ZUBIKED Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 Witam !!!Trafił mi sie taki oto cudak.Moze ktoś wie co to takiego i do czego słuzyło ?Dość masywne, w kaształcie klina, ostrze po stronie wewnętrznej. Długość 35 cm !Ładnie zakończona rękojeść Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyniek Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Najgorzej jak przy obrzezaniu trafi za daleko.uuuuuuuuuubiedak Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Begin bingo! Nie mogłem skojarzyć gdzie to narzędzie widziałem ale to jest to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek102 Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 WitamJest to rebmesser , narzędzie służące do zbioru winogron , w niezmienionym kształcie od czasów antycznych do dzisiaj .bartek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Stary (jak stary?......hmmmmmmmmmm?) sierp Link to comment Share on other sites More sharing options...
magius28 Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Z jakiego to materiału bo być może fragment lusterka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Dla mnie ewidentnie żelazo (stal?) no ale niech się właściciel wypowie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwyr Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Według mnie jest to tasaczek na broń jest za krótkie żydzi mieli rytualne tasaczki do obcinania kurzych głów ,cielęcych rybich (rezaki).Może się mylę .Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZUBIKED Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 Dzięki za sugestieTak to jest żelazne ( może stalowe ) i masywne. Jezeli to tasak lub sierp to musiał mieć naprawdę siłę cięcia.Zastanowiła mnie opcja rytualnego tasaka żydowskiego. Może ktoś zna stronkę gdzie mozna by zasięgnąć informacji.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZUBIKED Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 Witam !!!Trafił mi sie taki oto cudak.Moze ktoś wie co to takiego i do czego słuzyło ?Dość masywne, w kaształcie klina, ostrze po stronie wewnętrznej. Długość 35 cm !Ładnie zakończona rękojeść Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZUBIKED Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
musamman2 Posted January 12, 2008 Share Posted January 12, 2008 Mam pytanie do kolegi, który twierdzi, że to nóż do obcinania liści od buraków: próbowałeś kiedyś obcinać liście takim czymś? Zapewniam cię, że takim narzędziem się nie da. W moich stronach używa się do tego celu albo narzędzi przypominających maczety, albo coś takiego podobnego do haczki, na długim trzonku, albo po prostu starych bagnetów od mausera. Pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cronos Posted January 8, 2008 Share Posted January 8, 2008 Albo do obrzezywania :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Begin Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Kowalska robota. Jest to nóż do obcinania liści w burakach cukrowych i pastewnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
ZUBIKED
Witam !!!
Trafił mi sie taki oto cudak.
Moze ktoś wie co to takiego i do czego słuzyło ?
Dość masywne, w kaształcie klina, ostrze po stronie wewnętrznej. Długość 35 cm !
Ładnie zakończona rękojeść
13 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.