akagi Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Widd możesz je kupić :)))))))))))allegro - nr 305656782(Bocian mnie zabije za kryptoreklamę, to wiecej niż pewne)pozdrawiam
paulus76 Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Chyba jednak von Neurath.Ten brak edycji postów...
Widd39 Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Ehh, Akagi, wierz mi próbowałem już kilka razy. :)))Mi dużo nie trzeba, zaglądnąć i moge umierać :) Mam tylko nadzieje, że będą się one pokazywać gdzieś od czasu do czasu. :)Do gunrunner44 - to przesilenie trwa już zdecydowanie za długo.:) Jeszcze miesiąc, dwa i dowiemy się, że Adolf w rzeczywistości przecinał pępowinę u drugiej córki Marszałka, był ojcem chrzestnym jego dzieci, a z rabinem w Choszcznie macę nożem SS razem kroili :) A plan wojny prewencyjnej to tylko plan wspólnej defilady niemiecko - polskiej w Paryżu :)))
akagi Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Pomysł defilady polsko-niemieckiej, jeśli zmienisz Paryż na Moskwę , to pojawia sie miedzy wierszami w archiwach.
Widd39 Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Chyba nie warto zaczynać znów tego tematu, ale...Czytałem ostatnio książkę Bartoszewskiego i powiem, że może i się pojawiał, ale społeczeństwo nie pozwoliłoby na to. U niego, jak i w kilku innych źródłach czytałem, że nastroje niedopuszczały całkowicie myśli sojuszu z Niemcami, ale to w 1939 roku. Wcześniej? Może, szczególnie, że nikt tak naprawdę nie wiedział co się dzieje w Niemczech i jaki to ustrój. Ot kolejny dyktator krzykacz. A była to era bez TVN24 :) A tak naprawdę to wolałbym zobaczyć wojnę w 1935 roku, niż w 1939...
akagi Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Wojna prewencyjna w 1935 roku skonczyła by się defilada w Berlinie. W 1937 już nie. Tylko dwa lata, a różnica kolosalna...Ale sojusz polsko-czechosłowacki w 1938 i zbrojna odpowiedź na niemieckie żądania zmieniła by historię świata.Tym bardziej, że jak to wychodzi z archiwów teraz Czesi poprosili o pomoc i sojusz. ZSRR by nie uderzył, bo nie miał tam kto dowodzić, a armie Polski i CS wspolnie były siłą dla Werhmachtu zbyt wielką. Tym bardziej, że jednak nie wiadomo co zrobili by wtedy Francuzi.
Widd39 Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Ehhh, wyobraź sobie - rok 1939 czeskie czołgi po tej właściwej stronie :) Uderzenie z Wielkopolski - Kierunek Berlin :) Piękne - a ile zdjęć by było!!!TO chyba nasz największy błąd w historii - pozostawienie Czechów...
seroczyn Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Pierwsza propozycja ataku prewencyjnego zrodziła się w 1929 roku.
seroczyn Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 zapobieżenia... :) sorki ale nie mam przy sobie źródła
Cronos Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Mam parę (dokładnie trzy) zdjęcia z pogrzebu marszałka.. oryginalne robione przez wujka.. postaram sie je zeskanować. Widać trumnę na loży armatniej, Córki, Śmigłego.. Delegacje Rumuńska i Francuską.. I jakiegoś gościa" z poduszką z medalami. Fajna sprawa:)
martian. Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Akagi, gdzie znalazłeś informacje o tym, że Czesi prosili o sojusz? Moja dotychczasowa wiedza na ten temat jest zupełnie inna. Jeśli coś nowego wyszło to jeśli możesz to daj jakieś namiary.Pozdrawiam
akagi Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Ostatnio pisala nawet o tym Gazeta Wyborcza w ktoryms dodatku - jakieś pól roku temu. Czesi odtajnili archiwa, a także dokumenty wlącznie z pisami Benesza do rządu polskiego z prosbą ... o wkroczenie na teren Śląska Cieszyńskiego. Wiele osob się zdziwiło.
martian. Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Z pismem Benesza wiedziałem, ale dotyczące sojuszu muszę poszperać w necie może coś znajdę.Dzięki.
akagi Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Eeeeeeee.... w necie?????????????Ależ marsz do biblioteki, do archiwów. W necie to jest nadal wielkie g. I szybko sie to nie zmieni.
elcolonello Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Taka mała refleksja- w artykule podanym przez magnusa napisane jest, że n apogrzebie była garstka powstańców styczniowych...Dla większości to tak odległy szmat czasu, że wydaje się prehistorią...My mamy styczność równierz z powstańcami- z Getta i Powstania Warszawskiego, żyjemy tymi wydarzeniami, ale jeszce trochę i będzie to tylko kolejna rocznica...Przepraszam za OT ale tak jakoś mnie naszło...
herbstnebel Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 taa wielki agent, który przed swoją śmiercią chciał roznieść swojego mocodawcę na szablach. wieeelki agent.
Erih Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Elcolonello przygnębiłeś mnie tym postem. niestety 100% racja historia umiera na naszych oczach.PS Obiło mi się kiedyś o uszy że nasi międzywojenni przywódcy mieli sztamę" z wywiadem japońskim jeszcze za caratu. no i że Marszałek organizująć Legiony silnie korzystał z japońskich doświadczeń.
woytas Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 z pomocy japonczykow korzystalismy podczas wojny - sztandar PSP zostal przemycony na zachod dzieki pomocy japoncow
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.