ZUBIKED Napisano 7 Styczeń 2008 Autor Napisano 7 Styczeń 2008 Witam !!!Trafił mi sie taki oto cudak.Moze ktoś wie co to takiego i do czego słuzyło ?Dość masywne, w kaształcie klina, ostrze po stronie wewnętrznej. Długość 35 cm !Ładnie zakończona rękojeść
zbyniek Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 Najgorzej jak przy obrzezaniu trafi za daleko.uuuuuuuuuubiedak
pomsee Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Begin bingo! Nie mogłem skojarzyć gdzie to narzędzie widziałem ale to jest to.
Bartek102 Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 WitamJest to rebmesser , narzędzie służące do zbioru winogron , w niezmienionym kształcie od czasów antycznych do dzisiaj .bartek
magius28 Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Z jakiego to materiału bo być może fragment lusterka
pokemon Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Dla mnie ewidentnie żelazo (stal?) no ale niech się właściciel wypowie...
siwyr Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 Według mnie jest to tasaczek na broń jest za krótkie żydzi mieli rytualne tasaczki do obcinania kurzych głów ,cielęcych rybich (rezaki).Może się mylę .Pozdro
ZUBIKED Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 Dzięki za sugestieTak to jest żelazne ( może stalowe ) i masywne. Jezeli to tasak lub sierp to musiał mieć naprawdę siłę cięcia.Zastanowiła mnie opcja rytualnego tasaka żydowskiego. Może ktoś zna stronkę gdzie mozna by zasięgnąć informacji.Pozdrawiam
ZUBIKED Napisano 7 Styczeń 2008 Autor Napisano 7 Styczeń 2008 Witam !!!Trafił mi sie taki oto cudak.Moze ktoś wie co to takiego i do czego słuzyło ?Dość masywne, w kaształcie klina, ostrze po stronie wewnętrznej. Długość 35 cm !Ładnie zakończona rękojeść
musamman2 Napisano 12 Styczeń 2008 Napisano 12 Styczeń 2008 Mam pytanie do kolegi, który twierdzi, że to nóż do obcinania liści od buraków: próbowałeś kiedyś obcinać liście takim czymś? Zapewniam cię, że takim narzędziem się nie da. W moich stronach używa się do tego celu albo narzędzi przypominających maczety, albo coś takiego podobnego do haczki, na długim trzonku, albo po prostu starych bagnetów od mausera. Pozdro.
Begin Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Kowalska robota. Jest to nóż do obcinania liści w burakach cukrowych i pastewnych.
Pytanie
ZUBIKED
Witam !!!
Trafił mi sie taki oto cudak.
Moze ktoś wie co to takiego i do czego słuzyło ?
Dość masywne, w kaształcie klina, ostrze po stronie wewnętrznej. Długość 35 cm !
Ładnie zakończona rękojeść
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.