Skocz do zawartości

Zamach na ambasadora w Iraqu

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Tak powiedz to arabom zeby nie ingerowali w zachod lol. Nie ma co sie patyczkowac ktos tam musi zrobic porzadek. Pomysl o ludziach ktorzy chca tam normalnie zyc oni nie chca panstwa wyznaniowego takiego jak Iran czy kiedys Afganistan. Zycie w takim kraju to pieklo na ziemi.

W sumie masz rację, ale popatrz. Przez tyle wieków wszystkie wojny między wschodem a zachodem były prowokowane przez Zachód. Wojny Krzyżowe, wygnanie arabów z hiszpani, wtranżolenie się w sprawy Izraela, i wiele innych. A pozatym to zupełnie inna kultura, jeśli człowiek od urodzenia wychowywany jest w ormalnym" państwie wyznaniowym to nikt tam nie powie że tam jest piekło. popatrz się tylko na to co dziej się teraz w Birmie, masz skutki wtrącania się w sprawy religijne. Do tego bezsensowne.

A co Cię oni obchodzą? Jaki Polska ma w tym interes? Jaką krzyść odnieśliśmy? Jak na razie wyłącznie pompujemy kasę w tą operację, zgineło kilku naszych, gdzie są kontrakty handlowe, wizy dla Polaków do USA itp? Jedyna korzyść to chyba tylko doświadczenie bojowe żołnierzy.

Kol Cronos , wszystko pięknie ładnie ale to Islam jest strona agresywną we wszystkich tych konfliktach z wyjątkiem palestyńsko-izraelskiego.To Islam od VIII w naszej ery podbijał zbrojnie Bliski Wschód , Afryke Północną , Półwysep Iberyjski i Bałkany. Kolebki cywilizacji europejskiej jakby nie było. Zbudowali tam własną , wcale przyjemną i baedzo zaawansowaną w porownaniu z ówczesną Europą Zachodnią cywilizację która zeszła na psy pod ciosami najpierw Mongołów a potam Seldżuków.A teraz tamtejszy wyż demograficzny zżera frustracja zrodzona z biedy i beznadziei, sprytnie wykorzystywana przez wachabickich fanatyków..
PS Z Iraku powinniśmy się wynieść bo nic tam po nas ani po Amerykanach. Tyle że dopiero wtedy tam się zacznie i polecą trupy..

Doświadczenie bojowe ma znaczenia, ale w tej chwili czas na dyskusję o tym nie jest najlepszy.

Co do tego konkretnie zamachu to mam nadzieję, że na polskiego ambasadora trafiło przypadkiem.

Gdyby było inaczej, i gdyby cel ataku był wybrany przez terrorystów świadomie, to sprawa wyglądać może wyjątkowo nieciekawie.

Jeśli zamach ten sprowokuje on jakichś debili do podniesienia postulatu naszego wycofania się z Iraku w trakcie kampanii wyborczej, to powtórka ze scenariusza hiszpańskiego może być prawdopodobna.

A boję się, że debili w naszej „polityce” nie brakuje.

Obchodzą mnie bo to też ludzie :) Widze ze patrzysz tylko przez pryzmat interesow. Co maja do tego wizy ? Wg mnie wizy powinny byc bo Polacy sa sami sobie winni i ty dobrze o tym wiesz :)
Faktycznie zginelo kilku naszych, amerykanow zginelo z 3000 a w Vietnamie zginelo ich ponad 50.000 wiec nasze straty sa wlasciwie zerowe. Wiecej ludzi pewnie na poligonach ginie :] Takich spraw sie nie przelicza na pieniazki tylko na interesy polityczne. Pozatym lepiej zeby wojsko bylo na misjach niz siedzialo bezczynnie w koszarach :)

A co do zycia w panstwie wyznaniowym, tam nikt ci nie powie ze zle sie zyje. To oczywiste tam nawet za zle myslenie mozesz zostac ukamieniowany. Poczytaj sobie jak sie zylo w Afganie za czasow talibow. I tak o wielu rzeczach nie wiemy.
A co do wojny w Iraku to i tak wiekszosc twierdzi ze amerykanie walcza tam dla ropy, w vietnamie i korei pewnie tez dla ropy walczyli ;) No coz to co mysli wiekszosc nijak ma sie do rzeczywistosci i tak wiekszosc jest manipulowana przez media - czyt. nowoczesna propagande dajaca wiadomosci takie jakie chca byc czytane przez owa wiekszosc :)

Naiwny człowieku, naprawdę wierzysz, że ta wojna jest w obronie ludzi??? Nie prowadzi się wojen charytatywnych, wojny prowadzi się żeby osiągnąć jakąś korzyść, coś zdobyć, a nie marnować życie ludzi w imię pierdół, ideologii, niesienia demokracji - to bajki dla idiotów. Nic mnie nie obchodzą Irakijczycy, a jak już są tam nasi żołnierze, to pytam się po co??? Co osiągnęli, co zdobyli, o jaką korzyść dla kraju walczą? To nie jest misja ONZ, więc poza układem wasalnym wobec USA w imię czego marnujemy budżetowe pieniądze na wysyłanie tam wojska?

Naiwny czlowieku" - wypraszam sobie takie odezwy :)
Masz prawo do wyrazanie swojego zdania ale nie obrazaj innych. Mam swoje zdanie a twoje argumenty nie przekonuja mnie do tego, zeby je zmienic. Zreszta twoje zdanie nie rozni sie od wiekszosci tzw. krzykaczy bez obrazy. Pozdrawiam :)

Przepraszam, jeżeli uraziłem Cię sformułowaniem aiwny człowieku". Mnie niestety też nie przekonują argumenty, że nasi żołnierze walczą w Iraku o wolność i demokrację dla uciśnionego narodu irackiego, w dodatku w interesie naszego kraju. Moim zdaniem ta misja to marnowanie budżetowych pieniędzy. Pozostańmy przy swoich zdaniach, a kto jest naiwniakiem lub krzykaczem pokaże przyszłość.

No problem Danieloff :) Zreszta ten temat jest dosc skomplikowany i zeby na ten temat dyskutowac trzeba by bylo nic nie robic tylko pisac :) Dlatego i tak piszemy ogolnikami. Najwazniejsze zeby dyskutowac w pokojowej" atmosferze :] wojen i tak jest wystarczajaco duzo na swiecie ;)

Fakt, niestety jeden z oficerów BORu zginał. Pokój jego duszy.

Panowie,
Zamiast powtarzać propagandowe slogany o wolności" zasłyszane w wieczornych wiadomościach, poświęćcie nieco ponad 20 min i posłuchajcie wykładu prof. Brzezińskiego: Prognoza dla świata".

http://www.tvn24.pl/12690,1523243,wiadomosc.html
(należy uruchomić projekcję podpisaną: Wykład profesora Brzezińskiego")

Może cokolwiek zrozumiecie z tego co się obecnie dzieje i w jakim kierunku to wszystko zmierza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie