szczepciu Napisano 10 Luty 2008 Autor Napisano 10 Luty 2008 Były z dwoma różnymi biciami. Albo takie...
szczepciu Napisano 10 Luty 2008 Autor Napisano 10 Luty 2008 Tylko ta jedna mi do nich nie pasuje, bo jest z roku 1916, a w tym roku w tej okolicy żadnych walk już nie było.Pozdrawiamszczepciu
piters Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 BRAWO SZCZEPCIU!!!też znam ten stan niepokoju ducha :)a co powiesz na poszukiwanie łusek z Ura?pozdr
szczepciu Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Piters!Czyżbyś miał na myśli te 6 łusek wystrzelonych przez naszego bohatera gdzieś tam pod Pcimiem? Zawsze i o każdej porze! Rzuć tylko hasło! Pozdrawiamszczepciu
piters Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 też, ale nie tylko pod Pcimiem strzelał. a jak pisałem opis z Podolan pasuje mi do pewnego kawałka terenu :)
szczepciu Napisano 12 Luty 2008 Autor Napisano 12 Luty 2008 No to cóż pozostaje? Zapraszam i trzeba to zweryfikować w terenie! Podaj tylko dzień i godzinę, a ja na pewno znajdę wolną chwilę.szczepciu
BT Napisano 12 Listopad 2009 Napisano 12 Listopad 2009 Jestem synem autora wspomnień. Ten tekst został wypozyczony przez jednego z kolegów mojego ojca i nie został zwrócony. Jeżeli mozna prosić inicjatora wątku o podanie danych skąd ma ten maszynopis i czy ma może jakieś adresy lub inne dane żołnieży II Pułku KOP WILEJKA" ktory w 1939 wiosną został przeniesiony w okolice Korbielowa i w składzie Armii Karpaty" nosił nazwę II Pułk Strzelców Górskich, to chętnie bym się doiedział wiecej.Także I Pułk KOP BEREZWECZ" został z Wilejki Powiatowej przeniesiony do Armii KARPATY" jako I Pułk Strzelców Górskich. W marcu 1939 wiedzieli, ze jest postanowiona wojna Niemiec z Polska.
Johanette1 Napisano 21 Luty 2010 Napisano 21 Luty 2010 Dzieki Wam, dowiedzialam sie jak wygladalo zycie mojego dziadka.Wielkie dzieki :-)pozdrawiam Joanna.
hitmann1 Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Witam mam resztę historii, więc jeśli jest ktoś jeszcze zainteresowany to dajcie znać. pozdrawiam
mesert Napisano 31 Grudzień 2010 Napisano 31 Grudzień 2010 Hitman, z nieba spadasz z tymi wspomnieniami.Nie sądziłem że wypłynie ciąg dalszy wspomnień.Jeżeli jesteś je w stanie przesłac to chylę czoło.Część wydarzeń wcześniej opisanych to moje okolice
hitmann1 Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Witam mam nadzieje że w następnym tygodniu uda mi się je zeskanować po raz kolejny, gdyż jak to jest zazwyczaj, stare skany poszły w kosmos przy okazji awarii dysku twardego:( Pozdrawiam
wrzos1939 Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 Wspaniałe wspomnienia czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy" jeśli była by możliwość przesłania na priv. to było by super. wrzos1939@wp.pl
szczepciu Napisano 1 Styczeń 2011 Autor Napisano 1 Styczeń 2011 To i ja się dołączam z prośbą o przesłanie skanów.
zwolin Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 ja tez poproszę na adres zw0lin@o2.pldziękuje i pozdrawiam :o)
kaktus62 Napisano 7 Styczeń 2011 Napisano 7 Styczeń 2011 Witam!Również jestem zainteresowany dalszymi losami autora wspomnień. Jeśli można, proszę o przesłanie skanów na adres kaktus6202@tlen.plAutor podaje w swoich wspomnieniach ciekawą informację o walkach w okolicach Korbielowa i zadanych tam stratach Niemcom. Relacja o tych walkach jest prawie" z pierwszej ręki: m.in. wymienia zdobyte pod Korbielowem płaszcze motocyklistów (w dużej ilości)... W dostępnych, dotychczas opublikowanych opracowaniach (m.in. na stronach internetowych poświęconych Jeleśni, Przyborowie, Korbielowie a także w monografii Armii Kraków" płk. Steblika oraz Teorii grup operacyjnych ..." płk. Polaka) nie wspomina się o tak zażartych walkach. Wspomnienia te są autentyczne i pozwalają na weryfikację dotychczasowej wiedzy. Osobiście jestem zainteresowany ich dalszym ciągiem, ponieważ, jak sądzę, opisują również szlak bojowy mojego dziadka, który do 1939 był dowódcą Placówki Straży Granicznej w Korbielowie (informacja o napadzie niemieckich dywersantów na placówkę SG w Korbielowie również nie przewijała się w dostępnych opracowaniach). W brudnopisie listu mojej babci do oficera WOP, który w latach siedemdziesiątych XX wieku zbierał dane i relacje o SG w 1939 roku znalazłem informację o potyczce pod Korbielowem i o zniszczonych na postawionych minach ppanc czołgach niemieckich (w ilości 1 - 3). Były to informacje, które moja babcia uzyskała od męża po kampanii wrześniowej (dziadek zginął w KL Auschwitz w 1943 roku - więc dane te są z drugiej ręki).. Szukam informacji o losach funkcjonariusz SG z placówki w Korbielowie, być może jakieś dane będą w dalszej części wspomnień.Pozdrawiamkaktus6202
boysetsfire Napisano 15 Styczeń 2011 Napisano 15 Styczeń 2011 Również poproszę o przesłanie skanówwielkie dziękilukastozek@wp.pl
hitmann1 Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 Witam wybaczcie zwłokę jeśli chodzi o dalszy ciąg wspomnień ale jestem na etapie wykończenia domu i brakuje czasu. Obiecuję że jak tylko będę miał chwilkę to wrzucę skany. A tak na marginesie wybrałbym się w okolice Radłowa jeśli jest ktoś chętny.Pozdrawiam
steell Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 zamiast przesyłać, lepiej podzielić na czytelne części i zamieścić na forum w tym temacie
hitmann1 Napisano 21 Wrzesień 2012 Napisano 21 Wrzesień 2012 Witam wszystkich i informuję ciąg dalszy wspomnień zostanie dodany najpóźniej do wtorku 25.09.2012 r. Pozdrawiam i czekajcie cierpliwie :)
hitmann1 Napisano 23 Wrzesień 2012 Napisano 23 Wrzesień 2012 No i jest problem skany są dużych rozmiarów i ciężko jest je zmniejszyć tak aby można je było obejrzeć bez problemu. Chyba że jest ktoś w stanie zmniejszyć ich rozmiar tak aby napisy były widoczne. Czekam na odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.