Skocz do zawartości

Twierdza szyfrów

sp8oob

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 264
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Ok jedziemy dalej :)
Odcinek 4.
Początek całkiem dynamiczny, sceny walki, to już mityczne robienie Małacha za muchę na murach zamku bez kaskadera jest.
aha coś się im spaliło w laborce i bomby a na czas nie będzie :F
Na samym początku oglądają ddws - i tu prośba, jak ktoś wie załączona lista twórców z jakiego jest numeru ddws to proszę o namiary :D bo nie mam tego odcinka po szybkim przeglądzie stwierdzam :( Ale nie jestem Wołoszański żeby mieć dostęp do oryginalnych taśm :)
a wracając: Noo środek trochę statyczny, ciut się ciągnie, ale akcja się dzieje daleko od Polski i ciekawie się to ogląda.

Tomasz Dedek jako rosyjski generał jest nie do pobicia. Tylko on się potrafi tak żywiołowo wściekać.
Szyc jako SS rzuca minki i się zgrywa jak to on tylko potrafi.
Aha, wspomniane o odrzuceniu Rosjan spod Lubania o którym tak wyżej dyskutowaliśmy. Ogólnie serial zmierz a b. dobrym kierunku IMHO! polecam :)

:) na razie nie zrozumiałem z Twojego postu minimum połowy, poczekam do piatku, zobaczę omawiany odcinek i spróbuję zrozumieć jeszcze raz :)

A jeśli chodzi o film to nadal najmocniejszą jego stroną dla mnie są mundury i sprzęt nie fabuła i gra aktorów.
Pozdrawiam
Darek

chodziło mi o użycie bomby przez aliantów w kontekście zapoczątkowanym przez kolegę Indiana bodajże co by było gdyby" wojna ciut się przedłużyła :)
jak wiadomo Amerykanie bardzo chcieli użyć bomby ws Europie ale nie zdążyli, a gdyby mieli okazje to rozwaliliby pewnie jakieś duże miasto - może Szczecin, może Wrocław? Wyraziłem więc mając na uwadze niemiłe doświadczenia Japończyków, zdanie, że dobrze iż to się skończyło w maju 45. O napromieniowaniu przez Niemców nie mówiłem :P

Mnie zainteresował Kubelwagen w malowaniu AK z charakterystycznym znakiem palemki na na przednich drzwiach .
Wydaje mi się ,że przemkneła też ciężarówka w/w malowaniu.
Co WY na to koledzy wszak to końcówka wojny, zima itd ?
Pozdrawiam.

Z tej wyskoczył.
No żółtawe malowanie ma. Może to coś wspólnego z programem atomowym. Znaczy z przewozem chemikaliów na przykład?? Nie wiem, a palemka jeśli była to przecież zeskrobana :)

A nie przesadzajcie. Kloss - głównie dział się w zamkniętych pomieszczeniach, szczególnie te części jak był teatrem telewizji na żywo (o ile pamiętam). Jedynie bardzo nastrojowa muzyka i wspaniałe aktorstwo Mikulskiego ratowało sytuację CZĘSTO. Może i macie rację, że porażka. Ja od siebie uważam, że aktorzy polscy, którzy by rozkręcili ten serial i mogli by skreować nowych klosów, grają tutaj drugoplanowych :)

A moment - to w temacie na forum już było, że ktoś miał żółty zasobnik na maskę i się pytał czy to z DAKu jest. Ale się okazało, że to pod koniec wojny produkowany, a farbę miano nakładać w jednostkach i wychodziły takie żółte... może z samochodami było podobnie???

Mimo wszystko jeśli tak, to by mogli bardziej tą palemkę zamalować :D

A ja dalej nie wiem jaką część DDWS oglądali w odcinku 4-tym. i nie mam tej części (a kolekcjonuję) :(

piaskowy kolor to kolor fabryczny. Czołgi na front tez jechały w kolorze piaskowym i na miejscu je przemalowywano odpowiednio do warunków. I tak było z wiekszością sprzętu.
W filmie Upadek" w jednej ze scen przemyka sdkfz 251 całkowicie pomalowany na piaskowo ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie