smuga_79 Napisano 16 Listopad 2007 Autor Napisano 16 Listopad 2007 Niezla furahttp://deser.gazeta.pl/deser/1,83453,4678631.htmlPozdrawiamKrzysztof
blackdog Napisano 16 Listopad 2007 Napisano 16 Listopad 2007 ja pierdykam - miazga :) znaleźć coś takiego to musi być niesamowite przeżycie
Sturmgeschutz Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 konkretnie to wygląda nie jak garstka poskręcanych blaszek
01dalton Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Ciekawi mnie czy ktoś już coś szukał , może wydobył w dna kanału La Manche jakieś samoloty - bo teren na pewno jest bogaty we wraki . Pozdr
woytas Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 przy plazach normandi leza cale barki zaladowane czolgami oraz shermany dd ktorym pekly ekrany... - niestety obowiazuje calkowity zakaz eksploracji
acer Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Bo takie jest francuskie prawo - całkowity zakaz eksploracji. Ile fantów by wyciągnął w Normandii, pod Falaise czy Chambois - nie wolno i koniec.
woytas Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 uznane za cmetarze - czolgi niejednokrotnie tonely z zalogantami
acer Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 otóż to - podobnie jak wrak w Pearl Harbour - nie wyciągnięty i nie otwierany do tej pory.
01dalton Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Witam . Z tego co mi wiadomo to w którymś z muzeów francuskich są przynajmniej dwa czołgi wyciągnięte z dna sherman i stuart - były foty pare lat temu na tym forum . Za to nie widziałem żadnych fotek wyciągniętych samolotów . Pozdr.
acer Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Nie mają wyciaganych bo mają oryginały nie pochodzące z wykopków :)Część sprzętu alianckiego czy niemieckiego była na wyposażeniu armii francuskiej jeszcze długo po wojnie (pantery np.)Dlatego jest u nich co oglądać. Podobnie jak w Finlandii - tam Stugi z 1944 służbę zakończyły dopiero w 1966 r. Syryjskie Pz IV walczyły jeszcze w 1967 r. U nas za to wszystko poszło do huty :(W trakcie obchodów inwazji w 1994 (50-lecie) w relacjach telewizyjnych i zdjęciach lotniczych gołym okiem widać było leżące pod wodą u wybrzeża pełne barki desantowe...
herbstnebel Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 To niech zrobią 'ekshumację' kretyni jedni za przeproszeniem. Bo nie mówicie mi, że tam nie ma skażenia typu trotylem, benzyną, olejami albo innymi środkami wybuchowymi czy tam ciężkimi. Tak właśnie się szanuje środowisko w UE.
herbstnebel Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 A nawet jak to nie przerdzewiało jeszcze do szczętu to jak przerdzewieje i zacznie cieknąć - to 'ino roz'już nie takie były katastrofy naturalne, że plaże Francji czy tam Hiszpanii były czarne od bizmutu... Ale coś lekcji z tego nie wyciągnęli.
acer Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Pod Verdun też mieli opory przy gmeraniu i próbacu wyciągnięcia z bunkrów składowanego tam gazu w beczkach - bo cały teren to cmentarz....Podobnie tam w Normandii...
Erih Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 herbstnebel , chyba mazutu ?? To zawsze jest dylemat - zostawić poległych na wieczną służbę czy naruszyć ich spokój w imię czystej plaży...
MK Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 naleziony wrak to prawdopodobnie najstarszy istniejący P-38. Samolot ma zostać odnowiony. Dokładne miejsce wypadku trzymane jest w tajemnicy w obawie przed złodziejami."1. Ma zostać odnowiony... zawsze jest walka między tymi, którzy chcieliby zostawić fanta w stanie, w jakim został wydobyty, a tymi, którzy chcą odrestaurować na cymes... Jak dla mnie restauracja nie powinna się odbyć, wydobyty, oczyszczony i zakonserowany świadczyłby o swojej przeszłości.2. w obawie przed złodziejami... nawet nie komentuję... wiadomo, o kogo chodzi i jak nas postrzegają... smutne.Przy okazji - niesamowite zdjęcie, dla mnie szok!!!!
herbstnebel Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 czarnym, lepkim i ropopochodnym Erih, nie pamiętam dokładnie :) ale plaże wyglądały jak przedsionki piekła....MK, już pomijając odkrywców i Polaków na wyspach bp nie wiem do czego pijesz :), przecież taki samolot nawet dla zamożnego angola jest cennym kąskiem! Przecież by tego nie kopnął jeden z drugim jak muchomora w lesie, bo to jakby pogardzili kilkoma sztabkami złota... Oni też potrafią być na zachodzie obrotni - whatfor pisywał na swojej stronie jak to kat wieszający skazańców z Norymbergi sprzedawał potem sznur w kawałkach na którym wieszał, z których to kawałków wyszłoby kilka kilometrów sznura... :>
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.