Skocz do zawartości

Hitler na pogrzebie Piłsudskiego

Pilawa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Potrzebuję potwierdzenia tego faktu.
Że była delegacja z Goeringiem to wiem, natomiast co do Adolfa - różnie to podają.
Więc był w Krakowie na mszy czy też nie?
  • Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Hitler osobiście brał udział w uroczystości podczas pogrzebu Marszałka Piłsudskiego, szedł obok Goeringa. Mam zdjęcie w gazecie ówcześnie wydanej, ale niestety zdjęcie mogę zamieścić dopiero za 2 tygodnie; zatem myślę że ktoś wcześniej je wrzuci na forum.
Napisano
O ile sie nie myle to kiedys na dicovery, jakiś program o wojnie czy tam kampanii wrześniowej. Był tam własnie pokazany film lub zdjęcia jak widac hitlera na jego pogrzebie.

Pozdrawiam!
Napisano
Sprawa jest faktycznie mało eksponowana, ale warto wiedzieć, jakie były faktyczne relację między Niemcami a Piłsudskim. A znając prawdziwą zależność Piłsudskiego od Niemiec nie dziwi żałoba, jaka była ogłoszona przez Berlin po jego śmierci ani przyjazd samego Hitlera na pogrzeb. Polecam dla każdego, kto woli prawdę od nadętej mitologii:
http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,15891193,44764092,1894938,0,forum.html

Gdyby Piłsudski żył, do wojny by nie doszło"
- Adolf Hitler
Napisano
Dziadzio dużego Romana" w swoim wiekopomnym trzytomowym dziele na temat Józefa Piłsudskiego, zapisanym gęstym maczkiem, linijka pod linijką, wydanym w Londynie, udowadnia to samo. Typowa endecka gadanina... W 1920 udowadniali, że Józef Piłsudski to Żyd Jojne Piłsudskier, który ukradł kiedyś żółte buty, a teraz udaje wodza polskiej armii i zdradza jej tajemnice niejakiemu Trockiemu przez tajemniczy telegraficzny drut...
Napisano

Prosta sprawa. Oto co mialem u siebie djecie delegacji niemieckiej na pogrzebie Marszalka". Hitlera tam nigdy nie bylo. Pozdrawiam

P.S. Komputer bez polskich znakow. Przepraszam.

Napisano
Baaa, nawet na filmie istnieja nagrani... Hitlera nie bylo na pogrzebie, wiec magnus, po co ta dziwna propaganda, co?
Napisano
Zgadzam się z przedmówcą Hitlera nie był na pogrzebie Marszałka. Jeżeli ktoś ma zdjęcia z rumną" to są to zapewne zdjęcia z Mszy żałobnej z Berlina w których Hitler uczestniczył bo czuł rispekt. (Piłsudski mógł go trzepnąć gdyby nie Francja....) Pusta trumna przykryta była polską flagą...
Napisano
Opis ceremonii,
http://wiadomosci.polska.pl/kalendarz/kalendarium/article.htm?id=35342

parę zdjęć:
http://www.krakow.friko.pl/html/pogrzeb_marszalka.html
Napisano
Hitler nie uczestniczył w pogrzebie Piłsudskiego, natomiast jedno z nielicznych (jeśli nie jedyne) zdjęcie ukazujące Hitlera wychodzącego z kościoła zostało wykonane po nabożeństwie żałobnym w intencji marszałka (ale nabożeństwo owo było w Niemczech).
Napisano
Nie ma o czym dyskutować. Hitlera na pogrzebie Marszałka nie było [i bardzo dobrze]. Miałem kiedyś wydany przed wojną album ze zdjęciami z pogrzebu, gdzie były między innymi zdjęcia wszystkich delegacji zagranicznych - Hitlera na szczęście na zdjęciach nie było!
Napisano
Msza żałobna po śmierci Piłsudskiego w Berlinie była ostatnią oficjalną uroczystością religijną w jakiej Hitler brał udział.
Napisano
Faktycznie temat postu dotyczył tylko obecności Hitlera na pogrzebie Piłsudskiego. Oczywiście, że jest to interesująca sprawa i godna wyjaśnienia ale uważam, że znacznie ważniejsze od samego faktu przyjazdu Adolfa na pogrzeb jest rzeczywista sytuacja polityczna jaką wywołała śmierć Piłsudskiego. Sami Niemcy określali odejście marszałka jako bardzo dużą stratę o czym świadczy też ranga delegacji, nawet jeśli nie było w niej samego Führera.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że Piłsudski był niemieckim agentem, co jest ponad wszelką wątpliwość dawno udowodnione. Ta kwestia, a nie sama fakt obecności Hitlera na pogrzebie jest dopiero ciekawym tematem do dyskusji. Na początek warto poczytać trochę materiałów z innego forum:

http://www.historycy.org/index.php?showtopic=12838
Napisano
Ehhh, zaglądnąć kiedyś do archiwum akagiego :) Śni mi się to po nocach ;)

Ok panowie, to kto był. Goering na pewno. Czy tam jest Keitel?
Napisano
specjalisci od obalania nadetej mitologi, fachowcy od higieny moralnej oplakujacy poleglych esesmanow- to teraz taka moda czy moze tylko niegrozne zimowe przesilenie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie