janowicz Napisano 22 Listopad 2007 Autor Napisano 22 Listopad 2007 Wg autorów pewnego am. sitcomu Polacy mają we krwi m.in. kolaborację z nazistami. Ciekawią mnie Wasze opinie na ten temat.
martian. Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Nie tyle Amerykanie co właściciele tegoż kanału. Resztę sobie dopowiedzcie... Uważam takie perełki za celowe i świadome szkalowanie Polski w wiadomym celu.
kokesh Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Masz racje ,niech lepiej opowiedzą o swoi szmalcownikach lub o organizacji żagiew .Lepiej zawsze zwalić winę na kogoś innego, niż przyznać że najwięcej kolaborantów zrodziło się we własnym gnieździe ,jaka to niezmienna od wieków mentalność ta z pejsami po bokach, nieprawdaż .Pozdro...
martian. Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 A ciekawym jest też, że jakoś o niemieckim antysemityzmie ostatnio zapominają, ale to są interesy....
jacenty2004 Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 A kiedy to niby Niemcy byli antysemitami ?
8total4 Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Antysemityzm to pojęcie względne..Izraelici tak narzekają na przeszłośc, a sami są zagorzałymi nacjonalistami..powiedzcie mi jak to jest?'Judasz sprzedał Judasza... Brat zamordował brata..'Gdyby nie Polacy to mogło by zginąc dwa razy tyle ludności żydowskiej.. Jeszcze przypominając sytuację spotkania na terenie obozu zagłady w Oświęcimiu b.prezydenta Kwaśniewskiego, który przepraszał ambasadora Izraela, jak by Polacy zgotowali holocaust.. Izraelici trochę przesadzają ze swoją bezczelnością, bo chyba tylko tak można nazwac wszelkie pomówienia wobec Polaków. Nie jestem nacjonalistą, nie bronie w tym momencie żadnej nacji, zastanawia mnie jedynie fakt jak można tak łgac w żywe oczy..pozdro!
martian. Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Odpowiadam. Jacenty2004 na terenach niemieckich od połowy XIV wieku pogromy Żydów, ale możliwe, że wcześniej, tylko wzmianki o tym się nie zachowały. Jakoś w Polsce na tle innych krajów i nacji do których masowo przybywali po pogromach w Hiszpanii , Portugalii, Francji, Niemczech i innych krajach Europy to u nas znaleźli oazę spokoju. Uzyskali u nas przywileje, spokój i dobrobyt. W naszym państwie nie doznali tylu krzywd jak u innych.
hOOpOe Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 ale wg samych zydow to chyba byla calkiem na odwrót :)
nunki Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 A iluż przedstawicieli jedynie słusznej nacji było po wojnie kadrowymi pracownikami Informacji Wojskowej,Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego,prokuratury,dygnitarzami PPR?????????????????Jeno po wojnie tak jakoś spolszczyły im się nazwiska/cheba zapomnieli o korzeniach/.Ciekawi mnie/może ktoś wie/ jak przed wojną nazywał się sławetny pułkownik ŚWIATŁO????????POZDRAWIAM.
bruner0 Napisano 22 Listopad 2007 Napisano 22 Listopad 2007 Niestety w stanach nawet dowcipy są o Polakach i murzynach,ale też coraz mniej- wiecie walka z rasizmem.Kiedyś w Tv oglądałem dokument traktujący o wychowaniu młodzieży w Izraelu.Do dziś uczy się w szkołach,że Polacy kolaborowali z Niemcami i są w jakimś stopniu winni holokaustowi .Oczywiście na końcu przyjeżdżają do Oświęcimia ,są spotkania z tymi co ratowali żydów i nagle zmienia się ich pogląd na całą historię.:)) Tylko ja jakoś nie wierzę w tą ich przemianę.
martian. Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Jak oglądałem dokument o nauce historii w Izraelu, to przecierałem oczy ze zdumienia. To było nie tylko fałszowanie historii, ale sianie nienawiści do Polaków.
kokesh Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Jest nadzieja że prof.Bartoszewski rozjaśni trochę w umysłach synów Izraela, i uświadomi im kto był głównym palaczem przy piecu historii IIwś, wysyłając przez komin kilka milionów żydów ,bo coś im się pamięć chyba przykurzyła .Gdyby żydzi krzyczeli na cały świat prawdę o swoich krzywdach ,to myślę że żadne związki wypędzonych nie miały by prawa powstać ,strach by im nie pozwolił,a tak mamy co mamy .Pozdro...
janowicz Napisano 23 Listopad 2007 Autor Napisano 23 Listopad 2007 Chciałbym zauważyć, że twórcy serialu są obywatelami USA. Pomijam tu ich korzenie. Nie interesuje mnie czy są pejsaci, czarni czy czerwoni. To Amerykanie użyli w filmie obraźliwych słów wobec Polaków. Instytucje władzy w Stanach potrafią zmuszać do zachowywania tzw. politycznej poprawności. W tym przypadku takich odgórnych działań nie widać. Nie wiem też czy organizacje polonijne wykonały jakieś ruchy w tej sprawie.
pomsee Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Panowie demonizujecie cały incydent. Dla Amerykanów Polacy są jednym z bliżej nie zidentyfikowanych prawdopodobnie europejskich" narodów i całe stwierdzenie jest tylko dowodem ignorancji a nie świadomej antypolskiej działalności. Inną sprawą jest to, ze był to kompletny debilizm ale mógł ale w tym kontekście jak w tym serialu być wymieniony Czech, Serb czy Białorusin.Trochę luzu Panowie Polska nie jest pępkiem świata, który to pępek jakaś złowroga konspiracja chce zniszczyć lub zdyskredytować.Nie oznacza to, że nie powinniśmy reagować na podobne incydenty. Reagować tak ale nie wyolbrzymiając wpisując je w antypolskie teorie spiskowe.
kokesh Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 To tak jak by ktoś tobie nawalił przed drzwiami na wycieraczkę zadzwonił i poprosił o papier toaletowy ,a ty otwierając byś zapytał czy pachnący czy zwykły podać ,niedługo narobią nam na głowę.Uważam że trzeba walczyć o swoje i uświadomić wreszcie tępym Amerykanom że Polaków obrażać nie wolno .Ciekawe czy z równie beztrosko opowiadali by kawały np. o żydach .Pozdro...
pomsee Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Ciekawe...Temat dotyczy incydentu spowodowanego przez Amerykanów i dotyczący Polaków. Skąd tu się biorą Zydzi?A może co niektórym wszystko się z Zydami kojarzy? Jak temu sierżantowi z dowcipu z d...pą.
kokesh Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Jednym się kojarzy dobrze ,innym nie koniecznie .Pozdro...
8total4 Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 pomsee nie chodzi tu o antypolskosc tylko o pomówienia które potem będą wpajane następnym pokoleniom.. Akurat Izrael jest przykładem, dla nas dośc smutnym bo obrażają wartościowych ludzi, ludzi bez którzy często ryzykowali życiem kryjąc Izraelitów podczas okupacji...Mnie osobiscie uraża coś takiego, nie jako 'Polaczka' tylko jako prywatną osobę. Nie chodzi tu o antysemityzm czy nacjonalizm, tylko o szczere wyjaśnienie pewnych kwestii.. Jak widac Amerykanie czy Izraelici, nie chcą do tego dążyc.Niemcy są o strokroc bardziej tolerancyjni od nich.pozdro!
pomsee Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Nikt nie będzie nas szanował jeśli sami nie będziemy szanowali naszej historii, kultury i Polaków, którzy odegrali wielką rolę w historii naszego kraju. A sam chyba orientujesz się jak to z tym wszystkim w Polsce jest.Podważa się wszystko i wszystkich bo taka postawa akurat pasuje w danych okolicznościach albo jest zgodna z linią partii.
kocur Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Witam !Nie da się zaprzeczyć, że :1. Wśród Polaków było wielu szmalcowników2. Nienawiść do Żydów w przedwojennej Polsce była powodowana kilkoma czynnikami:a/ lepsza sytuacja materialna tej grupy społecznej ( wynikała w mojej ocenie z integralności wyznaniowej środowiska ) b/ relacje w stosunku do ludności Polskiej - bez zachowania tolerancji dla faktu, że jednak Polska to kraj głównie Polaków. ( słynne powiedzenie Wasze ulice nasze kamienice " )c/ kolaboracja z okupantami/zaborcami, potem w pierwszej wojnie światowej, a na koniec z wojskami radzieckim w wojnie 1920r.d/ poszukujący zemsty po wojnie Żydzi w wielu przypadkach wstępowali do MBP i polując na szmalcowników często działalnością swoją krzywdzili porządnych patriotów polskich Uważam, że bardzo dobrze że w chwili obecnej mają swoje państwo Izrael ( mimo że leje się tam non stop krew Arabska - celowo wielką literą ) bo jestem przekonany w 100 % że gdyby dalej utrzymywał się stan sprzed wojny konflikty polsko - żydowskie przypominałyby regularną wojnę - u nas w Polsce.A co do samego tematu posta, to myślę że musimy bardzo się starać aby przekazywać naszym dzieciom i wnukom prawdę. Musimy dbać o to, aby za 100 lat jakaś łachudra nie powiedział, że Polacy wyprawili Żydom holokaust tylko dlatego że Oświęcim jest 300 km od Warszawy.A gdyby w USA szwaby wyprawiły taką orgię śmierci jak w Europie - żaden mądrala jeszcze przez długie lata nie śmiałby podnieść głowy żeby nawet zasugerować coś równie durnego .Pozdrawiam !
herbstnebel Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Nie da się również zaprzeczyć, że Niemcy wybili wiele rodzin i to z małymi dziećmi, tylko dlatego, że pomagały Żydom. I tego, że wśród Sprawiedliwych wśród narodów świata" najwięcej jest Polaków. Jakaś tam przedwojenna niechęć do Żydów przecież nigdy nie osiągnęła nawet 1% pogromów antyżydowskich. W ogóle o czym my mówimy???Szmalcownicy??? A policja złożona z Żydów w gettach to co? To też przecież nie było tak różowo w ich środowisku. Ponadto wielu żołnierzy września było przecież żydowskiego pochodzenia i walczyli za Polskę. Potem w konspiracji... widzieli różne rzeczy...A w ogóle dla mnie przykładem prawdziwej tragedii tego narodu jest przykład tzw. pogromu żydowskiego", gdzie ub pacyfikowała jedną klatkę zamieszkałą tymczasowo przez Żydów chcących opuścić Polskę, a z drugiej spokojnie spoglądali sobie żydowscy komuniści i funkcjonariuszy UB i ogólnie systemu. No Panowie, o czym my w ogóle rozmawiamy? Żydzi w swoich diasporach w końcu byli rozrzuceni po wielu krajach i systemach historia doprowadziła do tego, że miejscami zwalczali się sami. Tylko teraz pamiętać o tym nie chcą, o podziałach u samych Żydów. Potrzebują zwartej linii narodowościowej, bo mają w końcu 'swój' kraj i mogą poudawać, że są zwarci... nie mówi się więc, o Żydach w strukturach władzy i wojska nazistowskiego, ani nie wydaje zbrodniarzy komunistycznych takich jak Morel.A wiecie dlaczego powstała jednostka specjalna Grom ????? To ja wam powiem! Na stronie 'oficjalnej' formacji można łatwo wynaleźć że powstała w celu ochrony obywateli żydowskich powracających do Izraela w okresie rozpadu ZSRRI nie chcę zabrzmieć antysemicko! Ale ta swego rodzaju pielgrzymka uważam, że miała na celu m.in. coś takiego żeby tylko nie być rozliczonym z przeszłości funkcjonowania w systemie, który ochraniał a nagle się rozpadł. Nie chcę wysuwać daleko idących wniosków, ale bardzo ciekawe ilu Żydów będących komunistycznymi funkcjonariuszami z krwią niewinnych ludzi (nie tylko Polaków!!!) uciekło do Izraela przez Polskę i to będąc ochranianym przez Petelickiego i jego Grom....
8total4 Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 święte słowa kol. kocurjednak wśród ludności żydowskiej również bylo wielu szmalcowników..slyszalem tez z przekazów (od b.członka AK) o dziwnym obyczaju wśród żydów - mianowicie produkcji pewnej potrawy przy użyciu ludzkiej krwi.. ile w tym prawdy, nie wiem. wiem jedno, agresja wobec Izraelitów była podsycana przez bojówki nacjonalistyczne w okresie międzywojennym, jest tak i do tej pory..Dla mnie ludzi nie powinno się dzielic, kiedy ktoś jest zły - jest poprostu złym czlowiekiem.pozdro!
pomsee Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 8total4 piszesz o macy z dodatkiem krwi z chrześcijańskich dzieci, jaką mieli wyrabiać Żydzi? No to witaj w średniowieczu razem z tymi członkami AK", którzy mieli ci o tym mówić.A tak poza tym to zdrowie, zwłaszcza psychiczne dopisuje?Jeśli nie za późno to można poprosić o pomoc psychiatry tym bardziej, że medycyna zna takie przypadki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.