Skocz do zawartości

TKS jako mikołajkowo-gwiazdkowy prezent

Gość **

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zdjęć tej wanny nie widziałem. Ten TKS jest w galeri. W taki razie, skąd się wział ten który przybył do muzeum?
O tym z twoich zdjęć był post na forum, ale chyba nikt nie pisał o jeszcze inny ze Szwecji? No chyba, że coś przeoczyłem :D
Napisano
No o to michodziło, tylko odwrotnie napisałem.
Ale co wiadomo o tym z MWP? Czy są już jakieś jego zdjęcia?
DTH czy masz inne zdjęcia tej wanny?
Napisano
Nie, tej wanny to jedyne zdjecie jakie mam.Wiem, ze jest z nia tez wieza od bodaj Renaulta.O ile jeszcze jest...jedno i drugie...
Napisano
Z tego co ja wiem, to zostal juz kupiony przez prywatna osobe. Nawet tu na miejscu zostalo dogadane, kto ja doprowadzi do stanu uzywalnosci (znam te osobe i glowe bym za Nia polozyl, ze bylaby zrekonstruowana do konca fachowo i tak by jezdzila).Potem jednak jakies problemy zaczely sie ponoc po stronie norweskich wladz, problemem byl tez dojazd, bo to daleko na polnocy i zaledwie kilka miesiecy w roku da sie tam dojechac i zabrac to cacko (potem drogi zasypane sniegiem) a wedlug ostatnich informacji, TKS-a, mimo ustalen co do ceny z wlascicielem, podkupil ktos inny i...nastapila cisza...
Napisano
DTH
trochę namieszałeś w kwestii norweskiej

Są tam dwa znane egzemplaże TKS. Jeden prawie kompletny który kotoś kupił (ten o którym piszesz) i inny którego zdjęcia zamieszczałem już na tym forum (jedno znich też teraz wrzuciłeś jako pierwsze). Jest to sama wanna bez jednoego koła napędowego. Zapewne jeszcze czeka na lesze czasy.

Napisano
Byłem dzisiaj w MWP i oglądałem najnowszy nabytek.
TKS stoi obok wanny TK-3 która wróciła na swoje miejsce.

Jest poprostu piękny :)

Na moje oko brakuje zaledwie 30% pojazdu
Od górnej krawędzi błotników w dół jest praktycznie wszystko: kompletny układ napędowy (silnik, chłodnica, szkrzynia, przekładnie itp..) i zawieszenie. Co ważne wszystko jest w dobrym stanie (nie jak w TK-3) nieprzerdzewiałe i na mój gust będzie łatwe do wyremontoawania. Braki są głównie w górnym pancerzu, ale są przednie płyty pancerza z jarzmem km (kompletne) i trochę płyt (2-3) za za plecami dowódcy.
Na pancerzu jest jeszcze niemiecka szara farba (z pod niej miescami wychodzi też nasza wrześniowa). Na błotnikach cały czas znajdują się typowe niemieckie reflektory montowane na TKS-ach i c2p.

Niestety nie miałem ze sobą aparatu :(

Naprawdę warto obejrzeć to cudeńko. Gratulacje dla wyklętych braci" bo to ponoć ich zasługa.

Napisano
masz rację super
obok tego lezy silnik chłodnica
kierownica,przekładnia napedu,kierownica widac jak na dłoni
jarzmo
byłem,widziałem ok.14.00
Napisano
A czy w takim pojeździe możliwy jest pomiar pancerza ? Czy raczej wynik ze względu na korozję i rdzę będzie wątpliwy ?
Wbrew pozorom rozmieszczenie i grubość opancerzenia w TKS nie jest tak do końca wyjaśnione. Sam nad tym się głowię od kilku lat...
Niech go tylko udostępnią to chyba nie wytrzymam i zrobię jego opis techniczny. A ochrona wnet mnie wyprowadzi.....
Napisano
Iancurtis - daj spokój człowieku - od pół roku u mnie w piwnicy stoi gotowy model TKS-a , mówie o PELNYM kadłubie , łącznie z dokumentacją.Nie trzeba nic mierzyć , jest gotowe,pytanie czy MWP będzie chciało skorzystać.
Leszek Kusiak vel Hart
Napisano
przepraszam, a po kiego grzyba to mierzyć, skoro wszystko jest w dokumentacji u Harta?
A dokumentacja zostala stworzona na podstawie ocoalałych elementów TKS'a a, a w zasadzie wielu TKS'ów.
Napisano
Zresztą, link na wcześniejszy temat na forum.
http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=39560&id_forum=0&&sq=Hartmann&wi=39635#39635

oraz do zdjęcia jakie Leszek zamieścił swego czasu. Jest to model kadłuba stworzony do budowy repliki. Każda część została odwzorowana zgodnie z oryginałem i w tej chili jest przygotowywana do wykonania.

http://www.odkrywca-online.pl/picsforum1/obraz_007.jpg

papa
Napisano
Dla porzadku.Najwieksze zaslugi polozyl w sciagnieciu tego TKS-a byly ambasador Polski w Szwecji Pan Ryszard Czarny, ktory chodzil za tym u szwedzkich wladz juz od kilku lat.

Hartmann: smiem twierdzic, ze nikt do Ciebie po nic niestety nie przyjdzie...
Napisano
A ja myślę, że jeśli się uda go uruchomić i wyremontować - pewnie z dużym udziałem Hartmana - to zobaczymy TKS-a pomykającego na Bzurze 2004. Panowie skąd w Was ten pesymizm?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie