Skocz do zawartości

Gross i jego antypolskość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wczorajszy występ Grossa w Kielcach relacjonowała TVN ale jakoś mi to wszystko śmierdziało w przekazie i doborze materiału .Mam nieodparte wrażenie że materiał nie odzwierciedla faktycznej atmosfery jaka zapanowała w Kielcach przed i po wizycie Grossa. Gross kolejny już raz udowodnił że jeśli w Polsce jest głęboko zakorzeniony antysemityzm to on sam jest jego twórcą i gorącym orędownikiem... Kielczanom współczuje i rozumiem ich złość i rozgorycznie tym bardziej że moi dziadkowie pochodzą z tych stron a część dalszej rodziny nadal tam mieszka... Co tu dużo pisać ! Czy znajdzie się ktoś, kto Grossa zdzieli poprawnie", tak po polsku , po naszemu w pysk za antypolskie i antysemickie występy !!!
  • Odpowiedzi 186
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Panowie bez takich !! Ale nawrzucać mu w jidysz mam chęć.. To jak po żidosku" bedzie y złamasie " ??? ;))))
A tak już na poważnie kol herbstnebelpisząc o Stalinie i Berii
miałem na myśli to ze polakożercami byli KOMUNIŚCI... a nie żydzi Gruzini , Rosjanie..
Zagłębiając się w kwestię % żydostwa dotykamy kolejnego problemu . Otóż dla żydów taki kilkuprocentowiec żydem nie był . Natomiast dla innych żydem nadal pozostawał. Sytuacja równie przyjemna jak siedzenie na golasa okrakiem na palisadzie .
PS Wiem że obecnie w Izraelu to taka osoba byłaby pełnoprawnym Żydem , ale po pierwsze primo żydem już nie po drugie mam na myśli okres przed i tuż po wojenny.
Napisano
taaa ale znowu nie można tego tak sprowadzać, że za II WŚ są winni JACYŚ TAM naziści. A co to za naród? A no właśnie - a ktoś wie jeszcze co to była III Rzesza wielkoNIEMIECKA???
Napisano
O takim detalu jak wina bezpośrednia czyli Adolf H i popierający go nie za darmo Niemcy oraz pośrednia - Francja i sowieci..
  • 3 weeks later...
Napisano
Przekonanych ten tekst nie przekona a ci, którzy nie widzą rzeczywistosci jedynie w czarno - białych kolorach ten tekst z pewnoscią zainteresuje:
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4892114.html
Napisano
Przeczytałem powyżej następujący tekst liska68:
Czy znajdzie się ktoś, kto Grossa zdzieli "poprawnie, tak po polsku , po naszemu w pysk za antypolskie i antysemickie występy !!!"
Jaki wzruszający apel! Wezwanie do takiego aszego, polskiego" sposobu dyskusji.
Tak zdaje się chłopi polscy pod kierownictwem Szeli rozmawiali z polska szlachtą w Galicji w 1848 r. czy kilka lat później rónież polscy chłopi w królestwie z powstańcami styczniowymi a potem ich spadkobiercy Polacy z UB kontynuowali tą tradycję z Akowcami.
Napisano
Daj spokój, wiesz dobrze co podniosło ciśnienie autorowi postu.

Wiesz równie dobrze, kto napuszczał chłopów do akich sposobów dyskusji", i komu na tym szczególnie zależało, a i kto był sobie sam po części winien.

Nie wiem czym nasz sposób dyskusji" wyrózniałby się szczególnie na tle sąsiadów. Raczej pozostawałby przyćmiony dokonaniami" sąsiadów.
Napisano
Podejrzewam, że na podstawie niepełnych informacji wyrwanych z kontekstu, do tego przesiąkniętych nienawiścią, każdy mógłby wysmażyć książkę o zbrodniach pojedynczych Żydów na Polakach i obarczyć winą za nie całe społeczeństwo żydowskie. Tak jawi mi się cały problem. Pseudo -historyczna, awanturnicza, prowokacyjna książka, którą można porównać np nie przymierzając, do wypocin Davido Irvinga.
Napisano
Z tego ciśnienia wokół tej ksiązki tylko reklama i zyski dla Grossa wynikają. Jweśli to śmieć to nie powinien znajdować czytelników (poza kilkoma recenzentami), no chyba że wśród jakiejś grupy mitomanów z jakiejś partii narodowej antypolskiej.
Napisano
Adam (jesli mogę tak się do Ciebie zwracac)ja tylko sobie ironizuje na temat polskiej skłonnosci rozstrzygania sporów czy różnicy poglądów poprzez tak zwane danie w mordę".
Facet (Gross)ma poczucie misji. Chce wstrzasnąć sumieniami Polaków ale jest na tej swojej misji zbyt skupiony i zbyt stronniczy. Dobrze pisze na jego temat (nomen omen, zgroza!) Michnik:

on nie dostrzega, że istniała odrębna formacja Żydów komunistów i że to jest problem. To nie był jego świat. Pewnie Janek uważa, że nie można o tym pisać, jak piszą o tym łajdacy. Ja jednak, kiedy czytam w "Strachu, że życie Żydów po wojnie w Polsce było koszmarem, mam w tyle głowy, że znajomi mego ojca, żydowscy komuniści z przedwojennym stażem więziennym, dostawali mieszkania w alei Róż, gdy tymczasem w aresztach i więzieniach trzymano AK-owców po kostki w gównie."

Lecz najsmieszniejsze z tego wszystkiego jest to, że tej książeczce nie tak istotnej przecież rozgłos nadaja różnej masci patrioci (piszę to słowo bez ironii)oraz ci inni, dla których słowo Żyd" jest podobne do w działaniu do narkotyku. Oni to własnie robią Grossowi reklamę i efekt tego jest taki jak to powyżej napisał a.korbaczewski.
Napisano
Właśnie reklama... Tylko skąd u licha moja żona wiedziała o tej książce, jeśli w tych tematach politycznych to tylko M jak miłość ":) Dostałem na urodziny... To media zrobiły szum i reklamę wokół tej książki. Pomsee jeśli mamona jest misją i jest nią również antagonizowanie narodów to zgodzę się z Tobą, że Gross ma misję i wielką". Michnik i Gross to dwaj koledzy, więc jego opinii o Grossie bym nie brał pod uwagę zbyt poważnie.
Napisano
Pomsee czy faktycznie nie dostrzegasz, że Polacy i Niemcy w czasie wojny nie spotkali się na jednej kładce, a polski(jeśli można mówić o takowym przed I wś) antysemityzm, który zaostrzył się w okresie międzywojennym nie brał sie z powietrza. Tezy tego typu co stawia Gross są śmieszne.
Napisano
Martian pisałem o cytacie z Michnika", który wkleiłem powyżej w swoim poscie a nie o Michniku jako o autorytecie majacym monopol na wszsytkie mądrosci swiata.
Napisano
J.R. Nowak zapomniał napisać, że powinni przeprosić również za masowe dezercje z armii Andersa na bliskim wschodzie. Być wdzięczni za pomoc jaką Armia Polska im okazała najpierw przy ewakuacji z Rosji sowieckiej, później(wbrew sojusznikom) za pomoc jaką udzielała im w emigracji do Palestyny.
Napisano
ale książki Grossa, Irvinga czy Adolfa Hitlera są skierowane do bardzo waskiego grona odniorców, więc gdyby nie robienie szumu wokół nich to byłyby zupełnie nieznane i nieczytane. 90% mieszkańców Polski nigdy w życiu nie pomyslałoby nawet o ich przeczytaniu. Więc niech sobie piszą co tam uważaja a my nie czytajmy tego jesli nas to nie interesuje albo czytajmy i porównujmy z wieloma innymi książkami i zadecydujmy czy to prawda czy nie prawda.
Napisano
Korbaczewski racja, ale Ty to wiesz ja to wiem wie wielu innych. Jednak takie wypociny trafiają do, żądnych wiedzy ludzi, takich co to myślą, że w Polsce na ulicach chadzają białe niedźwiedzie" czy to w USA, czy to w Izraelu, czy nawet w Europie. Przeceniasz wiedzę i świadomość historyczną tych ludzi, a tym bardziej inteligencję. Niestety w brew pozorom takie publikacje robią dużo szkody historycznej, a także umysłowej wielu ludziom, którzy je czytali bez znajomości historii. Nie marginalizował bym tego typu publikacji, tym bardziej w szerszym kontekście, który rysuje się na świadomą akcję upokażania Polski".
Napisano
Martian dezercje Żydów z Armii Polskiej w Palestynie było przez dowództwo po cichu tolerowane.
Pozostaje mi się zgodzic (znów) z a.korbaczeskim.
Większosć ludzi historia i przeszłosć w ogóle nie interesuje i dopiero nagłasnianie dzieł" podobnych do książki Grossa powoduje, że stają się one znane szerszym kręgom. W ten sposób tezy stawiane przez autora staja sie powodem publicznej debaty ale jak życie uczy też nie na długo.
I życie toczy sie dalej.
Martian wybacz, ale Twoja teza sugerująca istnienie jakiegos osrodka lub kilku majacych na celu swiadomą dyskredytację Polski nie trafia mi do przekonania chociaż jest stara jak swiat. Na pewno są ludzi nam nieprzyjaźni, którzy z jakichs względów przypisuja nam różne rzeczy i częsć z nich należy do tak zwanych srodowisk opiniotwórczych" ale spisek, którego dowodem ma być książka Grossa?
No chyba, że tym spiskiem" jest istnienie globalizacji powodującej to, że każdy fakt odpowiednio nagłosniony przybiera dzięki mediom monstrualnych rozmiarów.
Napisano
W 1996 roku Israel Singer, ówczesny sekretarz Światowego Kongresu Żydów zagroził, że jeśli Polska nie zrealizuje żądań finansowych społeczności żydowskiej w geście zadośćuczynienia żydowskim roszczeniom majątkowym, to będzie upokarzana na arenie międzynarodowej (19 kwietnia 1996 roku Agencja Reutersa donosiła z Buenos Aires: Israel Singer, General Secretary of the World Jewish Congress stated that: If Poland does not satisfy Jewish claims it will be publicly attacked and humiliated in the international forum).

a to prawda czy propaganda rasistów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie