bjar_1 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 Proszę o rozwinięcie skrótu 'G.Cz.Ż.D', wydaje mi się że chodzi o koleje rosyjskie. Czy 'Masterskija' to nazwa stacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 Proszę o rozwinięcie skrótu 'G.Cz.Ż.D', wydaje mi się że chodzi o koleje rosyjskie. Czy 'Masterskija' to nazwa stacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 Dodam, że pieczęć znajduje się na katalogu wyrobów sosnowieckiej fabryki 'Fitzner i Gamper' z roku 1903.Proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mowglyn Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 Bjar_1!1) Masterskija" to warsztat,2) G.Cz.Ż.D." to jakieś tam koleje. Ż.D.=żeleznyje dorogi. Zobacz strony o klamrach rosyjskich, są tam rozwinięte skróty nazw lokalnych sieci kolejowych...Pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 Na 'pugivizy' są tylko Г.Ж.Д. (Галицийские ж.д.), chyba że źle szukałem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mowglyn Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 W takim razie sorry!Pozdro!PS. Aha, dali tyle, ile mieli klamer. Były i inne... . Mimo to upieram się przy warsztatach kolejowych ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 Warsztaty kolejowe napewno, tylko która to kolej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 Gierby- Czenstochowskaja /Herby-Częstochowa/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rust Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 Гербы-Ченстоховская ж.д. - переименована в Гербы-Келецкую ж.д. 1908-08-12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 2, 2008 Author Share Posted January 2, 2008 Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 No, jak Siergiej się wypowiedział to masz Michał wszystko wyjaśnione. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 Udało się znaleźć więcej danych:Wybudowana w 1903 r.,długość linii 28,8 km,szerokość torów 1067 mm,5 parowozów,12 wagonów pasażerskich i 120 towarowych /pasażerskie przysposobione z towarowych/.Linia zamknięta w 1908 r.Szerzej w rosyjskiej encyklopedii kolejowejhttp://narrow/parovoz.com/emb/index.php?ID=446Herby - kolejowe miały stacje graniczne rosyjskie i pruskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 3, 2008 Author Share Posted January 3, 2008 Thanks! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted January 2, 2008 Share Posted January 2, 2008 Ja tylko poprawię linka:http://narrow.parovoz.com/emb/index.php?ID=446 Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 3, 2008 Share Posted January 3, 2008 oo.. coś z mojego regionu :)dodam, iż dworzec pkp Herby Stare, .Został podzielony na pół, zachodnia połowa należała do Prus, Wschodnia do Rosji. Aktualnie trasa Częstochowa-Lubliniec-Opole.pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
bjar_1
Proszę o rozwinięcie skrótu 'G.Cz.Ż.D', wydaje mi się że chodzi o koleje rosyjskie. Czy 'Masterskija' to nazwa stacji?
14 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.