Skocz do zawartości

filmy wojenne...

mp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Indian Chief : ze scen w Hubalu" super są :
- szarża przez pola na niemieckie samochody (początek filmu)
- atak na niemieckie samochody koło Huciska (granaty z góry;)
- w ogóle cały film jest super!!!
Zauważyłeś ,że kilku Hubalczyków" uzywa francuskich karabinków Berthier wz.16 ? Chyba mieli ich sporo do filmów.

pzdr

bjar_1
Napisano
ja najbardziej lubie rodszime pozycje:
-czterej pancerni i pies
-stawka więkasza niż życie
a lubie również parszywą dwunastke i das boot(mój ulubiony film naprawde polecam das boot)
Napisano
Feeder: Ptaki, ptakom..." - masz rację. Jak mogłem pominąć taki film?! A apamietaj imię..." - to była oczywiście kooprodukcja polsko-radziecka:)
Napisano
Korzystając z okazji: poszukuję filmu Elegia, format obojętny (chociaż najlepiej coś do odpalenia na kompie)
Whatfor: pozdrowienia od działona z 1kcz/42pz/11DDPanc
możesz mi podać jakieś źródła literackie na temat Kolegium A?
Napisano
Polskie filmy wojenne są niezłe, ale szkoda że te powstałe przed 1989 bardzo często mają podtekst polityczny i są momentami przez to niestrawne. Z zagranicznych stawiam na O jeden most za daleko"
Napisano
Do Feedera:
1. Pozdro od starego wyciora" z 10. SDPanc:)
2. Elegia" jeste wg mnie - a sporo widziałem - jednym z najlepszych polskich filmów wojennych. Niestety - przeszedł bez echa i dziś już nikt tego nie puszcza. Miałem kiedyś osiedlową kablówkę i Elegia leciała 8 x w tygodniu:)
3. Odn Kedywu Kolegium A": Witkowski Henryk [Boruta"], Kedyw" Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej 1943-1944.
Witkowski Henryk [Boruta"], Witkowski Ludwik [Kosa"], Kedywiacy. Wszystkich mailami odsyłam do tych pozycji - bo o niczym innym nie słyszałem. Wyszły jeszcze jakieś wspomnienia [Likiernika?] - ale ich nie mam... Ponadto w : Trojan Włodzimierz, >Ci, którzy przeżyli... Biografie żołnierzy baonu ośka"< jest kilka notek biograficznych tych ludzi z Kolegium A", którzy 12 sierpnia weszli wskład Zośki. Cała reszta wiedzy - to tylko strzępki relaci, dokumentów, wspomnień porozrzucanych po setkach książek :(
pozdro
Napisano
Witam,
mp - film jest na CD w formacie avi. Nie sprzedaję, bo raz, że nie wolno, a dwa nie przystoi, ale jestem chętny na wymianę! Co masz do zaproponowania?

Pozdr
MArcin
Napisano
Może ktoś pamięta tytuł, akcja w okresie Wiosny Ludów, szwadron huzarów węgierskich buntuje się i przedziera przaz góry, potem co trzeci zostaje rozstrzelany (widziałem go bardzo dawno, trochę zatarł mi się w pamięci ale miodzio). Pozdrawiam
Napisano
Monsun mało mam wojennych a juz n DVD albo inne na CD to nie mam ...niech pomysle , o mam jednego : PIANISTA :)))))))
Napisano
Nowy Rosyjski na DVD KRYPTONIM GWIAZDA bardzo realistyczne sceny
pozdrowionka
Napisano
Hi..hi..hi..dobre z tym pianistą:))))) Nie no coś się wymyśli. Może masz dojście do kalkomanii? Poszukuję orła Luftwaffe ( późniejsza wersja), z chęcią dopłacę!

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Monsun poszukaj na allegro , a tak na powaznie to szkoda ze nie mozesz sprzedac hmm... nic inengo z filmow nie mam aorla to juz mowilem poszukaj na allegro
Napisano
Monsun - rozumię że masz wszystkie odcinki wojennych losów gdańska były cztery od pół roku poszukuję czwartej części ostatniej - na wymianę napewno miałbym co nieco
pzdr
Napisano
niezły jest ten spis łotwora:)a z zagranicznych niepadł jeszcze tytół arcydzieła czas apokalipsy". choc w jakims sensie mozna go podciagnąc pod polonica -film jest oparty (dość lużno )na kanwie opowiadania korzeniowskiego.
pozdr
Napisano
MASH (jestem fanatykiem zwłaszcza wersji serialowej)
Napisano
Niestety kolego Marecki nie mam tego o co pytasz.
MP - na razie mam tyle roboty,że nawet nie mam czasu kiedy wyskoczyć na pocztę. Jak minie u mnie ta nagonka, to poproszę Cię wtedy o Twój adres i wyślę Wroga u bram". Prześlij mi adres na maila. Dam Ci znać kiedy dojdzie do skutku.

Pozdr
Marcin
Napisano
Fajna w Das Boot" jest scena jak okręt podwodny próbuje się przedostać na Morze Śródziemne koło Gibraltaru. Po ciemku na powierzchnii płynie wprost na angielski nisczyciel który strzela z działa... Bardzo mi się ten moment podoba :)

pzdr

bjar_1
Napisano
Witam,
w Das Boot podoba mi się moment, jak u-boot schodzi na dół w celu uniknięcia ognia i blokują mu się stery. Ale schizę musieli wtedy przeżywać. Jednak pomysłowość głównego mechanika i pierwszego oficera oraz trzeźwość i trafna ocena kapitana doprowadzają do sukcesu!Te chwile napięcia są świetne. Szkoda mi było tylko chłopaków, którzy najpierw uratowali się przed śmiercią w morskiej odchłani, a ginęli po wpłynięciu do portu. Nikt nie przewidział takiego końca. Film jest bardzo dobry, a to że trwa około 3 godz. w ogóle nie męczy (jak na przykład Tytanic:))

Pozdr
Marcin
Napisano
Ach MP nie widziałem twego postu. Już mówiłem, że nie sprzedaję, ale mogę pójść na jakąś wymianę, nie koniecznie filmy, jak już zauważyłeś:) Na razie piszesz się na Wróg u bram" i Das Boot".
Mam jeszcze:
Byliśmy żołnierzami"
Blach Hawk Down"
Windtalkers"
U - 571"
Snajper"
Stalingrad"
Jak rozpętałem ... 1 (w kolorze)"
Jak rozpętałem ... 2 (w kolorze)"
Jak rozpętałem ... 3 (w kolorze)"
Ostatni bastion"
a linią wroga"

Tyle pamiętam, być może mam coś jeszcze. MP kontaktuj się ze mną na maila.

Pozdr
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie