Skocz do zawartości

Województwo Świętokrzyskie 1939 - zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do Pnz 59. Raczej bym odradzał zamieszczenia zdjęcia nr 17 w przygotowywanej przez Pana książce. Wszystkie znane mi zdjęcia Pz. 38 z Polski posiadają biały krzyż na czołowej płycie wieży, a w tym wypadku brak takowego. Spotkałem się z tym zdjęciem w internecie kilka razy, i tylko raz w opisie było że jest to zniszczony czołg w Rosji ( pozostałe opisy mówiły o Polsce), ale to o niczym nie świadczy.
  • Odpowiedzi 451
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No, tylko że Baranów to obecnie Podkarpackie, a przed wojną Krakowskie albo nawet Lwowskie;)

Pochodzenie allegro", a jeszcze nie tak dawno Ebay.de;)

Pozdr.,
MJU
Napisano
Mam pytanie w kontekście polsko-wyglądającej plandeki na zdjęciu klein Polen bei Osiek #2".

Czy znane są losy 3., zmotoryzowanej, kompanii 65 batalionu saperów?

Wg Plato około 14:00 dnia 11 września, Aufklärungsabteilung 8 zaatakował w okolicach Osieka polską zmotoryzowaną kolumnę. Chyba też jest o tym mowa u Steblika. O ile dobrze pamiętam w 'Armii Lublin' autorstwa Saji (Saja) jest wzmianka, że kompania ta została przydzielona/przyporządkowana/weszła w skład WBPM, ale dopiero w okolicach 15. września (piszę z pamięci, więc coś mogłem przeinaczyć).

Czy możliwe jest, żeby pojazd/przyczepa z plandeką należał/a właśnie do tej kompanii?

Pozdr.,
MJU
Napisano
Polsmol, na 99,9% te plamy na plandece to nie cienie rzucane przez drzewo (kasztanowiec?) widoczne po lewej. Poza ty widać jakie krótkie cienie rzucają osoby na zdjęciu, a drzewo jest za pojazdem.

Burta zaczyna się dosyć wysoko - na poziomie ramion dorosłego człowieka. Czy jakakolwiek polska przyczepa miała tak wysokie zawieszenie?

Pozdr.,
MJU
Napisano
Do voodoo24!
Dzięki za wiadomość i sugestię. Nie zamieszczam umieszczać niczego co ma nieznane źródło pochodzenia, bo obecnie można po łepetynie dostać. Tylko co zrobić ze zdjęciami sprzed wielu lat......
P.Z>
  • 2 weeks later...
Napisano

Heh, nie udało się wylicytować... Oczywiście Ebay.de.

Henschel orkiestry PzRgt 15. w Stopnicy z innej perspektywy.

Pozdr.,
MJU

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Nagłówek obu stron: 'Marsz przez Polskę, październik '39'

Pierwsza para:
'Zniszczona miejscowość Ostrowiec-Suchedniów'

Druga para:
'Rynek i kościół Suchedniów'
'Odpoczynek w marszu'

Pozdr.,
MJU

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie