Skocz do zawartości

[HF] Kierunki i perspektywy rozwoju artylerii polskiej w latach 1935-45..

cieciwa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jako, że w temacie o wymyślonym" dziale samobieżnym zostało podane bardzo wiele ciekawych informacji o polskie artylerii (i prototypach) zdecydowałem się założyć nowy temat traktujący bezpośrednio o artylerii.

P.S.
Oznaczyłem temat [HF] od Historical Fiction" bo zapewne ten temat będzie mówił o czymś co nigdy nie ujrzało światła dziennego, ale co _mogło_ je ujrzeć gdyby nie wybuch wojny.
  • Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Mam pytanie,czy w Polsce były prowadzone prace nad amunicją o działaniu kumulacyjnym? Pytam się z tego względu że w wątku o dziale samobieżnym były podane informacje o pociskach podkalibrowych, więc być może pracowano także nad kumulacyjnymi.
Napisano
Podobno byly, nie mam na to dowodow, ale slyszalem od dosc wiarygodnych ludzi (pracownikow WITU) ze w Zielonce byly prowadzone takie prace przed 39 rokiem
Jak dla mnie w latach 30 prowadzono wiecej prac nad nowa amunicja niz kiedykolwiek po roku 45, ale moze sie myle :)

ps.
moze ktos ma fotki amunicji do polskiego dziala przeciwlotniczego 75mm wz. 36/37
Napisano
Dawno temu na innym forum razem z Gebhardem bailiśmy się w analizę możliwości rozbudowy naszych wojsk. Ja zająłem sie właśnie artylerią. Zebrałem wszelkie dostępne dane (parametry artylerii na świecie, ceny, struktury itp) i na ich podstawie zaproponowałem koncepcje rozbudowy tej broni. Wszystko spisałem w jednym dokumencie. Jest to spory materiał (16 stron) więc tu się nie zmieści. Jeśli jednak ktoś byłby zainteresowany to chętnie prześle.
Napisano
Nie znalazłem żadnego potwierdzenia jeśli idzie o pociski kumulacyjne. Oczywiście to o niczym nie świadczy. Podkalibrowymi zajmowano się już od połowy lat 30-ch. Jak się okazało z sukcesem. Szkoda, że ciut za późno. Jednak jeśli się weźmie pod uwagę czas w jakim osiągnięto to co osiągnięto to i tak tempo było istnie ekspresowe. Wysterczy zreszta porównac czasy wykonywania różnych prototypów wraz z usuwaniem usterek i wówczas okaże się, że byliśmy przed wojną naprawdę w czołówce. Zwłaszcza jeśli idzie o prochy.
Znalazłem też informację o specjalnym granacie ppanc." do 75-ki. Ale jakiej? Jak specjalny? Brak wyjasnienia. Kilka lat temu znalazłem ciekawą informację, iż amunicja polskiej produkcji do 75-ek, które Niemcy później wykorzystywali m.in. na tzw. wale atlantyckim, była lepsza i bardziej niezawodna niźli niemiecka z bieżącej produkcji.
P.Z>
Napisano
Moze cos do armat przeciwlotniczych 75mm ???
Stosowanie do nich pociskow ppanc bylo by zabojcze dla wszystkich czolgow produkowanych w okresie wojny.
Co do jakosci polskiej amunicji to najlepiej swiadczy o niej fakt, ze Niemcy bardzo czesto trzymali w kieszeni kilka polskich sztuk na czarna godzine" - opisywane w wielu wspomnieniach niemickich zolnierzy i potwerdzone w terenie"
Ja tez twierdze ze w latach 30 mielismy prowadzone mnostwo badan nad nowym uzbrojeniem i ze wcale nie bylismy daleko w tyle za zachodem"
Napisano
Specjalny granat ppanc." - może jego specjalność polegała na działaniu kumulacyjnym? Nowoprojektowane armaty, pułkowa i polowa ( obie o kalibrze 75 mm ) nie miały raczej zbyt dużej prędkości początkowej pocisku, więc w ich przypadku dużo lepiej sprawdziłby się pocisk kumulacyjny niż podkalibrowy. To pewnie dla nich projektowano amunicje specjalną, moim zdaniem właśnie o działaniu kumulacyjnym.
I moje pytania:
Jakiej amunicji miały używać te armaty? Od 75-ki Schneidera,75-ki plot. wz. 36 czy może nowo projektowanej?
Napisano
ja bardzo chetnie zobacze fotke amunicji do plot wz 36, przypuszczam ze jest bardzo podobna do amunicji do dzialka wz22/24, sadze tak po opisach predkosci pocztkowych pociskow i zasiegach, 22/24 mialo Vo okolo 850m/s (zaden pocisk do 75mm wz 1897 nie przekraczal 600m/s)Sadze ze zastepujac pocisk plot nawet czyms co niszczy tylko energia kinetyczna mozna bylo otrzymac bron dajaca rade wszystkim czolgom z tamtych lat
Napisano
Może zadajmy jeszcze pytanie jakie powinno paść niemal na samym początku:
Nad CZYM pracowali polscy konstruktorzy ??

- 47 mm armata projektowana w kooperacji Towarzystwa Starachowickich Zakładów Górniczych i Zakładów Amunicji Pocisk" - dwie wersje a" i " -> http://www.wojsko18-39.internetdsl.pl/wrzesien/armata47ppanc.html
- 120mm moździerz (nie zatwierdzony do produkcji po testach) -> http://www.wojsko18-39.internetdsl.pl/wrzesien/mozdzierz120.htm

Pnz59 pisał coś o armatach 75mm, ale nie znalazłem żadnej ikonografii.
Było o Starachowickiej 155mm dalekonośnej.

Czy to wszystko ?
Napisano
rozumiem że w kwestii amunicji to nie mówimy tutaj o pocisku półpancernym tylko o pocisku stricte pamcernym.... czy tak ? Oczywiście 75 mm

a kw kwestii amunicji plot to chyba będę mógł wieczorem wrzucić ciekawe fotki...

PATRON - FWP
Napisano
Ze sprzętu opracowywanego tuz przed wojną pracowano nad:
47 mm armata ppanc.wz.39, 75 mm armata pułkowa, 75 mm armata polowa wz.38St. i 100 mm haubica polowa wz.38St. (produkcja uruchomiona w 1939 r.), 120 mm moździerz piechoty wz.1940, 155 mm armata dalekonośna wz.1940, 310 mm moździerz wielkiej mocy. To wszystko po zakończeniu prac i poprawek miało być produkowane. Jest tez informacja o pracach nad daleko posunięta modernizacją moździerza kal.81 mm głównie pod kątem zmniejszenia jego masy
Jesli zaś chodzi o amunicję to przypominam, że 75ka wz.97 swoim pociskiem półpancernym przebijała 60 mm pancerz. Nie było więc specjalnego sensu (wówczas) robienia specjalnej amunicji, gdyz ta co była i tak dziurawiła wszystko jak należy. Zrobiono natomiast na pewno 40 mm pocisk ppanc. do plot.40ki. Prace zaś nad pociskami podkalibrowymi prowadzono prawdopodobnie z powodów czysto praktycznych- chciano uzyskac sprzęt o dużej sile przebijania dla niewielkich kalibrów. Skoro plany obejmowały masową produkcję nowych 47ek ppanc., a pancerz musiał ulec pogrubieniu, trzeba było mieć sprzęt perspektywiczny. Wtedy myslano jakos tak pragmatycznie i z łepetyna. Nas nie stać było na wymianę sprzętu co 5 lat.
Amunicji do 75.wz.36 robić w zasadzie nie trzeba było. Zwykły granat przy tej szybkości początkowej 5rozwalał wszystko.
Zwracam też uprzejmie uwagę, iż to wszystko uzyskani m.in. dzięki rewelacyjnym prochom opracowanym w PWP Pionki. To był klucz do wszelkich sukcesów.
P.Z.
Napisano
Czy mogę również poprosić o te materiały dotyczące naszej artlerii?
lake8@o2.pl

Czy wiadomo coś o amunicji do naszej prototypowej 47ki ?
Może to była taka sama amunicja (47x380R)jak do francuskiej mle 37, która również chyba strzelała amunicja podkalibrową (APCR).
A propos rozwoju amunicji ppanc w firmie Brandt(i nie tylko) oraz interesująca ocena kampanii 1940 to polecam: http://www.militaryphotos.net/forums/archive/index.php/t-39689.html
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie