Skocz do zawartości
  • 0

Kamień z dziwnymi rytami

dudzin

Pytanie

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
@ dudzin - dokładnie ten słup k. wsi Bogusze miałem na myśli...
Poszukałem w googlach na interesujący nas temat i nasunęły mi się dwa inne pomysły (jestem laikiem i może zaśmiecam forum, ale napiszę):
1. może to być znak jakiegoś kultu pogańskiego (strony www opisują ryty w kamiennych nieckach);
2. drugi pomysł - na obecną chwilę wydaje mi się bardziej prawdopodobny - ryt na Twoim kamieniu bardzo przypomina dawne wyobrażenie Trójcy Świętej http://img426.imageshack.us/img426/6018/beztytuu2qb.th.png

A tu podaję link do strony miejscowości Bierzwnik, której herbem są 3 ryby ze wspólną głową - znak pochoch z tamtejszego klasztoru cysterskiego: http://www.bierzwnik.pl/
Temat niezwykle ciekawy i będę obserwować jego rozwój...
Pozdrawiam z lasu!
Napisano
Niezłe!! Z ciekawości.. W poblizu Słupska jest kamień (w szczerym polu) który posiada równiez jakiś podejrzany ryt.
Prawdopodobnie jest to stary kamień graniczny krzyżowców.
Latem pstrykne kilka fotek.
+++++++++++++++++++++++++++
Napisano
Ta koncepcja z Trójca Świętą niezwykle interesująca tym bardziej, ze powstała w XV w. parafia w Grajewie do chwili obecnej jest pod wezwaniem Świętej Trójcy. Być może kamień wskazywał zatem kraniec włości kościelnych?
Napisano
Ksena też coś takiego śmiałą a tak poważnie to albo coś nowego tylko komu by się chciało dłubać w kamieniu albo coś naprawdę starego. Z tego co wiem to Wikingowie robili różne steelle na pamiątkę jakichś wydążeń
Napisano
Naprawdę ciekawa sprawa!
Jak dla mnie to jest herb - jakiegoś rodu - pewnie z okolicy - posukaj w necie ja go nie znalazłem ;)
Poprostu ktoś kiedyś znaczył swoje posiadłości i wyrył swój herb.
Pozdrawiam
Napisano
TEN ZNAK NA PEWNO NIE POCHODZI ZE SREDNIOWIECZA.
ANI Z RENESANSU.

ps.to swiezy wyrob.
ps. popytaj starszych miejscowych, czy go pamietaja?
ps.moze ktos go tu przywiozl ciagnikiem, i podczas wyladunku-PĘKŁ?
Napisano
W okolicy Grajewa (chyba na północ) jest akiś słup graniczny Państwa Zakonnego (tak podają przwodniki - jeszcze sam tam nie dotarłem). Może rzeczywiście w tym kierunku należy myśleć...
Napisano
Bardzo ciekawe znalezisko, będe śledził ciąg dalszy.
Na kamieniu brakuje jednego ramiona tego wzoru, (ułamało się?) Może jest na którymś kamieniu obok.

PS. Pomiędzy łomżą a Augustowem jest ok. 100 km, - niezła konspiracja :))
Napisano
Nie zdradzaj miejsca zalegania dla gawiedzi. Lepiej zainteresuj tym lokalne muzeum, bo na polke raczej Ci pasowal nie bedzie. W koncu to kawalek historii Twojej okolicy, wiec szkoda by bylo zeby ktos go cyklopem powiozl na wlasne podworko.
Napisano

Słup, o którym piszesz wygląda jak na załączonym zdjęciu (w chwili obecnej wokół rośnie sobie las). Pochodzi z 1545 r. i znajduje się między wsiami Bogusze i Prostki na dawnym styku granic Mazowsza, Litwy i Prus Ksiażęcych.
Kamyczek natomiast leży w kierunku zachodnim od miasta.

Napisano
Witam.

Niezla zagadka?
Widze,ze kamien obok jest czescia tego na pierwszym planie i moze ten z tylu takze?
gdybys mogł sfotografowac wszystkie razem a przy okazji troche to znalezisko opisac.Rodzaj skaly-piaskowiec,granit itp.Przyjrzyj sie rycinie. Na pierwszy rzut oka zauwazysz,czy jest zrobiona recznie,czy mechanicznie?
No i jak daleko od siedzib ludzkich znajduje sie to znalezisko.
powodzenia.
ps.ciekawy wzor troche jak nie ztej ziemi:)
ps.jak mozesz zrob fotki calosci i napisz o tym wiecej
Napisano
...tam w środek przykładasz złoty medalion, przekręcasz i ;] z ziemi wychodzi UFO :P

a tak na serio... wyszło coś przy tym kamieniu?:) szukałeś piszczałką?:)

pozdrawiam
Napisano

Witam
Na początku - przed przełamaniem - ryt mógł wyglądać np. tak...
( jest to rekostrukcja ze zdjęć zamieszczonych powyżej...)

Napisano
Witam
Sam kamien tez wyglada na obrabiany-boki,niecka wewnatrz?
Czy na mazurach granit jest dosc powszechnie dostepnym materialem kamieniarskim,czy tez sprowadza sie go np. z poludniowego zachodu?
Jaka waga w przyblizeniu tego ciekawego odkrycia pod warunkiem, ze to nie sam autor go wymyslil testuje strone ODKRYWCY.
pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie