Kiler Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 Witam!Apeluje do gdanskich kolekcjonerow (moze grupa Westerplatte) o zajecie sie tematem. Pod koniec tygodnia w czasie prac budowlanych wykopano rame dziala przeciwlotniczego. Wg relacji swiadka, koparka ledwo ja wyjeto z wykopu. Z uwagi na odleglosc nie moge sie zajac ratowaniem tej ramy, wiec pisze o tym na forum. Podobno chca ja pociac na zlom. Szkoda!!!Jesli bedzie zainteresowanie tematem, zamiesze adres gdzie ja wykopano.
jaca2003 Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Podaj miejsce.Moze być na prv.Pozdrawiam
akagi Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Kiler, podaj szczegóły na priv - zajmiemy się tematem.sony@onet.pl pozdrawiamJacek akagi" HaberFundacja Wojskowości Polskiej
wars98 Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Witam!Kiler. Pomorze zajmie się tym tematem. Jakby coś to pisz na priv. - wars98@wp.plPozdrawiamwars98Fundacja na rzecz ochrony zabytków techniki militarnej Fort-Rogowo" - Muzeum Lotnictwa i Techniki Militarnej w Rogowie.
Kiler Napisano 29 Październik 2007 Autor Napisano 29 Październik 2007 Panowie, rame znaleziono na ul. gen Fosza (Foscha, nie znam Gdańska). Byla ona w wykopie pod tymczasowy wodociag obslugujacy budowe. Gdyby cos sie Wam udalo ustalic, dajcie znac na forum.
jaca2003 Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 No cóż Polski złomiarz siłą jest i BASTA.PozdrawiamP.S.Plan gry na jutro?Znależć złomiarza.
Kiler Napisano 29 Październik 2007 Autor Napisano 29 Październik 2007 ->jaca2003 znaczy co? Rama poszla na zlom? Wiadomo chociaz co to bylo?
jaca2003 Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Komandosy co pilnują budowy powiedzieli ze byli panowie z palnikami i kamazem.Moze jutro da się namierzyć gości.Pogadamy z kierownikiem budowy może da namiar na złomiarzy.Pozdrawiam
wars98 Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Kiler. Jaca sobie żartuje. :)Od kolegów z Trójmiasta dostałem informację, że jutro mają sprawdzić co i jak.Pozdro. wars98
wars98 Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Woytas. No wszędzie to ja być nie mogę... Ale zawsze może być, jakaś miła niespodzianka. :) A swoją drogą to ciekawe, czy i jeśli tak, to co wyszło?
jaca2003 Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 No skoro Piotrze uwazasz ze zartuję to powinieneś już siedziec w pociągu do Gdańska i sprostować osobiście mój żart.Ale skoro wiesz lepiej...Pozdrawiam
balans Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Nie bardzo rozumię co się tam dzieje u Was w Gdańsku!Jeżeli faktycznie coś sporego" wykopano i nie powiadomiono o tym odpowiednich służb, tylko lunięto to złomiarzom czy innej prywatnej inicjatywie" - to jeżeli ta cała historia jest prawdziwa, to ktoś powinien sobie już kupować worek cebuli...P.S.U nas, na południe od Gdańska, też pewnie w takiej sytuacji byłoby podobnie...pozdrobalans
wars98 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Jaca. Pisaliśmy o jednej porze. :oSzkoda... :[
Kiler Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Fajnie, ze miejscowi zajeliscie sie tematem. Mam nadzieje, ze uda sie namierzyc ten punkt skupu złomu. Jestem strasznie ciekawy co to za ramka byla dokladnie. Czekam na jakies informacje.
jacenty2004 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Może jednak ten Gdańsk lepiej będzie oddać Niemcom ? I pytanie :Gdzie konserwator ...jego mać ?!!! Gdzie nasza dzielna milicja ,tak walcząca po lasach i zagrodach z grabieżcami dobra narodowego ?.... Pewnie złomiarze cięli to pod komendą więc dlatego nie zauważyli ? :)
bocznica Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Warsiu taki jestes wyszczekany to masz okazje sie popisac..Dobierz sie do dupy Invest Komfort S.A Gdynia haha :)))
wojtekA Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Jakos wcale nie zostalem przekonany, ze to byla rama do dziala.Z dział, to najczesciej dziala sama wyobraznia: ktos cos widzial, gdzies, jakos itp..itd..To tak jak z czolgami zalegajacymi w wiekszosci stawow i jezior, rzek i bagien.
jaca2003 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Nie udało sie namiezyc panów od surowców wtórnych.Podobno to było duze i podobno zardzewiałe.Ale co to było to już się raczej nie dowiemy.Obskoczyłem kilka największych złomowców w Gdańsku ale tam nic co by przypominało coś interesujacego nie trafiłem.Szkoda ze info było tak póżno ale tródno wymagać zeby kol Kiler monitorował wszystkie budowy w kraju.Pozdrawiam
Kiler Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Podalem informacje, najszybciej jak moglem, to jest zaraz po tym sie sie dowiedzialem o tym od kolegi. W wykopie tym znaleziono owa rame i klkanasie tub na pociski dlugosci 1.2m. Swiadek, ktory pamieta wojne, twierdzi ze bylo tam stanowisko przeciwlotnicze.Dziekuje osobom z forum,za powazne potraktowanie tematu i za zainteresowanie sie tym wydarzeniem. Moze jest jeszcze iskierka nadziei na odnalezienie tego przedmiotu?
jaca2003 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Ja tylko zartowałem z ta kontrolą wszystkich budów.Czy jest szansa odnalezć?No cóz zawsze jest.Ktoś może to trafic poza Gdańskiem na jakimś złomie.Nie wiadomo dokad to pojechało.A tak w ogóle to w tym rejonie było w h... stanowisk flaków.Pozdrawiam
mietek Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Czyli na Suchaninie?W ktorym miejscu bylo to stanowisko?Faktycznie ze wspomnien ludzi ktorzy tam mieszkaja to byla mowa ze w okolicy bylo (byly) stanowisko(a)p-lot, najpewniej 88. Mialo jedno byc gdzies tak na wysokosci cmentarza francuskiego (lekko w strone osiedla akademickiego), od strony dzialek/osiedla akademickiego.Czy tam tez bylo trafienie?
Kiler Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 Nie znam Gdanska, adres pisalem kilka postow wyzej.
Blitz45 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Jeżeli poruszamy już temat dział plot. w Gdańsku, to chciałbym przypomnieć, że kilka lat temu na gdańskim złomowcu w Szadółkach, przewalała się połówka słynnej ,,acht koma acht” Została wyciągnięta w podobnych okolicznościach jak ta na Suchaninie, w czasie prac budowlanych (chyba w Kokoszkach?), pociski zabrali saperzy, a cała reszta trafiła na złomowisko. Na jej szczęście nie trafiła do chińskiego pieca, kupił ją ktoś z południowej części polski. Może ktoś z szanownych forumowiczów wie, do jakiej prywatnej kolekcji trafiła ta gdańska 88?Mietek lokalizacja, jak najbardziej trafna, teren budowy przy skrzyżowaniu ulic Focha z Powstańców Warszawskich (naprzeciwko cmentarza francuskiego). Pojedz trochę dalej na Morenę, a znajdziesz tam kilka betonowych podstaw od dział plot.PozdrawiamBlitz45
mietek Napisano 31 Październik 2007 Napisano 31 Październik 2007 Blitz45 - dzieki.Czyli jedno stanowisko sie juz wyjasnilo, slyszalem o nim jakies 3-4 lata temu. Kolejne jest widoczne (przy Sobieskiego, gorka za szkola mechaniczna). Trzecie zas mialo byc gdzies w linii pomiedzy nimi. Czyli teren bylych dzialek, tak na linii marketu Albert.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.