Skocz do zawartości

mjr. Edward Bilik d-ca I/41pp

41pp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I tak aby zakończyć wojenkę" o TABLICE
http://dws.org.pl/viewtopic.php?f=94&t=122937&sid=8a4e8cecc56362e292786200a96546e2&start=25
i jeszcze taki kwiatek:
Witaj 41pp,

Otrzymałeś(aś) nową prywatną wiadomość pt. Re: Samotny batalion,
/bataliony/ 1939" od Tzaw1" na forum dws.org.pl".

Możesz ją zobaczyć klikając na ten link:

http://www.dws.org.pl/ucp.php?i=pm&folder=inbox

Dziwne tylko że Modowie na Odkrywcy zaregowali z szybkością" światła i dzięki temu osiągnęliśmy WSPÓLNY sukces.
A Kol. z DWS się nie spieszyło!
GW
  • Odpowiedzi 274
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Przegraliśmy, jednak to hitlerowcy" a nie niemcy!!!
GW
Tow. Wójt nie zamierza mieszać Niemców w tą sytuację, gdyż czuje się Europejczykiem",
WP też odpadło"
GW
Napisano
Witam już po sesji.
Tak jak napisał Kolega o nicku 41pp nie udało się przekonać RG do wprowadzenia wszystkich poprawek, być może zbyt słabo argumentowałem pewne punkty.
Zmianie uległo:
- słowo w bitwie" zamienione na w walce",
- imię i nazwisko Pana mjr będzie Billik Edward Eugeniusz,
- data będzie bez kropek,
- i zamiast I baonu 163 pp będzie I batalionu 163 pp (korekta twórców tablicy)

Mam małą nadzieje, że jeszcze twórcy po dzisiejszej dyskusji przekonają się do zmiany nazwiska Smarkała na Smerkała i może będzie dopisek żołnierzy WP.
Niestety inne moje uwagi nie znalazły akceptacji.
Ubolewam też, że w dyskusje włączył się tylko z-ca przewodniczącego RG (były nauczyciel historii), sam przewodniczący i ja. Trzeba powiedzieć, że największy wpływ na projekt tablicy miał z-ca przewodniczącego RG.
Sam wójt stanowiska nie zajął i w trakcie tej dyskusji wyszedł z posiedzenia.

Myślę, że jedynym wyjściem na wprowadzenie jeszcze zmian w tej tablicy jest wykonanie telefonów do samego wójta przez osoby dobrze znające temat i wytłumaczenie pewnych faktów podpierając się przy tym stosownymi dokumentami.
Podaje telefony do UG:
- 41 3731340 SEKRETARIAT
- WÓJT GMIN (tylko przez sekretariat)
- 41 3731343 Z-CA WÓJTA
- 41 3731354 PRZEWODNICZĄCY RADY GMINY

Pozdrawiam.
GP
Napisano
Na wstępie bardzo przepraszam, że ponownie zakłócam" wątek... .
Przysłowiowy żal ściska pośladki. WP nie będzie wymienione... . Będą za to hitlerowcy"... . Może jeszcze nie podawać daty wydarzenia? Bo po co jątrzyć! Zresztą
ciemny lud" ponoć kupi wszystko. A tak wogóle, to po co ta cała tablica? - można zapytać szanownego pana wójta. Przyjedzie potem jakiś komisarz unijny, z samej Brukseli, może nawet od poczciwego wuja Leona, starego bojownika o zjednoczoną Europę", zobaczy, przeczyta i dopiero będą problemy... .
Hańba mentalnym pigmejom, pozdro dla wszystkich, szacun dla 41 pp!
PS. Kiedyś jeden z dygnitarzy III Rzeszy powiedział mniej więcej tak: Jak się zabierze im historię [ew.: przeszłość] nie będą wiedzieli kim są...". Chyba niektórym o to właśnie chodzi...
Napisano
Witam Wszystkich.
Tak jak napisał Kolega 41 pp poprawek udało się wprowadzić niewiele.
Przekonałem zaledwie szanowna Rade do:
- zamiast w walce" słowo w bitwie",
- zamiast mjr Billik Eugeniusz będzie mjr Billik Edward Eugeniusz,
- kropek też nie będzie w dacie.

- zamiast I baon 163 pp będzie I batalion 163 pp (poprawka zgłoszona przez twórców).

Mam jeszcze małą nadzieje, że uda się zmienić nazwisko Smarkała na Smerkała. I może będzie dopisek do żołnierzom WP.

Myślę, że jedynym wyjściem, które jeszcze może przyniesie jakiś skutek jest wykonanie telefonów do samego wójta i przewodniczącego wskazując uwagi poparte odpowiednim dokumentem.
Podaje kontakt do UG w Rudzie Malenieckiej:
WÓJT GMINY: Leszek Kuca
tel: (+48 41) 373 13 40
e-mail: wojt@rudamaleniecka.pl
ZA-CA WÓJTA: Piotr Piec
tel: (+48 41) 373 13 43
e-mail: za-ca.wojta@rudamaleniecka.pl
PRZEWODNICZĄCY RADY GMINY: Piotr Pałgan
tel: (+48 41) 373 13 54
e-mail: przewodniczacy@rudamaleniecka.pl

Ubolewam też, że w dyskusji na temat tablicy włączył się tylko z-ca przewodniczącego RG (były nauczyciel historii), sam przewodniczący i ja. Wójt wyszedł w trakcie dyskusji i do żadnej uwagi się nie ustosunkowywał.

Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc.
Napisano
Wzmianki o 1 baterii 7pal, też nie będzie !! ale to akurat rozumię, mogło się kojarzyć z baterią samochodową.
Najważniejsze, że będą obywatele hitlerowcy".
GW
Napisano
w jaki sposób mozna wyglosic protest przeciwko zachowaniu wójta? może zgłosić do wojewódzkiego ośrodka kultury albo do WKZ?

wójt jest przeciez tylko organem na szczeblu gminy, może u góry są chociaż bardziej wyrozumiali ludzie..

Jako mieszkaniec miasta z którego wywodzi się 7PAL, z przykrością czytam to, co wyczynia jegomość wójt Rudy Malenieckiej..

domagamy się umieszczenia tam FAKTÓW HISTORYCZNYCH a nie poprawnosci politycznej za przeproszeniem na szczeblu gminy..!!

pozdrawiam!
Napisano
Dawid, oczywiści, że sprawy nie można odpuścić" zwrócę się do WKZ aby zablokować" akcje małego Wójta, od Wielkich rzeczy!

Dalej proszę o POMOC!!
GW
PS. Czy Wójt z RM będzie pisał Nam, historie na owo"!
Napisano
chyba jak sobie zalozy wlasne państwo :)

z takimi trzeba krótko.
w weekend jak znajdę chwilę, mogę zajrzeć i omówimy to bardziej szczegółowo.
pozdrawiam!
Napisano
To jak już uzgodnicie i odwiedzicie wójta, dajcie znać. Będę wiedział, w którym 997 Was obejrzę.

PS GW, a gdyby tak jednak uwalić sprawę ( na jakiś czas, aż przemyślą ) poprzez WKZ czy inny moloch biurokratyczny?
Napisano
On chyba już założył !!!
Podobno nie będzie według stopni, tylko jak nasz Car /Wójt/ ustali!!
Czyli tak:

http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/tablica_copy2.jpg
Napisano
Drogi Yety, no i o to chodzi, sprawę muszę uwalić", taką Tabliczkę, o tej treści to Gościu może postawić, najwyżej w doniczce" żonki.
GW
Napisano
Yeti, gdzieś w Rudzie M. !!!
Skontaktuj się z kolegą gp".
Pozdrawiam
GW
Poczytaj Jego ostatni post!!

Myślę, że jedynym wyjściem, które jeszcze może przyniesie jakiś skutek jest wykonanie telefonów do samego wójta i przewodniczącego wskazując uwagi poparte odpowiednim dokumentem.
Podaje kontakt do UG w Rudzie Malenieckiej:
WÓJT GMINY: Leszek Kuca
tel: (+48 41) 373 13 40
e-mail: wojt@rudamaleniecka.pl
ZA-CA WÓJTA: Piotr Piec
tel: (+48 41) 373 13 43
e-mail: za-ca.wojta@rudamaleniecka.pl
PRZEWODNICZĄCY RADY GMINY: Piotr Pałgan
el: (+48 41) 373 13 54
e-mail: przewodniczacy@rudamaleniecka.pl

Ubolewam też, że w dyskusji na temat tablicy włączył się tylko z-ca przewodniczącego RG (były nauczyciel historii), sam przewodniczący i ja. Wójt wyszedł w trakcie dyskusji i do żadnej uwagi się nie ustosunkowywał.

Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc.
Napisano
No to do akcji Odkrywcy", mamy okazję wykazać się w odkrywaniu" prawdy historycznej, a nie zamiatania pod dywan" Naszej Historii.
GW
Napisano
Post nie tylko czytałem, ale sam go ujawniłem" :-)

A moje pytanie ocierało się ( tak jak wcześniej Dudzin napisał ) o prawo budowlane. Zakładam, że np montaż tablicy na budynku wymaga np zgody właściciela i architekta. W innych sytuacjach może nadzór budowlany także może reagować.
Napisano
Proponuję uderzyć" przez Wojewódzką Radę Ochrony Walk i Męczeństwa. Najpierw telefon do nich, czy wpłynął do nich stosowny wniosek z RG w celu zaopiniowania tablicy, następnie zasugerowanie, że jako prawi obywatele jesteśmy zaniepokojeni samowolką" RG i fałszowaniem prawdy historycznej poprzez niewłaściwy napis, na co zwracano radnym i wójtowi uwagę, jednak to olali".

Tak jak pisałem bowiem:
Osoba ubiegająca się o upamiętnienie miejsca pamięci zobowiązana jest złożyć wniosek, do którego należy dołączyć:
1. Uzasadnienie wniosku.
2. Określenie rodzaju upamiętnienia: tablica, pomnik, płyta nagrobna, obelisk itp., oraz rozmiary upamiętnienia.
3. Określenie miejsca lokalizacji upamiętnienia, z wyrysem geodezyjnym z oznaczeniem lokalizacji planowanego obiektu.
4. Określenie przedmiotu upamiętnienia (kogo lub co upamiętniamy).
5. Dokładny tekst napisu upamiętniającego.
6. Projekt graficzny upamiętnienia oraz projekt graficzny napisu - kształt liternictwa, wielkość, rozmieszczenie itp.
7. Kosztorys prac.
8. Uchwała Rady Gminy - dotyczy pomników.
Podstawę prawną tych działań stanowi Ustawa z dnia 21 stycznia 1988 r. o Radzie Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa (Dz.U. Nr 2, poz. 2)
Napisano
Pomysł znakomity. Praktycznie wszystkie tego typu tablice powinny mieć akceptację wspomnianego gremium (chyba tylko nie dotyczy to instytucji kościelnych, gdy te są a swoim terenie").
Szczerze mówiąc watpię, czy wójt&co. złożyli takowy wniosek. Samowładztwo (czyt. samowola) lokalnych władców jest przerażające... . Trzeba działać szybko, bo inaczej będzie można tylko odbyć pieszczoty sugerowane staropolskim przysłowiem ;)
Zestaw pozdrowień bez zmian!
Napisano
dudzin: dzieki za ukierunkowanie, to jest właśnie wątek którego nam potrzeba!

dość gawiedziowania hand to hand" to ma być dla obywateli, nie dla spokoju ducha" jakiegoś ograniczonego polityka.

jak wstawi na swój własny pomysł", tak szybko ją zdejmie i zmieni na nową..

pozdro!
Napisano
Uważem, że tego nie można odpuścić",
bo niedługo dojdzie do tego że Sołtys zmieni Nasze Nazwisko i Imie.
PS. Czy w świetle zaistniałej w RM sytuacji można mieć pretensje o POLSKIE OBOZY KONCENTRACYJNE"!!
To tylko mały kroczek!
GW
Napisano
Nie obecnośc, Pana Wójta, nie usprawidliwia Go:

Ostatecznie Pan Wójt, bierze pieniążki z Naszych podatków i ma WAROWAĆ", jak pies przy budzie!!! A nie uda" ma Go pilnować, co zaistniało w tym wypadku!
GW
Napisano
Dzień dobry.
Panowie przepraszam, że dwa moje poprzednie posty są praktycznie tymi samymi. Wynika to z mojej niewiedzy na temat funkcjonowania tego forum. Myślałem, że ten pierwszy po prostu się nie pojawi, dlatego pisałem jeszcze raz. W związku z tym proszę modelatora o usunięcie jednego z nich.

Co do umiejscowienia tablicy to będzie ona stała w okolicach, gdzie została rozegrana jedna z potyczek. A dokładniej będzie to miejsce przed samą Rudą Maleniecką jadąc od strony Końskich drogą krajową nr 42, po lewej stronie około 50 m przed końcem lasu. Działka ta jest własnością UG Ruda Maleneicka. Już dziś widać, że rożni się od reszty lasu (uporządkowany teren).

Czy w świetle zaistniałej w RM sytuacji można mieć pretensje o "POLSKIE OBOZY KONCENTRACYJNE\"
Dokładnie też takiego argumentu użyłem by umotywować moją propozycje zmiany hitlerowskich na niemieckich.
GP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie