Skocz do zawartości

Hitler na pogrzebie Piłsudskiego

Pilawa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Widd możesz je kupić :)))))))))))
allegro - nr 305656782
(Bocian mnie zabije za kryptoreklamę, to wiecej niż pewne)

pozdrawiam
  • Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ehh, Akagi, wierz mi próbowałem już kilka razy. :)))
Mi dużo nie trzeba, zaglądnąć i moge umierać :) Mam tylko nadzieje, że będą się one pokazywać gdzieś od czasu do czasu. :)

Do gunrunner44 - to przesilenie trwa już zdecydowanie za długo.:) Jeszcze miesiąc, dwa i dowiemy się, że Adolf w rzeczywistości przecinał pępowinę u drugiej córki Marszałka, był ojcem chrzestnym jego dzieci, a z rabinem w Choszcznie macę nożem SS razem kroili :) A plan wojny prewencyjnej to tylko plan wspólnej defilady niemiecko - polskiej w Paryżu :)))
Napisano
Pomysł defilady polsko-niemieckiej, jeśli zmienisz Paryż na Moskwę , to pojawia sie miedzy wierszami w archiwach.
Napisano
Chyba nie warto zaczynać znów tego tematu, ale...
Czytałem ostatnio książkę Bartoszewskiego i powiem, że może i się pojawiał, ale społeczeństwo nie pozwoliłoby na to. U niego, jak i w kilku innych źródłach czytałem, że nastroje niedopuszczały całkowicie myśli sojuszu z Niemcami, ale to w 1939 roku. Wcześniej? Może, szczególnie, że nikt tak naprawdę nie wiedział co się dzieje w Niemczech i jaki to ustrój. Ot kolejny dyktator krzykacz. A była to era bez TVN24 :) A tak naprawdę to wolałbym zobaczyć wojnę w 1935 roku, niż w 1939...
Napisano
Wojna prewencyjna w 1935 roku skonczyła by się defilada w Berlinie. W 1937 już nie.
Tylko dwa lata, a różnica kolosalna...

Ale sojusz polsko-czechosłowacki w 1938 i zbrojna odpowiedź na niemieckie żądania zmieniła by historię świata.
Tym bardziej, że jak to wychodzi z archiwów teraz Czesi poprosili o pomoc i sojusz.
ZSRR by nie uderzył, bo nie miał tam kto dowodzić, a armie Polski i CS wspolnie były siłą dla Werhmachtu zbyt wielką. Tym bardziej, że jednak nie wiadomo co zrobili by wtedy Francuzi.
Napisano
Ehhh, wyobraź sobie - rok 1939 czeskie czołgi po tej właściwej stronie :) Uderzenie z Wielkopolski - Kierunek Berlin :) Piękne - a ile zdjęć by było!!!

TO chyba nasz największy błąd w historii - pozostawienie Czechów...
Napisano
Mam parę (dokładnie trzy) zdjęcia z pogrzebu marszałka.. oryginalne robione przez wujka.. postaram sie je zeskanować. Widać trumnę na loży armatniej, Córki, Śmigłego.. Delegacje Rumuńska i Francuską.. I jakiegoś gościa" z poduszką z medalami. Fajna sprawa:)
Napisano
Akagi, gdzie znalazłeś informacje o tym, że Czesi prosili o sojusz? Moja dotychczasowa wiedza na ten temat jest zupełnie inna. Jeśli coś nowego wyszło to jeśli możesz to daj jakieś namiary.
Pozdrawiam
Napisano
Ostatnio pisala nawet o tym Gazeta Wyborcza w ktoryms dodatku - jakieś pól roku temu. Czesi odtajnili archiwa, a także dokumenty wlącznie z pisami Benesza do rządu polskiego z prosbą ... o wkroczenie na teren Śląska Cieszyńskiego.
Wiele osob się zdziwiło.
Napisano
Eeeeeeee.... w necie?????????????
Ależ marsz do biblioteki, do archiwów.
W necie to jest nadal wielkie g. I szybko sie to nie zmieni.
Napisano
Taka mała refleksja- w artykule podanym przez magnusa napisane jest, że n apogrzebie była garstka powstańców styczniowych...Dla większości to tak odległy szmat czasu, że wydaje się prehistorią...My mamy styczność równierz z powstańcami- z Getta i Powstania Warszawskiego, żyjemy tymi wydarzeniami, ale jeszce trochę i będzie to tylko kolejna rocznica...
Przepraszam za OT ale tak jakoś mnie naszło...
Napisano
Elcolonello przygnębiłeś mnie tym postem. niestety 100% racja historia umiera na naszych oczach.
PS Obiło mi się kiedyś o uszy że nasi międzywojenni przywódcy mieli sztamę" z wywiadem japońskim jeszcze za caratu. no i że Marszałek organizująć Legiony silnie korzystał z japońskich doświadczeń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie