to17071990 Napisano 5 Styczeń 2008 Autor Napisano 5 Styczeń 2008 Witam wszystkich.Proszę o identyfikację guzików , gdyż kompletnie nie jestem w temacie (to nie moja specjalność), a nóż może coś sie nauczę.Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 prawie wszystkie były identyfikowane w czasie ostatniego roku, zobacz na nowej wyszukiwarce forum(zdjęcia)...
8total4 Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 od prawej - Z kotwicą - Kriegsmarinedalej - Pruski Wojskowy, Iwśnastępny - Pruski Wojskowy Iwśczwarty - USA, podaj sygnature to Ci powiem jaki okres.Piąty - Pruski - urzędniczy, nie jestem specem ale to chyba orzełek Landu Schlesien (Śląsk)drugi rzadKoronka - Pruski,wojskowy Iwśnastępnego nie widzę dokladnieSierp i młot - ZSSR, jak wykopek to 99% na IIwś.ostatni - polski, zawsze mylę tego guzika, wiec sie nie wypowiem.trzeci rzad -pruski wojskowy Iwś, następny to niemiecki 'groszek' czyli standart IIwś.pozdro!
szczepciu Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 A tak przy okazji, może ktoś z Was podpowie, co to za guzik?Pozdr.szczepciu
janushew Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 Marynarka pruska, jakiś starszy typ- uszko kute, sygnaturka jakaś? pozdr
8total4 Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 Szczepciu, jak mozesz to zerknij czy takie same.mój jak narazie bez id..http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum21/marineaw.jpghttp://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum21/marinerew.jpg@janushew:po czym wnosisz ze pruska??pozdro!
8total4 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 ja bym obstawial jakis handlowy albo uniwersalny, choc jak go kupilem, leżał miedzy austryjackimi guzikami.Może Marynarka jego cesarskiej Mości Austro-Węgier??takie sugestie.@to17071990:Sorki za rozciaganie tematu.pozdro!
BARON 77 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 SORKI że się podepnę do Twojego postu (to17071990)ale bardzo mi zależy na dokładnej identyfikacji tego guziczka.zapodam dwa zdjątka .
BARON 77 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 8total4 proszę o dokładną identyfikację.z góry wielkie dzięki.
8total4 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 Scovill Manufacturing Company Waterbury Connecticut.Guziki tej wytwórni spotyka się od 1850r.Wzór sygnatury na twoim, wskazuje na lata 1917 - 1949.Wykopek czy z pchlego?pozdro!
BARON 77 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 wykopek .fajnie dzięki.jest to bardzo ważne dla mnie (Historia)mojej wioski.
BARON 77 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 super guziczki jak dla mnie.jeszcze raz dzięki za info.pozdrawiam.
8total4 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 sygnaturka.BARON 77:nie sugeruj się, iż ten guzik został zgubiony przez amerykanskiego żolnierza, takie guziki były używane ze zrzutów, z lend-lease, czy nawet przez polską armię.Cytat z www.wolf.pl:Wariant Nr.1 - 1914-19Część żołnierzy Legionów Polskich, wyposażona w sorty mundurowe pochodzące z USA nosiła guziki amerykańskie w które kurtki mundurowe wyposażone były fabrycznie. Wykonane z mosiądzu, miedzi lub masy plastycznej przedstawiają godło Stanów Zjednoczonych. Produkowane przez wiele wytwórni.Nr.2Ochotnicy polscy przybywający do Francji z Ameryki byli kompletnie umundurowani i wyposażeni. Amerykańskie kurtki mundurowe w początkowym okresie zaopatrzone były w guziki o bardzo charakterystycznym wizerunku orła z koroną otwartą produkowane w firmie “WATERBURY BUTTON CO”, która wykonała je na zamówienie organizacji polonijnych. Guziki te są dwuwarstwowe, wewnątrz puste, wykonane z blachy mosiężnej lub miedzianej, często niklowanej, w wielkościach 14 i 23 mm. Pierwsza, wcześniejsza wersja tych guzików przedstawia orła wpisanego w wypukły okrąg umieszczony na krawędzi guzika. W okresie późniejszym zrezygnowano z wytłaczania na guzikach wypukłego obrzeża. Znane są egzemplarze z oznaczeniem na rewersie “M.C.LILLEY&CO. COLUMBUS O.”, “EXTRA QUALITY”, “SUPERIOR QUALITY”, “THE HENDERSON AMES CO- KALAMAZOO MICH.”, oraz nie sygnowane.
8total4 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 sygnaturka.BARON 77:nie wnioskuj, iż ten guzik został zgubiony przez amerykanskiego żolnierza, takie guziki były używane ze zrzutów dla partyzantki, z lend-lease dla ZSSR, czy nawet przez polską armię podczas Iwś.Cytat z www.wolf.pl:Wariant Nr.1 - 1914-19Część żołnierzy Legionów Polskich, wyposażona w sorty mundurowe pochodzące z USA nosiła guziki amerykańskie w które kurtki mundurowe wyposażone były fabrycznie. Wykonane z mosiądzu, miedzi lub masy plastycznej przedstawiają godło Stanów Zjednoczonych. Produkowane przez wiele wytwórni.Nr.2Ochotnicy polscy przybywający do Francji z Ameryki byli kompletnie umundurowani i wyposażeni. Amerykańskie kurtki mundurowe w początkowym okresie zaopatrzone były w guziki o bardzo charakterystycznym wizerunku orła z koroną otwartą produkowane w firmie “WATERBURY BUTTON CO”, która wykonała je na zamówienie organizacji polonijnych. Guziki te są dwuwarstwowe, wewnątrz puste, wykonane z blachy mosiężnej lub miedzianej, często niklowanej, w wielkościach 14 i 23 mm. Pierwsza, wcześniejsza wersja tych guzików przedstawia orła wpisanego w wypukły okrąg umieszczony na krawędzi guzika. W okresie późniejszym zrezygnowano z wytłaczania na guzikach wypukłego obrzeża. Znane są egzemplarze z oznaczeniem na rewersie “M.C.LILLEY&CO. COLUMBUS O.”, “EXTRA QUALITY”, “SUPERIOR QUALITY”, “THE HENDERSON AMES CO- KALAMAZOO MICH.”, oraz nie sygnowane.pozdro!!
BARON 77 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 a ja laik w temacie i się zastanawiam (skądy u mienia ameryka)hehe.WIELKIE dzięki za te info.
8total4 Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 @to17071990:okolo 20zl..choc ten pruski, urzędniczy jest ciekawy.pozdro!
to17071990 Napisano 6 Styczeń 2008 Autor Napisano 6 Styczeń 2008 Dzięki wielkie bardzo za identyfikację.Teraz drugie pytanie:Ile by można dać ,za te wszystkie guziki , które dałem do id na pierwszym zdjęciu?
Kiler Napisano 6 Styczeń 2008 Napisano 6 Styczeń 2008 Moim zdaniem polski guzik to nie wz.17 ale guzik cynkowy z lat 20-tych dla szeregowych. Podaj bicia z rewersu.
Pytanie
to17071990
Witam wszystkich.
Proszę o identyfikację guzików , gdyż kompletnie nie jestem w temacie (to nie moja specjalność), a nóż może coś sie nauczę.
Pozdrawiam
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.