Skocz do zawartości

Już wiem co to za niemiecka broń!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pamiętacie dyskusję na temat tego zdjęcia? W albumie Fall Weiss ten niemiecki żandarm stał z czymś dziwnym na ramieniu, a ktoś podejrzewał, że to jakiś kit a nie prawdziwa scena. Tymczasem rzecz się dzieje przed gmachem MSZ dnia 1 października 1939 roku, por. żandarmerii W. Wierzbicki tłumaczy niemieckiemu patrolowi żandarmerii, że żołnierz ma bagnet bo zgodnie z warunkami kapitulacji polscy zołnierze mają iśc do niewoli z bronią białą. Oczywiście Niemcy bagnet zabrali... A kto przerobił pm-a na karabin - Bóg jeden raczy wiedzieć:-)I tak jeszcze jedna zagadka wyjaśniona;-)

Napisano
Och ci Niemcy i ich tajemnice. Pewnie cenzura nie puściła. Czy to jest Bergman?
Pozdrawiam
Napisano
Witam,
Gratuluję pomysłowości w montażach fotograficznych - tylko po co ?
A to co wmontowano to napewno Bergman.

Pozdrowienia
aro111
Napisano
Sorki

Oczywiście to BERGNAN spoczywał na ramieniu jako pierwszy!!!!!!!!!

aro111
Napisano
Witam

Bergman był na stanie oddziałów ss-heimwehr Danzig i nie tylko , często używana przez naszych partyzantów np. Gdyńskich Kosynierów 1939 roku.

Pozdrowiania

aro111
Napisano
Chociaż jak się dokładniej przyjrzałem temu zdjęciu w wersji z pm-em, to wydaje mi się, że widzę na nim jakiś przedmiot bardzo podobny do bagnetu. Więc mogłem się pomylić w poprzednim poście, że bagnet jest domontowany.
Pozdrawiam,
Marek
Napisano
Dziwna kombinacja na tej fotce powyżej - MP + bagnet zastępczy. Bagnetu nie da się założyć na MP, a rękojeść z płaskownika, więc jako noża też się nie da używać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie