZZII... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Już o nic nie chodzi, bawcie się dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 AcerByłem na paru bardzo ciekawych imprezach ( 2007/2008) gdzie pojawiały się grupy z całego kraju i organizatorzy świadomie nie umieszczali żadnych informacji na Odkrywcy. Chyba domyślam się dla czego ....Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 to już drugi wątek, w którym trzeba przywoływać do porządku teoretycznie dorosłych mężczyzn. każdy ma prawo do wyrażenia własnego zdania, ale tym się różnią kulturalni ludzie od neandertalczyków, że przy okazji nie rzucają dookoła łajnem, jak już powiedziałem mniej wysilku kosztuje wyciąc wątek niż rozdawać kartki i upomnienia, więc może wrócicie grzecznej wymiany poglądów? Panowie Jazłowiak, akagi, Sturmann zrobili to kulturalnie, ich adwersarze wypełzli spod moren czołowych lub dennych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 21 Kwiecień 2008 Share Napisano 21 Kwiecień 2008 Rysiu, spokojnie, przeżyjemy. A wniosek jaki wysnuł Jacek (jc1234) jest chyba ze wszech miar słuszny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.