Skocz do zawartości

Legalna spluwa w każdym domu?

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Media donoszą dzisiaj o inicjatywie pisma czy też serwisu Giwera" dotyczącego pozwolenia na broń trzymaną w domu. O sprawie napisał dzisiaj dziennik Polska, inne podchwyciły. Oto linki: http://www.polskatimes.pl/2_8736.htm (POLSKA)

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ViewMore=1&ModuleId=92&ShowArticleId=67998 (Dziennik),
Napisano
To nie przejdzie. Za dużo zakutych pał siedzi na stołkach, które to wszędzie widzą spiski i napady na banki. I policja nie będzie miała fantastycznych wyników w odkrywaniu arsenałów kolekcji". Za duże straty w punktowe na komendach.
Pomysł dobry, ale to chyba kiełbasa wyborcza?"
Napisano
A i jeszcze jedno. Przepis o legalnym i udokumentowanym pochodzeniu broni zostanie. Czyli strychowe, wykopowe, stodołowe etc... Nie podejdą pod ustawę. To nie Ameryka.
Za słabe lobby kolekcjonerów broni. A można by to rozwiązać jedną ustawą. Ale idea słuszna, tylko że polegnie :(
Napisano
I wlasnie min dzieki takiemu podejsciu jak Kolegi przedmowcy odechciewa sie cokolwiek robic.

A moze zamiast krytki jakies budujace pomysly, he?
Napisano
Można by zrobić tak jak w stanach. Zezwolić na trzymanie broni w domu i zezwolić na jej użycie w obronie własnej na terenie własnej posesji. Przy okazji zwiększyć kary za użycie rabunkowe. Oczywiście potrzebny papierek o zdrowiu psychicznym i niekaralności:P
Napisano
No właśnie, przecież klika osób na tym forum, (jak twierdzi) ma koneksje większe lub mniejsze, z prawnikami. Może trzeba pomyśleć o napisaniu projektu takiej ustawy.
Wiem, że to nie tak hop-śiup ustawę napisać, ale z pomocą użytkowników z tego forum może coś by się urodziło.
Napisano
By takie cos przeszlo powinno byc silne lobby. Silne lobby w naszej ojczyznie to walizka dolarów dla odpowiednich ludzi. I tyle - mozemy sobie pisac ustawy petycje etc dopoki ktos tam wyzej nie ma geszeftu to mozemy pomarzyc sobie.
Napisano
Walizka $$$ to jedna metoda ale sa tez przeciez wybory.
Za 4 lata ( oby nie wczesniej:)) bedzie przeciez kolejna kampania wyborcza i w to jest byc moze nasza szansa.
Trzebaby tylko zasygnalizowac wczesniej potencjalnym parlamentarzystom, ze jest potezna grupa wyborcow ( liczona w dziesiatkach tysiecy:)) ktora moze ale nie musi oddac glosu na kandydata tej czy innej partii.

Moze to jest jakis pomysl??

