scapa flow Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 Witam forumowiczow,Moze ktos z Was Drodzy Koledzy wie jak to jest z uzywaniem wykrywacza w okolicach Verdun we Francji?Obilo mi sie kiedys o uszy, ze tak owy zakaz tam istnieje z powodu wielkiej ilosci wybuchowego dziadostwa, ktore zalega tam w ziemi.Podobno duza grzywna grozi razem z zarekwirowaniem sprzetu.Moze ktos z Was juz tam kopal?
Maniek7_2006 Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 Nie to że wybuchowe dziadostwo, ale Prawo Francuskie uważa pola bitew I wojny za masowe groby, i dlatego nie można tam kopać, Verdun to pewnik, ale może inne miejsca we Francji niekoniecznie I wojna.PozdrO
Horhe Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 Po co kopać,wystarczy zerknąć pod nogi lub kopnąć pryzmę ziemi. Wszak ja nie chciałbym trafić na jakiś pocisk gazowy.Używanie tam wykrywaczy jest bezwzglednie zabronione.
Forteca Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 Straż leśna czy też Policja może Cię skontrolować gdy parkujesz poza wyznaczonym miejscem - gdy masz w bagażniku wykrywkę to w najgorszym przypadku konfiskują samochód.Na wyznaczonym parkingu też mogą czekac, gdy ktoś życzliwy zobaczy jak wyjmujesz wykrywkę...Lepiej omijać szerokim łukiem
scapa flow Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Napisano 25 Wrzesień 2007 Tak wiecwszystko jasne odnosnie poszukiwan pod Verdun.Wielkie dzieki za wasze posty.A jak jest w Normandii?Czy te same reguly obowiazuja i tam?Z gory dziekuje i pozdr scapa flow
a.korbaczewski Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 ale Verdun to ogromny teren. nie koniecznie trzeba grzebać przy parkingu. można pojechać 20km od głównego cmentarza i też będzie to Verdun. oczywiście samochód zwraca uwagę. częsciowo to tereny wojskowe.
baldigoz Napisano 25 Wrzesień 2007 Napisano 25 Wrzesień 2007 Niemożliwe, w takim światłym kraju takie drakońskie ograniczenia? Czyżby bardziej drakońskie niż w najbardziej podłym i drakońskim miejscu na świecie dla poszukiwaczy - Polsce? Może i u nas wprowadzić taki zakaz poszukiwania na polach bitew?
Kaligari Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 a bylby ktos chetny na wyprawe do Normandii?tak z ciekawosci pytam:)))tak na okrase podaje link http://www.nat-military-museum.lu/pageshtml/whatsnew.php w ardenach sie nie kopie bo wiekszosc rzeczy lezy na wierzchu przykryta liscmi;)ale sa tez tacy ktorzy kopia:)))
Argonauta Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 cyt.... Niemożliwe, w takim światłym kraju takie drakońskie ograniczenia? Czyżby bardziej drakońskie niż w najbardziej podłym i drakońskim miejscu na świecie dla poszukiwaczy - Polsce? Może i u nas wprowadzić taki zakaz poszukiwania na polach bitew? koniec cytatuHahahah dawno sie tak dobrze nie ubawilem ;-))))) ciekawym jak to bys chciał wyegzekowac, skoro Polska to jedno wielkie pobojowisko ;-))), wiem wiem co napiszesz ...zakazac kopania wszedzie i wszystkim, tylko ze tu cie musze zmartwic .....wiekszosc poszukiwaczy (w tym i ja) i tak to bedzie miec gdzies, a sam przepis jest nieegzekwowalny ..... Polska to nie Francja ;->
Adr Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 teraz przyznam sie ze po przeczytaniu w.wy. postow normalnie sie speszylem a mialem (i ciagle mam) zamiar wybrac sie z wykrywka na pola normandii w przyszle wakcje jak do Polski bede wracac.. No ladnie. pozdrawiam
scapa flow Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 Ja mialem nadzieje, ze te drakonskie" zakazy odnosza sie tylko do Verdun. Trzeba bedzie w takim razie jeszcze raz wszystko przemyslec.
Argonauta Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Nie wiem jak sytuacja wyglada obecnie, ale bylem pod Verdun gdzies w 94, albo 95, zwiedzalem pobojowisko chyba caly dzien i nikt mnie specjalnie nie niepokoił, generalnie nie krecilo sie za duzo narodu, przy ilosci fantów tam zalegajacych moim prywatnym zdaniem wykrywka jest zbednym gadzetem, a wrecz bedzie przeszkadzac, wiele rzeczy lezy ( lezalo ??? ) zwyczajnie na wierzchu, po jakies godzinie myszkowania mialem juz bagnet do bertiera w pochwie i kilka helmow , ktore jednak ze wzgledu na stan zachowania odpuscilem sobie ....... o drobnicy typu ammo, niewypaly czy resztki oporzadzenia nawet nie wspominam.
a.korbaczewski Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 byłem w Normandii 2 razy, jest pare zacisznych miejsc do spokojnych poszukiwań. Szczególnie na drodze do Cherburga może byc cos ciekawego w podmokłych bajorach i łąkach.
krasnoludek Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Fakt także odwiedziłem Normandię dwa razy i są tam miejsca zaciszne. Jednak nie ryzykowałbym - mieszkańcy sami zawiadomią policję. Natomiast pod Verdun - wykrywacz to idiotyczna sprawa. Tam nawet na parkingach znajdują się odłamki, nie wspominając o terenie.
koenigtiger Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 ciekawe Kiedy czytam powyższe posty Szanownyych Kolegów to prypominam sobie tegoroczną wyprawę po Verdun. Jeżdziłem rowerem po terenie bitwy [przez kilka godzin i pomny na relacje na tut. forum patrzyłem pod nogi -ni cholery na stanowiskach w lesie i w transzejach - żadnego Bertiera itd. Teren wydaje się ostro wyczesany i moje oględziny transzeji przpominają oględziny torowiska tramwajowego . Może ktoś przsytoczy jakiś budujący przkład z tej okolicy
Argonauta Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Nie potrafie sie do tego odniesc, nie wiem jak sytuacja wygląda obecnie, bylem tam dobre 12 lat temu i pamietam ze znalezienie pamiatek z bitwy nie stanowilo wtedy wiekszego problemu ..... kto wie moze faktycznie turysci i odwiedzajacy wyzbierali to co lezalo na wierzchu ????
krasnoludek Napisano 29 Wrzesień 2007 Napisano 29 Wrzesień 2007 To może trzeba było zsiąśc z roweru :) taki sobie żarcik. Bo ja jakoś znalazłem nawet pociski sporego kalibru, kilka metrów od oficjalniej ścieżki, całą masę odłamków i kul od szrapneli. Stanowiska polowe wzmocnione blachą falistą. No Berthiera nie trafiłem ale łuski od niego tak. I zaznaczam nie zapuszczałem się nigdzie specjalnie w ostępy leśne. Naprawdę polecam
scapa flow Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 Czy moglby ktorys z Kolegow wrzucic na forum skany artykulu o Verdun (chyba pt. Verdun, 210 km2 piekla na ziemi" czy cos takiego), ktory ukazal sie w Archeologii Wojskowej" w dwoch czesciach. zgory wielkie dzieki
elpasys Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 Tak kiedyś wyglądało pole bitwy pod Verdun.
krasnoludek Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 Jeśli wytniesz zwłoki i karabiny to generalnie dalej tak wygląda
beaviso Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 Na jednym z zagranicznych forów widziałem fotki z amatorskiej eksploracji w Normandii. Kolesie chodzą tropem FJ. Szukają nawet na poboczach dróg. I znajdują :) Kilka hełmów, moździerz, drobiazgi... Dotarli nawet do jednego miejsca z fotki, na której FJ mają stanowiska przygotowane na małym nasypie. Po latach okazało się, że co nieco w tym nasypie zostawili. Tak więc są i tacy, którzy w Normandii szukają.M.
scapa flow Napisano 22 Listopad 2008 Autor Napisano 22 Listopad 2008 Hej Beaviso,A mozesz podac link do tego watku na tym zagranicznym forum?Z gory dziekujemypozdrScapa Flow
marmotor Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 W Belgii i Holandii jest zakaz. Wszystko jest traktowane jako mogiła wojenna. Jak Cię złapie Policja, Leśniczy to stracisz wykrywkę i pewnie auto. Zostanie zabezpieczone na poczet kar sądowych.Radzę nie ryzykować. Moja siostra mieszka w Gellen i ją o to pytałem jakiś czas temu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.