to17071990 Posted January 5, 2008 Author Share Posted January 5, 2008 Witam wszystkich.Proszę o identyfikację guzików , gdyż kompletnie nie jestem w temacie (to nie moja specjalność), a nóż może coś sie nauczę.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 prawie wszystkie były identyfikowane w czasie ostatniego roku, zobacz na nowej wyszukiwarce forum(zdjęcia)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
QB@ Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 groszkowany WH Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 od prawej - Z kotwicą - Kriegsmarinedalej - Pruski Wojskowy, Iwśnastępny - Pruski Wojskowy Iwśczwarty - USA, podaj sygnature to Ci powiem jaki okres.Piąty - Pruski - urzędniczy, nie jestem specem ale to chyba orzełek Landu Schlesien (Śląsk)drugi rzadKoronka - Pruski,wojskowy Iwśnastępnego nie widzę dokladnieSierp i młot - ZSSR, jak wykopek to 99% na IIwś.ostatni - polski, zawsze mylę tego guzika, wiec sie nie wypowiem.trzeci rzad -pruski wojskowy Iwś, następny to niemiecki 'groszek' czyli standart IIwś.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 Tan polski to guzik wz.17. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepciu Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 A tak przy okazji, może ktoś z Was podpowie, co to za guzik?Pozdr.szczepciu Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepciu Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
janushew Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 Marynarka pruska, jakiś starszy typ- uszko kute, sygnaturka jakaś? pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 Szczepciu, jak mozesz to zerknij czy takie same.mój jak narazie bez id..http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum21/marineaw.jpghttp://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum21/marinerew.jpg@janushew:po czym wnosisz ze pruska??pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepciu Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 Taki sam 8total4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 ja bym obstawial jakis handlowy albo uniwersalny, choc jak go kupilem, leżał miedzy austryjackimi guzikami.Może Marynarka jego cesarskiej Mości Austro-Węgier??takie sugestie.@to17071990:Sorki za rozciaganie tematu.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
to17071990 Posted January 6, 2008 Author Share Posted January 6, 2008 Dzięki jeszcze raz Link to comment Share on other sites More sharing options...
BARON 77 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 SORKI że się podepnę do Twojego postu (to17071990)ale bardzo mi zależy na dokładnej identyfikacji tego guziczka.zapodam dwa zdjątka . Link to comment Share on other sites More sharing options...
BARON 77 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 8total4 proszę o dokładną identyfikację.z góry wielkie dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 Scovill Manufacturing Company Waterbury Connecticut.Guziki tej wytwórni spotyka się od 1850r.Wzór sygnatury na twoim, wskazuje na lata 1917 - 1949.Wykopek czy z pchlego?pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BARON 77 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 wykopek .fajnie dzięki.jest to bardzo ważne dla mnie (Historia)mojej wioski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 taka tam rodzinka ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BARON 77 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 super guziczki jak dla mnie.jeszcze raz dzięki za info.pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 sygnaturka.BARON 77:nie sugeruj się, iż ten guzik został zgubiony przez amerykanskiego żolnierza, takie guziki były używane ze zrzutów, z lend-lease, czy nawet przez polską armię.Cytat z www.wolf.pl:Wariant Nr.1 - 1914-19Część żołnierzy Legionów Polskich, wyposażona w sorty mundurowe pochodzące z USA nosiła guziki amerykańskie w które kurtki mundurowe wyposażone były fabrycznie. Wykonane z mosiądzu, miedzi lub masy plastycznej przedstawiają godło Stanów Zjednoczonych. Produkowane przez wiele wytwórni.Nr.2Ochotnicy polscy przybywający do Francji z Ameryki byli kompletnie umundurowani i wyposażeni. Amerykańskie kurtki mundurowe w początkowym okresie zaopatrzone były w guziki o bardzo charakterystycznym wizerunku orła z koroną otwartą produkowane w firmie “WATERBURY BUTTON CO”, która wykonała je na zamówienie organizacji polonijnych. Guziki te są dwuwarstwowe, wewnątrz puste, wykonane z blachy mosiężnej lub miedzianej, często niklowanej, w wielkościach 14 i 23 mm. Pierwsza, wcześniejsza wersja tych guzików przedstawia orła wpisanego w wypukły okrąg umieszczony na krawędzi guzika. W okresie późniejszym zrezygnowano z wytłaczania na guzikach wypukłego obrzeża. Znane są egzemplarze z oznaczeniem na rewersie “M.C.LILLEY&CO. COLUMBUS O.”, “EXTRA QUALITY”, “SUPERIOR QUALITY”, “THE HENDERSON AMES CO- KALAMAZOO MICH.”, oraz nie sygnowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 sygnaturka.BARON 77:nie wnioskuj, iż ten guzik został zgubiony przez amerykanskiego żolnierza, takie guziki były używane ze zrzutów dla partyzantki, z lend-lease dla ZSSR, czy nawet przez polską armię podczas Iwś.Cytat z www.wolf.pl:Wariant Nr.1 - 1914-19Część żołnierzy Legionów Polskich, wyposażona w sorty mundurowe pochodzące z USA nosiła guziki amerykańskie w które kurtki mundurowe wyposażone były fabrycznie. Wykonane z mosiądzu, miedzi lub masy plastycznej przedstawiają godło Stanów Zjednoczonych. Produkowane przez wiele wytwórni.Nr.2Ochotnicy polscy przybywający do Francji z Ameryki byli kompletnie umundurowani i wyposażeni. Amerykańskie kurtki mundurowe w początkowym okresie zaopatrzone były w guziki o bardzo charakterystycznym wizerunku orła z koroną otwartą produkowane w firmie “WATERBURY BUTTON CO”, która wykonała je na zamówienie organizacji polonijnych. Guziki te są dwuwarstwowe, wewnątrz puste, wykonane z blachy mosiężnej lub miedzianej, często niklowanej, w wielkościach 14 i 23 mm. Pierwsza, wcześniejsza wersja tych guzików przedstawia orła wpisanego w wypukły okrąg umieszczony na krawędzi guzika. W okresie późniejszym zrezygnowano z wytłaczania na guzikach wypukłego obrzeża. Znane są egzemplarze z oznaczeniem na rewersie “M.C.LILLEY&CO. COLUMBUS O.”, “EXTRA QUALITY”, “SUPERIOR QUALITY”, “THE HENDERSON AMES CO- KALAMAZOO MICH.”, oraz nie sygnowane.pozdro!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BARON 77 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 a ja laik w temacie i się zastanawiam (skądy u mienia ameryka)hehe.WIELKIE dzięki za te info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 @to17071990:okolo 20zl..choc ten pruski, urzędniczy jest ciekawy.pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcjew Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 Sierp i mlot to guzik z pagonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
to17071990 Posted January 6, 2008 Author Share Posted January 6, 2008 Dzięki wielkie bardzo za identyfikację.Teraz drugie pytanie:Ile by można dać ,za te wszystkie guziki , które dałem do id na pierwszym zdjęciu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiler Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 Moim zdaniem polski guzik to nie wz.17 ale guzik cynkowy z lat 20-tych dla szeregowych. Podaj bicia z rewersu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
to17071990
Witam wszystkich.
Proszę o identyfikację guzików , gdyż kompletnie nie jestem w temacie (to nie moja specjalność), a nóż może coś sie nauczę.
Pozdrawiam
24 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.