Pozdrawiam,
Marcin
Napisano
Koledzy mnie tez jak i was fascynuje roznego rodzaju bron. Ale na zdrowy rozsadek, czy naprawde chcieli byscie zeby kazdy Polak mial w domu giwere. Obojetnie czy zdrowy na umysle i nie karany, dosyc idiotow biega po tym swiecie
Napisano
Władza dała znak ze nie mowi nie, mysle ze mozna tu cos ugrac, warto sie zastanowic nad ucywiliwzowanem zagadnienia roni" pozbawionej cech uzytkowych, a pochodzacej z importu czyli rozne BKA i czy inne znechodnocenia", warto takze zainteresowac sie bronia hukowa ( rekonstrukcje historyczne)i jej legalizacja na normalnych warunkach, w bron w kazdym domu raczej nie wierze, niebiescy sie zes.....aja zeby do tego nie dopuscic, ( choc byloby dobrze skonczyc z przejawiana przez nich uznaniowoscia przy wydawaniu pozwolen, )ale mysle ze na poczatek to co napisalem wyzej byloby bardzo wskazane.
A propos ostatniego wpisu Polacy to nie idioci, bron CP jest w obiegu bez papierow od blisko 4 lat, sporo sprzetu poszlo w narod i jakos trup sie po ulicach nie sciele, wiec nie widze zadnego powodu do paniki.
Napisano
Bandyci i tak mieli, mają i będą mieli broń. Tu idzie o nas zwykłch ludzi. Takich co chcą domu własnego bronić, kolekcjonować, strzelać sportowo ( lepiej gdyby się dało rekreacyjnie) czy polować. Niestety rozdawiennictwo broni to jeden z ostatnich przywileji policj, kidyś np. mieli nasze paszporty i to było dopiero COŚ. Będą go zajadle bronić. Niestety lobby twadogłowych jest bardzo mocne a konsolidacji chętnych na posiadanie broni słaba. Ustawa o broni czarnoprochowej wydawała się być abstrakcją, jednak dało się i teraz możemy przynajmniej tym się legalnie bez pozwoleń bawić. Może jednak warto działać w tym kierunku bo samo to się nic nie zrobi. Nie jestem prawnikiem i nie znam procedur, jeśli jest tu ktoś taki kto wie jakie podjąć działania niech napisze coś konstruktywnego.
Wojtek
Napisano
Tak sobie czytałem opinie na tym forum, większość jest za legalnym posiadaniem broni palnej(waw) - sprawnej a nikt nie pomyślał o drugiej stronie medalu". Co się stanie jak takiemu spokojnemu, który ani muchy by nie skrzywdził ukradziono by tę broń i zostałaby użyta przez jakiegoś oszołoma, wtedy byłby poważny problem, a co by się stało gdyby posiadacz broni palnej, dzisiaj spokojny a jutro zdenerwowany (być może z jakiegoś błachego powodu np. kłótnia z żoną)użyłby tej broni? Wtedy także byłby problem. Czy w tym kraju każdy musi się bronić przed bandytami karabinem? Czy trzeba od razu strzelać do człowieka, który przejdzie przez płot posesji posiadacza broni palnej?
Napisano
Oczywiście byłoby wielką frajdą pójść sobie legalnie całkiem normalnie na porządną strzelnicę np. w lesie i postrzelać z broni historycznej, z 2 wojny światowej, np z własnego Mausera 98k lub Walthera P.38. to byłaby naprawdę wielka frajda. Pozdrawiam wszystkich pasjonatów
Napisano
Następny żart :) w Polsce cały czas ogranicza sie dostęp obywatelom do legalnej broni wiec o ile bedzie nowa ustawa to w znacznej mierze ograniczy dostęp - z roku na rok mamy coraz mniej broni do ochrony osobistej jak i broni sportowej

Chcieliście mieć legalnie broń było trzeba glosować na
Unie polityki Realnej a nie na Unie Wolności czy jak to teraz zwą Platformą
Napisano
trzbea bylo widziec z kim UPR bylo w koalicji..
zreszta dosc polityki, mogli obiecywac a i tak nic nie dac.
dopoki ktos nie wprowadzi w czyn zadnych slow, nie mamy co liczyc na lepsze..
pozdro!
Napisano
Napiszmy petycję i np.za pośrednictwem redakcji złóżmy parlamentarzystom.Tylko jest jedno ale" ,trzeba się podpisać imieniem i nazwiskiem,a nie nickiem czy 3 xxx.Wtedy jak się nie powiedzie niebiescy czy cbś będą mieli podanych nas na srebrnej tacy.Nie będą musieli się wysilać żeby poprawić statystyki.
Oczywistą rzeczą jest,że każdy z Nas by chciał mieć broń,choćby kolekcjonerską,czy legalną" kolekcję militariów,monet,guzików itp.itd. Teraz trzeba zadać pytanie czy tego chcemy czy nie?Z takiego pisania na forum ustawa się nie zmieni.
Pytanie do kolegi Rybciaka: czy twój kolega prawnik(poszukiwacz)mógł by pomóc w zredagowaniu takiego postulatu lub projektu ustawy?
Napisano
Przy okazji zlotów można zbierać podpisy pod petycją. Podobnie jak przy okazji inscenizacji pośród widzów. Co do srebren tacy" to bez przesady. Osobiście podpisze taką petycje imieniem i nazwiskiem, jestem posiadaczem legalnej broni i wiem co przechodziłem zanim uzyskałem pozwolenie. Dla tego jestem za uproszczeniem procedur i zlikwidowaniem uznaniowości policyjnej. Najpierw musi powstać petycja, potem wszyscy do roboty > zbieranie podpisów, następnie przesłać całość parlamentarzystom.
Wojtek
Napisano
(...)Na liberalizację przepisów o pozwoleniach, jak twierdzi Dolniak, mogą liczyć posiadacze broni historycznej (czarnoprochowej).(...)"
Od kiedy na czarnoprochy trzeba mieć pozwolenie?? Pytam poważnie, bo z tego zdania coś takiego wynika. Myślałem, że na broń sprzed 1850 roku żadnych pozwoleń nie trzeba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie