pawel2213 Napisano 29 Marzec 2011 Napisano 29 Marzec 2011 Siostra mojej Babci była łączniczką AK. Posiadała maszynę do pisania . Często przebywało u niej dowództwo BCh oraz AK , przebywał tam także Jan Piwnik Ponury. Obaj bracia babci byli w AK i zostali odznaczeni w bitwie pod Szewcami. Babcia byłą w BCh. To większość ze strony mamy. Ze strony taty jedna ciocia była w AK na ziemi Radomskiej.
pawel2213 Napisano 29 Marzec 2011 Napisano 29 Marzec 2011 Jeszcze zapomniałem dodać mój stryj Antoni walczył w wojnie Rosyjsko-Japońskiej zmarł w wyniku choroby której dostał na wojnie.
Slajmi130 Napisano 2 Kwiecień 2011 Napisano 2 Kwiecień 2011 Dziadek mojej żony był nawigatorem w dywizjonie 307 Nocnych Puchaczy, a babcia tajne komplety, AK,
Slajmi130 Napisano 2 Kwiecień 2011 Napisano 2 Kwiecień 2011 Przepraszam błąd Lwowskich Puchaczy, napisałem nocnych bo to był Nocny dywizjon. i rysunek odznaki która sie cudem ostała i jest w naszych rękach.
sebo_sek Napisano 22 Lipiec 2011 Napisano 22 Lipiec 2011 Dzidek po stronie ojca:I wojna światowa i służba w II Korpusie Polskim w RosjiW początkowym okresie I wojny światowej został aresztowany przez Rosjan i uwięziony w więzieniu w Smoleńsku. Następnie wcielono go do armii rosyjskiej. W Smoleńsku ukończył szkołę podoficerów artylerii. Przydzielony do 5 baterii 52 górskiej brygady artylerii polowej, został skierowany na front w Karpaty. Za męstwo w walkach dostał medal św. Jerzego. Po wybuchu w Rosji rewolucji lutowej wstąpił do II Korpusu Polskiego, w którym służył w IV brygadzie artylerii. Podczas bitwy pod Kaniowem 11-12 maja 1918 został ranny, a następnie wzięty do niewoli niemieckiej. Zbiegł z transportu kolejowego (ponownie ranny) i dołączył do tworzącej się 4 Dywizji Strzelców Polskich gen. Lucjana Żeligowskiego. W styczniu 1919 mianowano go dowódcą 2 baterii I dywizjonu artylerii; uczestniczył w bitwach z bolszewikami pod Odessą i Tyraspolem. Następnie pieszo przedostał się do Polski.Lata 1919-1920Wstąpił do odrodzonego Wojska Polskiego. Walczył z Ukraińcami podczas ataku wojsk polskich na Jazłowiec – Halicz. Ukończył podchorążówkę artylerii w stopniu podporucznika. Brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej 1919-1920; walczył m.in. na przedmościu warszawskim w sierpniu 1920 jako oficer 9. baterii 19 Pułku Artylerii Lekkiej w składzie 1 Dywizji Litewsko-Białoruskiej. Został odznaczony Krzyżem Walecznych za odwagę i zimną krew" wykazane 15 sierpnia 1920 w bitwie pod Radzyminem (zawrócił na stanowiska ok 200 uciekających żołnierzy). Brał udział w dalszych walkach Dywizji pod Lidą, Wilnem i Rykontami.Okres międzywojenny i kampania wrześniowa 1939Od 1921 pracował w PKU-Wilno jako urzędnik ds. specjalnych. Od połowy lat 20. był szefem ekspozytury Oddziału II Sztabu Generalnego WP w Wilnie. Jednocześnie podjął studia prawnicze na Uniwersytecie Wileńskim. Ukończył szkołę podchorążych piechoty wyróżniony pamiątkową szablą. W 1930 przeszedł w Warszawie specjalny kurs wywiadu i kontrwywiadu. Od 1933 był szefem placówki wywiadowczej w Siedlcach. Doprowadził do schwytania wielu agentów sowieckich i niemieckich. Brał udział w wojnie obronnej 1939 w obronie Wilna i obronie Grodna. Dostał się do niewoli sowieckiej, ale nierozpoznany przez NKWD jako oficer po kilku dniach uciekł z obozu jenieckiego.Konspiracja antyniemiecka[edytuj]W czasie okupacji niemieckiej zaangażował się w działalność konspiracyjną. Początkowo współorganizował tajne struktury IV Okręgu Tajnej Armii Polskiej na Podlasiu. Następnie został szefem lokalnej komórki wywiadu. Wraz z TAP przeszedł do Konfederacji Zbrojnej, a potem do Narodowej Organizacji Wojskowej. Od końca 1942 był członkiem Narodowych Sił Zbrojnych, w których pracował w komórce wywiadu i kontrwywiadu Okręgu XII Podlaskiego. Trzykrotnie był aresztowany przez Niemców, ostatecznie trafił do obozu koncentracyjnego na Majdanku, z którego po kilku miesiącach został zwolniony. Opracował plan odbicia z więzienia siedleckiego kilku oficerów NSZ, w tym komendanta Okręgu XII, ppłk. Stanisława Miodońskiego ps. Sokół", a następnie współdziałał w jego realizacji.Konspiracja antykomunistycznaPo wkroczeniu do Siedlec Armii Czerwonej został aresztowany przez NKWD i wywieziony do łagru filtracyjnego nr 283 w Stalinogorsku pod Smoleńskiem. Po powrocie do Polski w 1945 zaangażował się w antykomunistyczną działalność konspiracyjną w ramach Narodowego Zjednoczenia Wojskowego. Był zastępcą, a od kwietnia 1946 pełnił funkcję komendanta Okręgu Podlaskiego NZW. Zorganizował 3 oddziały Pogotowia Akcji Specjalnej. W grudniu 1950 został aresztowany przez UB. Po brutalnym śledztwie w więzieniu przy ul. 11 Listopada w Warszawie został skazany na śmierć przez przyrodniego brata Adama Michnika-stalinowskiego sędziego Stefana Michnika. Stracono go 7 czerwca 1952 w więzieniu mokotowskim.W 1998 został zrehabilitowany. Miejsce jego pochówku do dziś jest nieznane. Grób symboliczny znajduje się na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie, w Kwaterze Na Łączce".Był odznaczony m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i Krzyżem WalecznychDziadek ze strony mamy był w AK, ale w czasie powstania miał żółtaczkę - o powstaniu NIGDY nie mówił, temat zbyt bolesny. Pradziadek ze strony mamy walczył we wrześniu, potem we Francji.Pradziadek mojej żony bił się pod Monte Cassino i przeszedł dalej szlak z Andersem.Pozdrawiam
steell Napisano 22 Lipiec 2011 Napisano 22 Lipiec 2011 Przed wojną kapral jak widać, we wrześniu nie zmobilizowany, ze względu na pracę na PKP, w czasie wojny awansowany do stopnia plutonowy AK okręg lwowski
jotem Napisano 22 Lipiec 2011 Napisano 22 Lipiec 2011 Moi dziadkowie w I wojnie w CK armii.Druga zastala jednego z nich we Francji,gdzie uczestniczyl w komunistycznym ruchu oporu,ojciec mamy na podhalanskiej wsi ukrywal w skrytce pod warsztatem kowalskim LUDZI tak odpowiedzial na moje pytanie :Kogo?
jpiotrt Napisano 11 Sierpień 2011 Napisano 11 Sierpień 2011 Brat mojego dziadka, niestety już 12 lat nieżyjący, we IX '39 był brygadzistą rusznikarzy, czyli m.in. sprawdzal mocowania bomb i montował zapalniki, w 21 Eskadrze Bombowej 2 PL w Krakowie. 21 Eskadra poza działaniami w Brygadzie Bombowej dokonała 2 IX pierwszego ataku na Niemcy w IIWS. Potem trafił do SBSK, był ranny w Afryce, następnie był przez jakiś czas ordynansem gen. Sosnkowskiego, następnie trafił do 307NFSq, drugiej polskiej jednostki biorącej udział w operacji Market-Garden, tak a propos. Do Polski nie wrócił, zabroniła mu jego matka a moja prababcia. Jeden z jej braci jako porucznik C.K armi dostał się do niewoli rosyjskiej, przebywał w twierdzy w Omsku gdzie spotkał swojego najlepszego kolegę z gimnazjum, pozniejszego gen. Waleriana Czumę. Po rewolucji uciekł przez Władywostok do Armii Hallera i tak wrócił do Polski. Był jednym z anjbliższych współpracowników Witosa, w latach 30-tych odwiedzał go na emigracji w Czechosłowacji m.in. z gen. Sikorskim. Po wojnie był aresztowany i przesłuchiwany przez Józefa Światło. Chyba jednak komuchy nie były dostatecznie czujne gdyż jego politycznym wychowankiem był. ks. Karol Wojtyła. Drugi brat prababci był majorem w Legionach, zaś jej brat cioteczny zmarł na tyfus na przełomie lipca/sierpnia 1920 r. w Chełmie jako Ks. Mjr WP. Prapradziadek był w oddziale Mariana Langiewicza podczas Powstania Styczniowego, jego brat został wtedy cięzko ranny. Dalszy przodek był aż w Danii pod dowódzwem Czarnieckiego podczas Potopu".
Horseman Napisano 28 Lipiec 2015 Napisano 28 Lipiec 2015 Dwóch moich stryji zginęło w powstaniu warszawskim.Dziadek,ojciec mojej mamy zginął w 43 w stuthoff,notabene ukrywał się podczas okupacji sowieckiej i niemieckiej,niestety ktos zadenuncjował dziadka na gestapo,podobno jakiś żyd.Mój wuj,Janek Michałowski apałka",prawdopodobnie od 1940 działał w organizacji,zginął jako podchorąży w lipcu 1944 roku razem ze swoim dowódcą.Okoliczności ich śmierci są nie jasne do dzis i chyba nie uda się wyjaśnić?Zginęli zastrzeleni przez sowieckich skoczków smiersza".Czy to była pułapka?hmm
vocum Napisano 16 Październik 2016 Napisano 16 Październik 2016 Nie ma czym się tu chwalić, że mój dziadek służył w Wehrmachcie jest pół Niemcem pól PolakiemBył w 2 Armii Wehrmachtu, która stacjonowała w Polsce i była przerzucana na front Wschodni, mój dziadek brał udział w operacji Barbarossa" a dokładnie służył w jednostce w 2 Armijny Batalion Szturmowy od czerwca zaczął tam służyć od 1943 potem został przeniesiony do XX Korpusu Armijny (III Rzesza)A potem trafił do woli na Syberię ale wyszedł w roku 1965
Jedburgh_Ops Napisano 4 Listopad 2017 Napisano 4 Listopad 2017 Fajny temat.Spora część mojej rodziny od strony mamy wyemigrowała na początku XX wieku do Stanów Zjednoczonych.Podczas II wojny miałem w związku z tym dwóch członków rodziny w US Army. Byli to Chester J. Badenski i Stanley A. Badenski.
Konrad Buczyński Napisano 2 Listopad 2019 Napisano 2 Listopad 2019 Witajcie Mam na Imię Konrad jestem poszukiwaczem i pasjonatem okolicznej historii . Wraz ze znajomymi założyliśmy nowe stowarzyszenie Poszukiwaczy historii "Wspólna Pamięć" i od jakiegoś czasu interesuje nas historia ludności która brała udział w bitwie pod Bzurą , w powstaniach ..itd.. oraz zapomnianymi cmentarzami które staramy się przywrócić do użyteczności . Jeśli ktokolwiek ma jakieś informację o takich osobach bądź wydarzeniach i miejscach chętnie się tym zajmiemy . Łącznie z uwiecznieniem wypowiedzi Waszych dziadków, babć, pradziadków itd... prosze o kontakt mailowy w tej sprawie / oto jedna z naszych dotychczasowych prac : https://podpyskatym.blogspot.com/2019/10/stana-krzyz-na-cmentarzu-na.html Cmentarz ewangelicki We Franciszkanach Gmina Nowy Kawęczyn Prosze o kontakt wszystkich posiadających jakiekolwiek informacje o naszym rejonie . Pozdrawiam Konrad Buczyński
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.