Skocz do zawartości

Rowy przeciwczołgowe schematy i wymiary.

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich. Potrzebuje schematów i wymiarów rowów przeciwczołgowych i mam kilka pytań.
W jakiej odległości (w przybliżeniu ) przed pozycjami piechoty były kopane ?
Czy były umacniane drewnem?
Rozciągały sie w linii prostej czy zygzakiem?
Napisano

Na linkach są trochę inne rowy niż się spodziewałem. Chodzi mi bardziej o takie bez elementów betonowych. Osobiście to słyszałem bardziej o rowach kopanych przez cywilów, głębokich na 4m i przekroju litery V, ale nic więcej o nich nie wiem.
Obok fota z jednego z linków.

Napisano
Takie kopane przez cywili to zazwyczaj były proste i w paru liniach w niedalekiej odległości od linii okopów. Raczej tak jest na lini b2. O głębokości nic nie wiem bo są prawie w całości zasypane ale po tym co zostało to można sądzić ze były kopane niedbale i na szybciora. W różnych miejscach mają różna szerokość.
Napisano
U mnie ciągnie się z przerwami ok. 20 kilometrów. Głębokośc różna po tylu latach, zachowały się betonowe słupy do blokowania dróg kilka stoi nie naruszonych.
Napisano
W okolicy Milicza /Dolnośląskie/ jest jeszcze głęboki rów przeciwczołgowy. Z tego co się dowiedziałem, wstępnie rowy były wysadzane dynamitem, potem ryła je jakaś maszyna a na końcu pracowali przy wykańczaniu rowów jeńcy i robotnicy przymusowi z okolicznych wiosek.
Napisano
Mój teren trochę na zachód od Milicza pow. Góra rów ciągnie się przez południową częśc powiatu, z tego co wiem kopano go ręcznie. Byli to robotnicy przymusowi z folwarków. Niektóre bloki betonowe kiepsko odlewano bo rozpadały się przy upadku z powodu braku zbrojenia.
Napisano
@Falke63; Re: rowy przeciwczołgowe w okolicy Milicza.
Upewnij się, czy nie są to rowy kopane w latach 60-tych 20. wieku przez zołnierzy z Oleśnicy (z czerwonych" koszar), którzy budowali tam instalacje służące do szkolenia taktyki.
Napisano
elpasys... zobacz na tą stronkę http://wroclaw.hydral.com.pl/55781,foto.html
Chdziłem niedawno tymi rowami z kolegą który jest też na tym forum ... wychodziły fanty pierwszowojenne i drugowojenne.

pozdrawiam
Napisano

Witam. Zdjęcie znalezione gdzieś na Rosyjsko języcznej stronie. Jeżeli dobrze pamiętam zdjęcie było opisane jako niemiecki rów przeciw czołgowy.Pozdrawiam.

Napisano

A to jest zapora w Goli koło Głogowa. Obecnie rów jest częściowo zasypany, jednak widac ogrom prac jakie trzeba było wykonac. Miejscami wyraźnie widac wyższą kontr skarpę

Napisano
to może być pozostałość po rowie pancernym
w pierwotnej wersji powinien mieć ok. 4 m głębokości, profil z grubsza może być, reszty dokonała natura.
1,2 metra głębokości to żadna przeszkoda dla czołgu
( chyba że małego czołgu porucznika Grubera )
Napisano
Po Nowym Roku pojadę w teren i zmierzę dzisiejsze pozostałości
po rowach. Szerokośc na dnie jednak jak pamiętam to około 2-2,5m kontr skarpa około 1m wyższa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie